Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A Legjobb lélek díja

Európa országai közül csak a Budapesti Műszaki Egyetem Kórusa vett részt az Indonézia fővárosában megrendezett nemzetközi táncversenyen. A győri Eredics Gergő is tagja annak a társulatnak, amely idén augusztusban a világ legnagyobb szigetországában néptánc- és népzenei elemekből összeállított előadásával nyűgözte le a közönséget.
A jakartai nemzetközi táncversenyen tizenhét ország legjobbjai mérhették össze képességüket, ahol a magyarok a „Legjobb lélek" díjat vehették át.

– Tizenhat különböző kategóriában lettünk értékelve. A helyiek a legjobb koreográfiáért és csapatszellemért járó jutalmat kapták hihetetlen precíz és akrobatikus mozgásuk miatt. Rajtunk kívül két ország – Madagaszkár és Ausztrália – produkciója különült el látványosan a többi versenyzőétől.
Gergő már tíz éve tagja a budapesti kórusnak, akikkel 2004 decemberében a tajvani kórusfesztiválon is felléptek. Idén a nyolc fiúból és tizenkét lányból álló kórus Magyarországtól több mint tízezer kilométerre, Délkelet-Ázsiába utazott, Jáva szigetének északnyugati partvidékér e, Jakartába.

A sűrű fellépések miatt az énekkar tagjainak csak két napja maradt kirándulásra. A rövid idő ellenére próbálták a több mint tizenhárommilliós nagyváros nevezetességeit megismerni. Voltak „esőerdő-bemutató parkban", ahol az indonéz élővilágban gyönyörködhettek és a „mini Indonéziában" felfedezték a szigetvilág kultúráját.

Luxus kontra nyomor

A hatalmas és kiterjedt főváros Indonézia valóságos kontrasztja, a felhőkarcolók és az autópályák árnyékában nyomornegyedek viskói zsúfolódnak. „Borzalmasan nagyok a társadalmi különbségek – hangsúlyozta Gergő beszélgetésünk elején. – Jakartában az országos átlagot messze meghaladó számban találhatók bevásárlóközpontok – több tízemeletes plázák –, amelyek uralják a luxusfogyasztói piacot, annak ellenére, hogy választékuk elérhetetlen a helyi lakosság döntő többsége részére."

– Két óriási pólus jellemző a helyi lakosságra: szegénység és gazdagság. Míg az egyik helyen márkás luxusautókat és villákat látni, addig máshol egész család utazik egy motorbiciklin.

Olcsóbb, mint Magyarország

Az élelmiszer, az elektronikai eszközök, valamint a szolgáltatatás olcsóbb, mint Magyarországon. A többemeletes luxusplázákban világmárkákat kínálnak, persze jóval drágábban, mint az utcai üzletekben. A piacokon a helyi jellegzetességeket – ékszert, fafaragványt – fillérekért meg lehet vásárolni, ráadásul alkudni is lehet, sőt, kötelező.

Káosz az utakon

A jakartai úthálózat nem elégíti ki az igényeket, állandó a zsúfoltság. Népszerű közlekedési eszközök a buszok és a helyi iránytaxik. A hatalmas, széles sugárutak ellenére Jakartában szinte elviselhetetlenek a dugók és a dudaszó. A főváros közútjain jellemző a fegyelmezetlenség, mindenki könnyű szívvel szegi meg a szabályokat, de néhány dollárral minden szabálysértés elrendezhető.

– Borzalmas forgalom van, egyszer három órát álltunk a dugóban, ráadásul a tervezett utunk normális körülmények között mindössze tizenöt perc lett volna kocsival. A rengeteg robogó mellett az ázsiai autók a jellemzőek.

Gergő hozzátette, hogy a „veszélyes" közlekedés ellenére sem láttak balesetet. „Lehet, a káosz miatt elővigyázatosabbak és talán jobban odafigyelnek egymásra" – hangsúlyozta.

A közlekedési dugók csökkentése érdekében a főváros egyes legfontosabb útjain érvényben van a „három személy" szabálya, amely megtiltja csúcsforgalom idején azoknak a járműveknek a behajtását ezekre az utakra, amelyekben háromnál kevesebb utas ül.

Fűszeres ételek kevés hússal

A lakosság legnagyobb részének az alapvető élelmiszere a rizs, valamint a zöldség- és a gyümölcsfélék. A jakartaiak kevés húst és sok fűszert használnak ételeik ízesítésére. A város belső arculatát a nyugati stílusú bevásárlóközpontok és éttermek adják. A számtalan piac és indonéz étterem Jakarta etnikai különbségeit tükrözi. Minden ételükben pálmafacukor és édes szójaszósz van. A jakartai konyha sokat köszönhet a kínainak: mind a „nasi goreng", mind a „bami goreng" – sült rizs vagy tojásos tészta – Kínából ered és ma már a sziget kedvenc étele. Ezek az ételek szeletelt uborkával, paradicsommal, sültomlett-csíkokkal vannak körítve és sült csirkével, rákkal vagy egy pár „saté" pálcikával szolgálják fel.

– A zöld algás tengeri zöldségtálat különlegességként megkóstoltam, de nem lett a kedvencem. Az italok közül rizsbort és helyi sört ittam, ami ízlett.

Délkelet-Ázsiában könnyen találkozik a szennyvíz a csapvízzel. Így marad a palackos ivóvíz, ami mindenhol kapható. A trópusi hőmérséklet miatt a napi három liter folyadék fogyasztása ajánlott.

Barátságos helyiek

Indonézia fő vallása az iszlám. 2000-ben a népszámláláskor a lakosság 88%-a muszlim vallásúnak vallotta magát. Eszerint a nőknek el kell takarniuk a testüket, kivéve a kezeket és az arcot. Az arcfátyol nem kötelező.

– Felkészültünk, hogy a helyi hölgyek csadorban és mindent elrejtő hosszú ruhában lesznek, ám meglepődésünkre ez nem volt jellemző. A lányok kifejezetten szépek.

A győri „világutazóval" a jakartai emberek mentalitásáról is beszélgettünk. Gergő elmondta, hogy a helyiek barátságosak és nyíltak. Meglepő, hogy a több mint tízezer kilométerre élő jakartaiak között volt olyan, aki tudta, hol van Magyarország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nehéz az iskolatáska?

Az új tanévben több mint ötvenezer elsős kezdi meg iskolai tanulmányait. Az élet egyik alapvető… Tovább olvasom