Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 20°C | 30°C Még több cikk.

A Kisalföld hét csodája /2.

A Vasárnapi Kisalföld nyáron hirdette meg a megye hét csodája játékot. Először az olvasók jelöltek ötven, emberkéz alkotta megyénkbeli építményt, majd szakmai zsűrink véleményezte és szűkítette a sort.

Először az olvasók jelöltek ötven, emberkéz alkotta megyénkbeli építményt, majd szakmai zsűrink – a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Winkler Gábor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Irodájának vezetője, Figler András, a győri Széchenyi-egyetem épülettervezési tanszékének adjunktusa, Géczy Nóra és a győri Térjel kiállítások szervezője, Tárkányi Sándor – véleményezte és szűkítette a sort. Így alakult ki a top 21 mezőnye. A vetélkedő harmadik fordulója múlt héten indult és minden az olvasók szavazatain múlik: a hét legtöbb voksot kapó építmény lesz a megye hét csodája!

Fertődi Esterházy-kastély

A régi Magyarország egyik leggazdagabb főúri családja, az Esterházyak 1720–66 között építtették ragyogó kastélyukat, a „magyar Versailles"-t. A kastély pompás épületegyüttese – a barokk színház kivételével – épségben megmaradt. A jelenlegi múzeum kiállításainak nagy része az épület legszebb évtizedeit, Esterházy „Fényes" Miklós (1762–1790) korát idézi. Gazdag aranyborítású termek, monumentális falfestmények, Kínából hozatott lakktáblák, XVIII. századi gobelinhímzéses bútorok, porcelánok mutatják a korabeli pompát, a császárhű hercegi udvart. Joseph Haydn osztrák zeneszerző aktív korszakának mintegy felében, 1766-tól 1790-ig lakott és alkotott Eszterházán.

Nyerjen értékes utazást!

„A megye hét csodája" játékunkban október 14-ig küldhetik el voksaikat olvasóink hagyományos postai úton (9021 Győr, Újlak utca 4/A, jelige: „A megye hét csodája") vagy elektronikus úton a Vasárnapi Kisalföld levélcímére, illetve a vasujs@kisalfold.hu címre. A Kisalföld Online-on is szavazhatnak. Értelemszerűen akik névvel-címmel juttatják el hozzánk szavazatukat, azok a végén értékes nyereményjátékban vesznek részt: első két díjunk belföldi utazás, de tucatnyi könyvjutalmat is kisorsolunk.


Fertőrákosi Mithras-szentély

A Mithras-szentélyek a II–IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. Az ókori emberek a Napistenként is tisztelt Mithrasnak szentelték ezeket a föld alatti templomokat vagy barlangokat, ahogy a hívek nevezték. Közülük kevés maradt fenn. Hazánkban ezek között is egyedülálló a fertőrákosi Mithras-szentély. A barlang maradványait 1866 júliusában két fiatalember fedezte fel – egymástól függetlenül. A szentély feltárását id. Stornó Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 darab halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt, valamint egy csontvázas sírt talált.

Gönyűi postakocsi-fogadó

A körülbelül százéves, gyönyörűen burkolt kockaköves országút mellett Gönyűn akad egy fogadó, amelyet még Mária Terézia alapított a postakocsik, az egykori delizsánszok utasai, hajtói és lovaik számára a Duna-parton. A kelet felőli kapu melletti épületben – a pincelejárat fölött – kis rácsos ablakot látunk. Ennek oka, hogy amikor a postakocsin rabokat szállítottak, akkor őket is el kellett valahogy helyezni a kivételesen ritka épületben. A végletekig lelakott épület rekonstrukciós tervei a közelmúltban készültek el.

Győri Audi-fórum

Már az Audi-gyárterület széléről szemünkbe tűnik egy piros pont a távolban. Az objektumszerűen elhelyezett pavilon a főépület előtti parkban áll. Színével csábítja, hívogatja a látogatót. Az épület a „fórum" elnevezést kapta, mely találóan összegzi az építtetői szándékot. A találkozási lehetőségek számos formája lehetséges itt: konferencia, bemutató, sajtótájékoztató, színházi előadás, koncert. A szoborszerűen megformált külsővel ellentétben a belső kialakítás teljesen más világ. A tolófalak, a függöny nesztelen mozgatásával a nagy tér négy részre bontható. Csillag Katalin és Gunther Zsolt munkája az egyik legigényesebb, ugyanakkor méltánytalanul nem ismert kortárs épület megyénkben.

Győri Zichy-palota

Győr egyik ékszerdobozának története évszázadokra nyúlik vissza, hiszen már a középkorban katonai családok lakták a ház elődjét. Tőlük került a Zichyek tulajdonába. Az épület tán legértékesebb része a sarokház; ezek a zárt erkélyek az egész Kárpát-medencében leginkább a megyeszékhely jellemzői. Elterjedése elsősorban a kor emberéből fakadt. Az otthon üldögélő, jómódú, pletykára éhes asszonyok és lányok ugyanis az erkély oldalsó ablakaiból szinte észrevétlenül szemlélhették az utcai járókelőket, sőt, három utcára is kitekinthettek. Az emeleti termek ablakmélyedéseiben látható freskók szintén különlegesek. 1870-től a palota elvesztette eredeti jellegét, polgárházzá vált, de 1986-ban sikerrel restaurálták.

Lébényi templom

A település országos hírű nevezetessége, a román stílusban épült Szent Jakab apostol-plébániatemplom Magyarország egyik, ha nem a legjelentősebb középkori építészeti emléke. Története a XII–XIII. század fordulóján kezdődött, amikor – feltehetően a Geur (Győr) nevű lovagtól származó – Pot ispán testvéreivel együtt a bencés szerzeteseknek birtokot adományozott és azon számukra monostort alapított. Az apátságot előbb a tatárok, majd pedig a cseh Ottokár király csapatai pusztították. A lébényi templom fennállásának 800 éves évfordulóját 2006 augusztusában ünnepelte a falu apraja-nagyja.

Zsirai Rimanóczy-kastély

A megye délnyugati csücskében található barokk kastély 1739-ben épült, s ebből az időből származnak a dísztermében és könyvtártermében látható falfestmények éppúgy, mint az ebédlő gazdag belsőépítészeti kialakítása. Kertje védett. A főépülethez vezető úton ma is állnak – bár átalakítva – az egykori őrházak.

Ezek között elhaladva azonnal szembetűnik a főépület sajátos fedése. A kicsit előreugró középső épületrészt hangsúlyossá teszi a kontyolt, sátorhoz hasonlító tetőzet. Ma szociális otthon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül szándékos - filmet forgatnak Győrben és környékén

Mozifilmet, vagy ha engedünk a pontosításnak, nagyjátékfilmet forgattak Győrben és környékén. Nem… Tovább olvasom