Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kalapos asszony

A falakon Szász Endre-festmények, grafikák sorakoznak. Furcsa, groteszk figurák, lidércek, különös szerzetek, rejtélyes, sejtelmes nőalakok. Előttük pedig egy nagyasszony élénken gesztikulál, pikáns történeteket mesél, fennhangon kacag. Szász Endre ötödik (de nem utolsó) felesége, Lula asszony a rá jellemző elegáns kalapban, ruhakölteményben, súlyos brillekben önkéntelenül is bemutatja: egy igazi nagyasszony az évek múlásával is díva marad.
Szász Endre, a legendás munkabírásáról is híres képzőművész pályafutása Lula asszony mellett teljesedett ki.


Ha felnő, akkor „serető" lesz

A soproni Pannónia Galéria májusi kiállítása a művész Amerikában készült alkotásaiból válogat. A tárlatmegnyitót Szász Lula Életem című könyvbemutatója is színesítette. A kalapos hölgy, akár csak a kötetben, az életben sem takargatja véleményét:

– Tudod, drágám sokkal több mosolyra lenne szükség az életben! Sokan gondolják, hogy nekem könnyű, mert a világ számos előkelő helyén éltem, anyagiakban nem szűkölködök, sztárokkal barátkozom, luxusautókon járok, elegánsan öltözködhetek, értékes ékszereimben és műtárgyaimban gyönyörködhetek. Az igazság az, hogy jó ideje egy nagyon kegyetlen betegség gyötör, de én nem adom meg magam! Nem ám! Ne legyen a nevem Szász Lula, ha valaha is elvesztem az életkedvem!

Lula asszony mindig tudta, mit akar! Kiskorában már azzal riogatta a szüleit, hogy ha felnő, akkor „serető" lesz. Külön kastélyról álmodott, ahol mindig elegáns nagyasszonyként várja a férjét. Már akkor tudta: sohasem engedi meg magának, hogy párja elnyűtten, hajcsavarókkal a fején, viseltes pongyolában lássa. Első férje, egy jól szituált szájsebész fogszakorvos a tenyerén hordozta a fiatal, akkoriban modellként dolgozó Lulát. Bár ez a név akkor még nem állta meg a helyét:

– Na, ez egy jó történet! Első férjem egy szópókerjáték közben ragasztotta rám a Lülef nevet, amely visszafelé olvasva azt jelenti: felül. Amikor Szász Endre megismert, és hirtelen megkérte a kezemet az első férjemtől, azt mondta: „Első férjeddel gazdagságban éltél, te ott valóban felül voltál, ám ha vállalsz engem, akinek még nincs semmije, akkor legyen Lula a neved. Azaz visszafelé olvasva: alul..."


Menedzserfeleség Szász Endre mellett

Mint Lula asszony meséli: kezdetben valóban meg kellett küzdeni azért, hogy Amerikában is felfedezzék a tehetségét Szász Endrének. A művész remek menedzsert talált feleségében, aki galériákat keresett fel férje képeivel, kiállításokat szervezett, élénk társasági életet élt, hogy minél többen megismerjék a Szász Endre nevet.

– Na, erre nagyon büszke volt az én Bandim! – mutat Lula asszony az életrajzi kötetében található fotók egyikére. – Ezen a People magazin decemberi címlapján vagyok látható. Az a helyzet, hogy a lap csak filmsztárok fotóit szokta hozni, így saját magam is meglepődtem, hogy engem kértek fel a feladatra. Persze a fotózás nem állt soha messze tőlem, hiszen évekig keresett modellként dolgoztam. Ám amikor ez a kép készült, akkor már sikeres üzletasszonyként írtak rólam. Kerek egységet alkotott a mi kapcsolatunk. Bandi volt a megzabolázhatatlan művészet, a szárnyaló tehetség, akinek esze ágában sem volt az élet racionális dolgaival törődni. Rám bízta, hogy mennyiért adom el a képeit. Ő csak ajándékozott volna folytonosan, nagyon jó szíve volt. Számomra is fontos volt az adományozás, ám úgy gondoltam: aki megengedheti magának, az fizesse is meg Szász Endre képeit! Bandi mellett úgy éreztem, hogy neki a művészet a hivatása, nekem pedig az, hogy mindenben segítsem őt!


