Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A NATO védelmében

Pakisztántól New Orleansig, Koszovótól Afganisztánig igyekszik szavatolni a világ biztonságát a hidegháborút túlélő NATO, amely a XXI. században immár a terrorizmus, az internetes bűnözés, az etnikai konfliktusok ellen küzd. Erről is értesülhetett az a tíz magyar újságíró, akit a szövetség Brüsszelben látott vendégül.

26 tagállam, 69 ezer katona

Mintha a Szomszédok gazdagréti lakótelepének háromemeletes verzióját látnánk Brüsszel külvárosában, a NATO főhadiszállásán. Aki a kissé odébb található EU-negyed csillogó üvegpalotáihoz hasonlóra számít itt, téved. A világ legnagyobb politikai-katonai szövetsége, a 26 észak-amerikai és európai országot tömörítő biztonsági szervezet európai központját egy korábbi katonai kórházban rendezték be, könnyűszerkezetes panelek, gipszkarton falak között. A ’60-as években költöztek ide, miután Franciaország kilépett a szövetségből.

Mostanság felújítják az épületeket, a falakra színes panelek kerülnek: az egyiken egy afgán szakállas férfi és egy katona néz a távolba, egy másikon fiatal nő látható, vadászpilóta-felszerelésben, egy harci repülő előtt, alatta a felirat: „biztonság".


Megváltozott szerep

Ezt igyekszik a jövőre 60. születésnapját ünneplő szervezet garantálni: a Varsói Szerződés megszűntével létjogosultsága is megkérdőjeleződött, ám a boszniai háborúban vállalt szerepe bizonyította: a XXI. században is szükség van az Észak-atlanti Szerződés Szervezetére.

Erről a megváltozott szerepről hallhatott előadásokat a brüsszeli székhelyen az a 10 újságíró – e sorok írója is –, akit a magyar regionális lapok képviseletében hívott meg a NATO, annak apropóján, hogy Budapesten rendezték meg a szövetség védelmi minisztereinek informális találkozóját.

A légkör mégis sajátságos: amikor az egyik előadás közben zúgást hallunk, a minket kalauzoló lengyel katona így nyugtat meg: Ez csak a légkondi, nem légitámadás.
A légkör mégis sajátságos: amikor az egyik előadás közben zúgást hallunk, a minket kalauzoló lengyel katona így nyugtat meg: Ez csak a légkondi, nem légitámadás.

Terrorizmus és etnikai konfliktus

A NATO-nak számos új kihívással kell szembenéznie: a terrorizmus, a többközpontúvá váló világ problémái, az illegális vándorlás, az internetes támadások, az etnikai konfliktusok a korábbitól eltérő készségeket követelnek a szervezettől, amely Pakisztántól New Orleansig bárhol beavatkozik: utóbbi helyszínen a Katrina hurrikán idején álltak helyt katonái.

A 26 tag és a további több mint 30 együttműködő állam összesen 69 ezer katonával van jelen a világ számos pontján – például Koszovóban, a február óta Szerbiától független államban, ahol 16 ezer katonával biztonsági feladatokat lát el, a kormány és a nemzetközi szervezetek munkáját segíti. Irakban nem harci missziót, hanem kiképzési feladatokat vállalt, a Földközi-tengeren pedig a terrorizmus elleni küzdelem jegyében közel 84 ezer hajót vizsgált át.


Afganisztánon a világ szeme

„Afganisztán biztonsága a mi biztonságunk" – hirdeti a NATO történetének eddigi legnagyobb kihívásáról: Brüsszeltől 6000 kilométerre, 52 ezer katonával – köztük 204 magyarral – segíti a helyi kormányt az ország stabilizációjában.

Ezt azonban csak katonai eszközökkel nem lehet elérni: átfogó stratégia kell a sikerhez, legyőzni a drog- és fegyverkereskedelmet, felszámolni a pakisztáni táborokat, ahol a számos terrorcselekményért felelős al-Kaida harcosait képezték ki. De valami megindult: hatszor annyi gyermek jár például iskolába, mint 2001-ben.

Nem iskolás feladat azonban megmondani, hogyan is alakul a NATO és Oroszország viszonya a közeljövőben. A grúz–orosz háború, valamint Grúzia és Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása miatt fagyos a légkör.
Újabb hidegháborúra, rendkívüli készültségre utaló jeleket a fegyveres erők főparancsnokságán, a Brüsszelhez közeli Monsban sem figyelhetett meg az újságíró. Itt egyébként 1967 óta székelnek a NATO katonái, 200 hektáron 49 ország 2000 tisztségviselője. Itt katonai objektumok, iskolák, bevásárlóközpontok találhatók, 30 busz szállítja az itt élő katonákat és családjukat reggelente a támaszponton belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis hajó, kis srác, nagy siker

Bár tömegsportnak jóindulattal sem lehetne nevezni a hajómodellezést, megyénkben tucatnyi ezermester… Tovább olvasom