Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A katedrák kedvencei 4.

Rábelné Kutasi Zsuzsanna nem tartozik az engedékeny tanárok közé. Sőt! Keményen követel.

Rábelné Kutasi Zsuzsanna nem tartozik az engedékeny tanárok közé. Sőt! Keményen követel, de a szigorú számonkérés mellett soha nem felejt el embernek lenni. Ha úgy érzi, bocsánatot kér bármelyik diákjától, s vallja: visszakapja tőlük a szeretetet, amivel feléjük fordul.  

Nehezen állt rá, hogy bemutassuk, mint mondja, nem szeret szerepelni. „Csendes munkás vagyok" – szabadkozik, de nem titkolja, hogy jólesik neki az elismerés. Harminc év tanítással a háta mögött azt tartja a legfontosabbnak, hogy tanárnak csak az menjen, aki valóban, szívből szereti a gyerekeket.

– Szeretni és tisztelni kell őket, akárhány évesek. A tizenhárom évesben is meg kell látni az egyéniséget, a huszonhármas lábú „törpétől" is elnézést kell kérni, ha úgy alakul.
Márpedig előfordul, hogy úgy alakul, de szerencsére az „amint vetsz, úgy aratsz" igazsága itt is érvényesül.

– A szeretetet a gyerekek tudják legjobban visszaadni: érzik, hogy kapnak, és viszonozzák is. Azért nagyszerű tanárnak lenni, és azért nem lennék semmi más, mert amikor reggel belenézek a tükörbe, látom az ötvenhat év minden terhét, nyűgét, de ha bemegyek órára és becsukódik mögöttem az ajtó, úgy érzem, lélekben fiatal vagyok. A magánéleti gondjaimat is könnyebben tudtam feldolgozni, mert a gyerekek érdeklődtek, láttam, hogy megsimogatnak a tekintetükkel, s már csak miattuk is össze kellett szednem magam. Köztük tényleg elfelejtem minden gondom.

„Nem titkolja, hogy ő is ember"

A jelölő volt tanítvány, Kovács Vanda már egyáltalán nem bánja, hogy szigorú történelemtanára volt.
"A történelem a kisujjában van, a legbonyolultabb eseményeket és összefüggéseket is érthetően magyarázta meg. Ha ha ennek ellenére tudtunk olyan kacifántosat kérdezni, amire rögtön nem tudta a választ, soha nem volt rest bevallani, és a következő órára mindig utánanézett. Nem titkolta, hogy ő is ember, neki is lehet rossz napja, de ilyenkor soha nem rajtunk csattant az  ostor. Nagyon sokat követelt – ahogy mostani tanítványaitól hallom, ez azóta sem változott – de mindig következetes volt és egyenes, s még csak véletlenül sem kivételezett senkivel. Talán pont azért, mert ő tényleg szereti a diákjait. Úgy rémlik, híres hatos és tizenkettes „fogatai" – röpdolgozatai – előtt szörnyen izgultam, de nem is annyira attól féltem, hogy rossz jegyet kapok, hanem hogy csalódást okozok. Köszönettel és hálával tartozom neki, mert nem csak történelmet tanított, de emberségre és tisztességre is nevelt."

„A diákok tudják, mire számíthatnak"

Németh Tibor, a Kazinczy gimnázium igazgatója:
Ő egy kiszámítható pedagógus, ami nagyon fontos, mert a gyerekek csak a következetes tanárokat szeretik. Tudják, mire számíthatnak, akkor is, amikor leadja az anyagot, s akkor is, amikor számon kéri, legyen szó felelésről vagy az érettségiről. Nem csoda, hogy a diákjai mindig ugyanazt a jó formát hozzák, s kiválón eredményeket érnek el! Emellett jó hangulatú órákat tart, s valóban szeretik a diákok, pedig tényleg szigorú. Igaz, csak így lehet eredmény elérni, s erre előbb-utóbb a gyerekek is rájönnek. Örülök, hogy majdnem harminc éve velünk dolgozik!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük Ödön, a száguldó fotóriporter

Talán nincs is olyan család Győrben, amelynek valamelyik tagját ne fotózta volna le az elmúlt 35… Tovább olvasom