Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A gyermekágyi depresszió oka: hamis kép az anyaságról

A várandós nőknek szóló magazinok ideális képet mutatnak a terhesség hónapjairól, és ez növelheti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét. Az anyákban ugyanis az a képzet él, hogy minden újszülött gyönyörű, és anyának lenni csodálatos, nagy kaland, hogy a szülés meg sem kottyan, és mindenki könnyen vissza tud menni dolgozni, ha úgy dönt.
Nagyon sok anya depressziós lesz akkor, amikor felismeri: a fentebb felsoroltak gyakran egyáltalán nem fedik a valóságot – mutatnak rá a kutatók.

A várandós nőknek szóló magazinok arra is bátorítják a nőket, hogy drága gyermekápolási szereket vásároljanak. Ugyanakkor arról mintha megfeledkeznének, hogy az anyák egy részének egyáltalán nincs pénze arra, hogy ennek az ideális képnek megfeleljen – mutat rá egy tanulmány.

A brit kutatók szerint emiatt nagyon sok első gyermekes édesanya becsapottnak érzi magát, mert rájön: hiába próbálna megfelelni a magazinok által támasztott elvárásoknak – képtelen rá. A nők többségének ugyanis nincs választása: nem döntheti el, hogy mennyi pénzt költsön, hogy hogyan szüljön és mikor térjen vissza a munkába.


A brit kutatók olyan nőket is megkérdeztek, akiknek már két gyermekük van. Kérdezték őket az első, illetve második várandósságuk körülményeiről. A 20 és 45 év közötti, stabil párkapcsolatban élő nők válaszaiból az derült ki dr. Mary Jane Kehily gyerekkorral és ifjúsággal foglalkozó szakember számára, hogy a kismamáknak szóló magazinok túlságosan szép képet festenek a várandósságról.

– Ez az egyik oka annak, hogy a nők depresszióssá válnak: nem tudnak megfelelni az elvárásoknak és ezért magukat hibáztatják. Mélységesen csalódottak, haragot éreznek. Dr. Kehily hozzátette: ez csak az első gyermekes anyákra jellemző. A második babájukat várók ugyanis már tapasztaltak, tudják, mire számíthatnak a várandósság alatt, a szüléskor, illetve azt követően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis vadlexikon: Szarka

A szarka feje, begye, háta, szárnya és az alsó farkfedői feketék, válla és hasa fehér. Az… Tovább olvasom