Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Lehetetlen embere

Van-e vasaló a védjeggyé vált kézitáskájában? Honnan az apaszthatatlan kíváncsiság? Miért jó könyvet olvasni? Ezeket kérdeztük Vámos Miklós írótól, műsorvezetőtől, aki Győrben is dedikált.

Védjegyévé vált kézitáskájával érkezett Vámos Miklós író, hogy találkozzon olvasóival, dedikálja könyveit. Mit hozott benne? – kérdeztük, emlékeztetve: a Lehetetlen című műsorról készült paródiában a Vámos bőrébe bújó Gálvölgyi János vasalót, ébresztőórát, vécépapírt is kivett táskájából. – Ez a dolgozószobám. Benne tartom a jegyzeteimet, aktuális munkáimat – árulta el.

A tőle megszokott kíváncsisággal fogadta olvasóit: kezét könyökére támasztva figyelte őket, beszélgetett velük. Érdeklődése – csakúgy, mint a kamerák előtt – mégsem tűnik mesterkéltnek. – Így születtem, ez a legfőbb jellemvonásom. Ez a mesterségem, meg a hobbim is. Még nyaraláson is bámészkodom, kíváncsiskodom. Ismerkedem, beszélgetek.

Nagyon szeretek idegen nyelven beszélni. Úgy érzem, az a magyarnyelv-tudásra is fejlesztően hat. Nem szólítok le embereket, de minden alkalmat megragadok, hogy megismerkedjek – bárkivel. Gondolom, ez is munka, hozzáadom az illetőt az embergyűjteményemhez. Ki tudja, melyik könyvemben kell egy mondat, egy vonás egy arcról – vallja.

 ˝Számít, mit mond az olvasó a könyvemről˝ – vallja Vámos Miklós. Fotó: Frank Yvette
˝Számít, mit mond az olvasó a könyvemről˝ – vallja Vámos Miklós. Fotó: Frank Yvette

Régimódi szerző vagyok

– Hogyan éri el, hogy interjúalanyai gyakran szokatlanul megnyílnak, őszintén beszélnek magukról?

– Valószínűleg megérzik: nem akarom őket becsapni, leégetni. Eléggé felkészült vagyok belőlük: ha például íróval beszélgetek, minden könyvét elolvasom. Próbálok olyat kérdezni, amit nem szoktak. Az ember, ha unatkozik, begubózik és szurkálódós lesz. Ha érdeklődik, megnyílik. A Lehetetlen úgy készült, hogy előtte akár 3 napig együtt voltunk a partneremmel, megismertem, szerkesztgettem a történeteit.


– Vámos Miklós honlapján bárki elmondhatja véleményét az író műveiről. Miért?

– Régimódi szerző vagyok, akinek számít, mit mondanak az olvasók. Minden visszajelzés nagyon érdekel. Az elragadtatásokból levonok, de a beszólásokból is egy kicsit – fogalmaz az arany középút híve, aki nagy kedvelője az internetnek is.


Milyen valaki másnak lenni

– Nem félti tőle a könyvet?

– Miért félteném? A színházat a mozival fenyegették, mégis fennmaradt. Mindennap használom az internetet. Ősszel megjelenik egy prózakötetem, amely hét dupla szöveget tartalmaz, afféle irodalmi párosokat, négy hosszú elbeszélést és három kisregényt. A Dupla vagy semmi címet akartam neki adni, de beírtam a keresőbe, és kiderült: Illyés Gyula írt drámát hasonló címmel. Így lett Tiszta tűz – meséli az 59 éves író, aki a könyvek jelentőségét így érzékelteti: ha valaki megnézi az Anna Kareninát, látja, hogyan játssza a főszerepet egy amerikai színésznő. De ha olvassa a regényt, elképzeli magának a főhőst, maga rajzolja meg képzeletében a vonásait. Abban benne lesz minden nő, akihez köze volt. Ha valaki könyvet olvas, azt is elképzelheti, milyen valaki másnak lenni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klezmerzene ereje

Jávori Ferencet több mint tíz évvel ezelőtt a véletlen – vagy tán valami más – hozta… Tovább olvasom