Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A kultúra erős kötődést jelent

Tizennyolc évesen találta meg szenvedélyét. A Rédli család egykori ámándi birtokán – Pannonhalma és Sághalomalja között – papírokat fújt a szél. Kutyának sem kellett. Ő kezébe vette őket, és magához ölelte a történelem.

Attól kezdve keres, kutat és talál. Ma Pannonhalma és Győr kordokumentumai közül számtalan érdekes és értékes van birtokában. Valamint egy Darwint ábrázoló egyedi dagerrotípia. Száraz Lajos szerint egész életében tudott arra támaszkodni, hogy Pannonhalmán indult el a kultúra tájai felé.

– Pannonhalma, az apátság kisugárzása már önmagában meghatározó indíttatást jelentett. Ha az ember Flóris atya közelében lehetett, ha a tanárai között tisztelhette dr. Ábrahám Imrét, akkor nem kérdéses, egész életében fontos lesz a kultúra.

– A gyűjteménye is, akárcsak ön, két városhoz kötődik, Pannonhalmához és Győrhöz. Négyszáz éves pannonhalmi metszetek, melyekre egy grazi antikváriumban bukkant, vagy a győri révfalui tulipános iskola Zsolnay-díszítésének eredeti szállítólevele. De az első kedves szerzemény a sok közül Pannonhalma közelében akadt a kezébe.

– A véletlen műve volt. Tizennyolc évesen, amikor kóboroltam a környéken, észrevettem, hogy az ámándi területen, amely a Rédli család birtoka volt, kidobáltak papírokat. Ami elsőként ezek közül a kezembe akadt, az pontosan a birtok adományozólevele volt. A gyűjteményem jeles darabja lett a Rédli család becses okirata 1791-ből, amikor császári, királyi vitézségért Pannonhalmán, akkor még St. Martinsberg településen, birtokot kapnak, ez konkrétan Ámánd, ami ma is Pannonhalma közigazgatási részén van.

– A gyűjteménye hatalmas. Tartalmaz százötven muzeális bort, üvegnegatívokat, okleveleket, könyveket. Az egészet átlátni is nehéz, gondolom, nem mindegyik akad a kezébe mindennap, de bizonyára vannak kedves darabjai.

– Természetesen. Vannak Pannonhalmáról, azaz St. Martinsberg településről régi eredeti metszeteim az 1600-as évek elejétől kezdve. Ezernyi fotó az itt élt emberek hétköznapjairól. Legutóbb pedig nagyon érdekes dokumentumokat találtam egy lomipiacon a pannonhalmi csendőrséggel kapcsolatban. De felsorolhatnám itt a Győrhöz kötődő dokumentumokat is. A győri színház alapítólevelét például két pápai sráctól vettem meg egy ócskapiacon.

A Győri Figyelő, a Tolnay Világlapja és a Magyar Hírmondó mint az első magyar nyelvű újság példányai is megtalálhatóak Száraz Lajos gyűjteményében. Nem véletlen a médiához való kötődése sem.
 A Győri Figyelő, a Tolnay Világlapja és a Magyar Hírmondó mint az első magyar nyelvű újság példányai is megtalálhatóak Száraz Lajos gyűjteményében. Nem véletlen a médiához való kötődése sem. Fotó: H. Baranyai Edina

– Milyen szempontok alapján gyűjt?

– A kultúrtörténeti dokumentumok gyűjtése során nagyon fontos szempont volt számomra, hogy ne csak a főapátságról fellelhető dolgokat keressem, hanem kimondottan a településhez köthető értékeket is. Ezért is volt nagy megtiszteltetés számomra, hogy dr. Sólymos Szilveszter bencés atya – nem sokkal halála előtt – Pannonhalma településről megjelent dokumentumkötetét még kéziratban olvashattam, illetve megkért, hogy a településhez kötődő helytörténeti adatokban, ha a gyűjteményemben lévő dokumentumok alapján evidens hibát látok, akkor tegyem meg, hogy kijavítom.

– Kanyarodjunk vissza életének másik városához, Győrhöz.

– Az előző 100 éves színházi épület építésére Bálint Mihály által 1904-ben felajánlott pénzt (a mai napig ezért viseli utca a nevét Győrben) Zechmeister Károly polgármester az eredeti cél szerint befogadta, hogy erre egy alapítványt hozzanak létre és így épült meg a színház. Ez az eredeti alapítólevél győri viszonylatban fontos kultúrtörténeti dokumentum, amit ellenjegyzett a kultuszminiszter Apponyi Albert gróf is. Na ezt sikerült egy ócskapiacon megszereznem két pápai fiataltól. De igazi kincsek Győr legszebb szecessziós épülete, a révfalui tulipános iskola épületkerámiáinak szállítólevelei a Zsolnay-gyárból, 1911-ből.

– A kultúrát mindig is szélesebb körűen értelmezte.

– Nekem a kultúrához hozzátartozik például a kert, a bor kultúrája is. Van egy régi pincénk Pannonhalmán, amely az 1670-es években épült, és nagy öröm, hogy megmenthettük a jövő számára is. Több mint 1000 olyan fotó van ma is a birtokomban, amelyek az elmúló borvidéki emlékekről, pl. régi pinceajtókról, eszközökről, mestermunkának számító zárakról, vasalatokról, régi szüretekről és a mai megújuló borászatról szólnak. A feleségem, Margó, a fiunk, Barnabás is gyűjtővé vált. Margó több fotós családi naptárt készített már a pannonhalmi kertjeinkben elültetett növényekről. Barnabás pedig már ott tart, ő sem tud úgy elmenni egy piacra vagy egy antikvárium előtt, hogy Pannonhalmához vagy Győrhöz kötődő értékeket ne fedezzen fel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toll a kézben, de az agyunk ír

Az elektronikus üzenetek és az internet világában a kézírás használata egyre inkább elsikkad. Tovább olvasom