Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A két Pátkai - apa és fia büszke egymásra

Talán nincs balettest, amelyről Tivadar, az apa hiányozna és ne izgulná végig az előadást, Balázs, a fiú pedig ismeri édesapja legújabb verseit, az írásaira, a könyveire pedig kifejezetten büszke.

Ők ketten a Pátkaiak – apa és fia, akik nem titkolják: meglett férfiakként is aggódó figyelemmel kísérik egymás munkáját.

Tizennyolc éve csatlakozott a Győri Baletthez Pátkai Balázs, s abban, hogy kiváló táncos legyen, kiemelt szerep jutott a máig is egyetértésben és békességben élő szülőknek. Pátkai Tivadar, az apa szerint soha nem volt különösebben apás a fiú, ám a pályaválasztás előtt bizony kicsit irányítgatni kellett. A klasszikus táncot választó kisfiúkat cikizték, csúfolták, így az érzésnek is meg kellett érnie, hogy a balettos pályát válassza.

Pátkai Tivadar, az apa sokszor jobban izgul egy-egy előadás előtt, mint fia, Balázs.
Pátkai Tivadar, az apa sokszor jobban izgul egy-egy előadás előtt, mint fia, Balázs.

– Abban az időben kacsingattak a fiúk barátaik révén a számítógép felé, szerette a matekot, az informatikát, így a pályaválasztásában, a bizonytalanságában kicsit segítenünk kellett őt – sorolta az apa, Tivadar, aki ma is igencsak kritikus a fiával. – Meg is kaptam a többi táncostól:

˝Tivadar, mikor dicséred már meg ezt a fiút?˝ Mert bizony kezdetben csak kritika, meg a ˝nemisvoltezolyanrossz˝ csusszant ki a számon. Talán ez használt, de legalábbis Balázs biztos odafigyelt a szavaimra.

– Szeretem és figyelemmel kísérem az apu írásait és nagyon büszke vagyok rá – hallom Balázstól. – Néha viszont úgy érzem, noszogatni kell, többet is írhatna, viszont a versei gyönyörűek, a könyvei nagy hatással vannak rám. Beleborsózom az olvasásuk kapcsán és elképzelem: meglehet, egyszer a balettnek is ír valamit, így még közelebb kerül egymáshoz ez a kétféle művészet.

Nem titok, a háttérmunkából, a műsorfüzetek szerkesztéséből, a propagandából ma is kiveszi a részét Pátkai Tivadar, akinek mindig a legutolsó darab, most A halál és a lányka, valamint a Kakas a kedvenc darabja, amelyben fia a főszerepet táncolja, de említhetnénk a Gaudít is, amely felejthetetlen élmény.

Apa és fia közt nincsenek generációs különbségek, ízlésük alapján viszont Balázs imádja a jó musicaleket, Tivadar már kevésbé. A balett mindenképpen viszi a pálmát: Balázsnak a színpadon, Tivadarnak pedig a nézőtéren, ahol képes agyonizgulni magát – mindenesetre apaként szorít fiáért, a társulat sikeréért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝páter˝ hazatalált Isten országába

Meghalt Bulányi György piarista szerzetes, a magyar katolikusság egyik legtöbbet szenvedett papja. Tovább olvasom