Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A karácsonyt is lekoppintották Kínában

Kína egyre nagyobb nyitottságával elkerülhetetlenné vált, hogy a nyugati divat, a szokások – így az ünnepek – betörjenek az országba.

Az újév ˝közös˝, még ha a Gergely-naptár szerinti szilveszteri óévbúcsúztatás Kínában meg sem közelíti a holdújév, a hagyományos tavaszünnep köszöntését.

A karácsony azonban vitákat vált ki kínaiak és nyugatiak között. ˝Nincs joguk a karácsony lemásolására˝ – vélik a keresztény külföldiek, akik bírálják azokat, akik számára nem több a díszes külsőségeknél és az ajándékozásnál az ünnep.

Az utazás, az idelátogató turisták, a média, az internet mind-mind közelebb hozta Kínához az európai, az amerikai, a keresztény kultúra legkülönbözőbb elemeit. Térhódításuk egészséges vagy egészségtelen voltáról pedig Kínában újra és újra vitáznak, ahogyan az idén is téma volt a ˝kínai karácsony˝.

A ˝szóváltás˝ a különböző internetes fórumokon idén inkább a kínaiak és a külföldiek között éleződött ki. A Nyugat értelmetlen, sőt, bántó ˝majmolásától˝ az ajándékozás, az öröm érzését adó ünnep kisajátíthatatlanságáig sokféle vélemény jelent meg. A külföldiek kifogásolják a tudatlanok által szórakozássá leminősített, kommercializált ˝ünneplést˝, míg a kínaiak egy része azzal védekezik, hogy ártatlan és a mások iránti figyelmességet hangsúlyozó együttlét lehetőségét látja az ünnepben.


A karácsony kínaiak számára megnyerő külsőségei idén felvetettek olyan gondolatokat is, hogy a hagyományos kínai ünnepek rögzült szokásait is lehetne kicsit módosítani: az evésre fókuszált ünneplés helyett sokan elegánsabb ajándékozást, meghittebb hangulatot szeretnének.

Voltak talán, akik úgy gondolták, ha már a világ nagy részét sikerült elárasztaniuk ezernyi karácsonyi kellékkel, akkor ők maguk miért ne élvezhetnék azokat. A toronyházak ablakaiban már egy héttel karácsony előtt is lehetett látni a színesen villódzó fenyők árnyékát.

Dél-Kína városaiból ugyancsak ˝karácsonyi hangulatról˝ érkeztek hírek. Az üzletekben, plázákban dominánsan a „Nyugat ünnepének" dekorációit lehetett látni, a bolti pénztárosok Mikulás-sapkában kezelték a pénztárgépet, az éttermekben, a szupermarketekben karácsonyi zene szólt, és az emberek karácsonyi ajándékokat vásároltak.

Kínában hivatalosan mintegy 70 millió protestáns gyakorolja hitét, és csak a kínai fővárosban több mint 80 ezer katolikus van. Országosan számukat 12–14 millióra teszik. Kínában eddig több mint ötvenmillió Bibliát nyomtattak és a hetvenes évek végétől évente 600 keresztény templom épült. Ebből következően természetesen nemcsak ˝műkedvelők˝ a kínai karácsonyozók, hanem ahogyan a világban másutt, úgy itt is keresztények milliói ünnepelték Jézus születését, a Megváltó eljövetelét.

Peking legrégibb katolikus templomában az éjféli szentmisére szintén alig lehetett bejutni. A Hszüanvumen (Hxuanwumen) katedrális, a pekingi katolikus egyházmegye déli temploma előtt a rendkívüli hidegben, a fagyos szélben is kisebb tömegnyi kínai nézte a kivetítőkön a szertartást.

Az MTI tudósítója a helyszínen a katolikus szentmise – külsőségeit tekintve – némileg sajátos kínai vonásaival is szembesült. Ilyen volt például, amikor a püspök jókívánságait és bejelentését, hogy távozáskor mindenki kap egy Bibliát, a padsorokban állók megtapsolták, vagy amikor a mise végeztével a templomi hangszórókból felcsendült a White Christmas Bing Crosby-szám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újratemetik Kopernikuszt

Nikolaus Kopernikusz földi maradványainak ünnepélyes újratemetésére 2010. május 22-én kerül sor az… Tovább olvasom