Élet luxuskivitelben

Lula asszony, ha kellett, akkor fogadásokon reprezentált férje mellett, ha kellett, akkor kőkeményen tárgyalt a műkereskedőkkel, ha pedig arra volt szükség, éjszakába nyúlóan őrizte férjét alkotás közben:
– Bandi nem szeretett egyedül alkotni. Bárhol laktunk is, kisebbfajta szállodaként üzemelt a házunk. Ám lehetett akármilyen nagy forgalom, ha beköszöntött az éjszaka, akkor alvás helyett jöhetett az alkotás. Ha éppen kiállításra készült, vagy nagyon foglalkoztatta valami, akkor éjszakákon keresztül megállás nélkül festett. Mivel folyamatosan társaságra vágyott, így ilyenkor éjszakánként mellette ültem, zenét hallgattunk, vagy felolvastam neki. Mindig, mindenhol és minderre rajzolt. Étteremben a szalvétára néhány pillanat alatt elképesztő grafikákat készített. Az alkotásaihoz kevésbé ragaszkodott, ám imádott tárgyai nagyon fontosak voltak számára. Kisgyermek módjára tudott örülni a márkás öngyújtóknak, cipőknek, bőrkabátoknak, óráknak. A legnagyobb szerelmünknek azonban az elegáns autók bizonyultak. Bandi nem ivott alkoholt még a nagy társasági rendezvényeken sem, csak hogy bármikor autóba ülhessen és élvezze a sebességet, a luxust. Mániákusan gyűjtöttük a kocsikat, mindig megvettük a legújabb, legmodernebb, legszebb modelleket. Mielőtt megvásároltuk volna, kipróbáltuk, hogy kényelmesek-e az ülések, van-e sminktükör, no és elfér-e a kalapom.

Ki ismer meg engem kalap nélkül?
Ki ismer meg engem kalap nélkül?

Mert Lula asszony kalap nélkül sohasem lép egy lépést sem. Sopronba is egy elegáns, különleges kék kalapban érkezett.
– Drágám, el kell árulnom a nagy titkot! Pakolás során kikészítettem kilenc dekoratív darabot, ám abban a pillanatban nem tudtam kiválasztani a legmegfelelőbbet. Gondoltam, hogy majd az utolsó pillanatban döntök. Ám a nevelt lányom, aki elhozott, olyan rohamtempót diktált, hogy indulás előtt elfelejtettem a kalapokat. No, de ki ismer meg engem kalap nélkül? Szerencsére a galériának otthont adó hotel igazgató asszonya kényes ízlésű hölgy, és kölcsönadta nekem ezt a remek példányt. Egyébként tényleg úgy vélem, hogy a kalap öltöztet, és köztünk szólva szépen elfedi, ha a frizura nem épp a legfésültebb...


Állandó kiállítást szeretne

Lula asszony élete mind a mai napig Szász Endre képei és az életük során összegyűjtött műtárgyak körül forog:
– Észveszejtő, hogy havonta több százezer forintért kell biztosíttatnom, őriztetnem a kincseinket ahelyett, hogy a nagyközönség is élvezhetné. Hosszú ideje harcolok azért, hogy egy állandó, méltó kiállítás adjon otthont ezeknek az értékeknek. Úgy látom, hogy Magyarországon nem óvják kellőképpen a kulturális és egyéb büszkeségeket. Nem vigyázunk ezekre eléggé. Ez sajnos nagyon elszomorít. És azt sem értem, hogy a mostani könyvbemutatón is legfeljebb egy-egy finom mosolyt engedtek meg maguknak az emberek. Miért nem bírunk felhőtlenül örülni, miért kell mindig irigykedni, másokat bántani? Lehet, hogy sokak szemében nekem pazar élet adatott, pedig én is jó párszor elkeseredhettem volna. Arra figyelek, összpontosítok, ami megadatott. Most például nagyon jólesett, hogy a barátaim is eljöttek a kiállításmegnyitóra. Megkönnyeztem Szabó Gyula színművész csodálatos versmondását, és újra fiatalnak éreztem magam, amikor Payer Öcsi énekelt. Élvezem mindazt, ami eddig, és ami még megadatik nekem...

A fényűző életet élő házaspár gyakran kapott címlapot az amerikai sajtóban.
A fényűző életet élő házaspár gyakran kapott címlapot az amerikai sajtóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A valóságos emberi test

A BODIES… A kiállítás, ahol egész és részleges, valódi emberi testekből készült, páratlan… Tovább olvasom