Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A magyarok elefántja

Rovásírás az ormányon, tulipiros matyó virágok a farháton – ha már hazánkba jön elefánt, lássuk vendégül magyarosan, ősi szimbolikával, turullal, nappal, holddal.

Kállai Krisztina festőművész simogatni való sikert ért el alkotásával.

– Minden, ami kreatív – mondta Krisztina arról, mi érdekli és jótékony akcióknak is gyakran részese. Ezért fogadta el a felkérést: elefántra mintát tervezett. A kezdeményezés hasonló a korábbihoz, amikor a köztereket tehenek lepték el, de ugyanazt a formát más-más öltözetbe álmodták művészek, az üveggyanta szobrot mintegy festővászonnak tekintve.

Most elefántforma volt az alapanyag, s Krisztina azt gondolta: ha már itt van, Magyarországon az Afrikában, Ázsiában őshonos állat fehér mása, akkor ízlelje meg a magyarságot, mert érdemes. Ennek megfelelően bőven ellátta ismertetőjegyekkel, jelképekkel. Nemzetiszín szalag fut körbe mind a négy lábán, ormányán ˝Egy az Isten!˝ felirat rovásírással.

Kállai Krisztina
Kállai Krisztina

Hátán az ősi legendából a turul, közepében szívvel, mintegy a szeretetet repítve. Lapátfülei egyikén nap, másikon hold, a férfi és a női teremtőerő jelképei a magyarok életfájáról. Fején egy, a matyóhímzés formavilágába illő galamb, mint a béke, a lélek szimbóluma. A legszembetűnőbb pedig a piros tulipános, szirmos futóminta, a néphagyomány kedvelt díszítőeleme, ami a művész szerint meseszerűen kanyarog. Nem véletlenül, leginkább a gyerekeket akarta alkotásához csalogatni.

Magyormányos csárdásra készen. Ritka, mint a fehér elefánt vagy még annál is ritkább, mert Kállai Krisztina magyarosra mintázta, festette.
Magyormányos csárdásra készen. Ritka, mint a fehér elefánt vagy még annál is ritkább, mert Kállai Krisztina magyarosra mintázta, festette.

A budapesti bevásárlóközpontban, ahol hónapokig kiállították, tényleg ez volt az egyik elefánt, amit a legtöbben megsimogattak. Pedig ma nem divatos a népies minta, de Krisztinának meggyőződése, hogy hamarosan újra felfedezzük. Ezért is fontos szerinte, hogy a művészet minden formája a hétköznapokban is körülvegye az embereket, ne csak múzeumokban.

A művészi elefántsereg teáskannát formázó darabján a kopottság, a sérülések mutatták: kicsik-nagyok megszerették. A címe: Porcelánbolt az elefántban. A legnagyobb szárazföldi élő állat formáját más ötletekkel is felruházták, lett pöttyös pizsamás, zebracsíkos és ezofánt ezoterikus jelekkel, elefánk étvágygerjesztő, lekváros süteményként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keletre tarts!

A világ legnépesebb állama ˝nagypályán˝ is hamarosan élre áll a gazdaságban. Tovább olvasom