Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A gyepet télen is védeni kell

A hó eltávolítása nem csak a fenyőket, tujákat érinti, hanem akár a fűcsomók rothadását is előidézheti.

A havas kert gyönyörű. A hóról visszaverődő napsugarak fényében a telelő növények nyugalmat árasztanak. A havas ágak különösen szépek. Igaz, a szem gyönyörködtetése után főleg az örökzöldekről bizony nem árt lesöpörni, nehogy letörje az ágakat.

A hó eltávolítása nem csak a fenyőket, tujákat érinti. Ha a hó elkezd olvadni vagy víz esik rá, akkor egy vékony jégréteg képződik, amely elzárja a levegőtől. Mindez a fűcsomók rothadását idézheti elő vagy fokozza a hópenész megjelenését. Ellene még télen is a gereblyézés a leghasznosabb eljárás, ugyanis sokat segít a jégtakaró megroppantásához, töréséhez, és így a fűcsomók levegőhöz jutnak. Célszerű a letakarított közlekedőutak, járdák melletti gyepen felkupacolt jeges havat is eltávolítani, mert alatta hamar tönkremehet a fű.
 A hó olvadása után – ha már sikerül rámenni a gyepfelületre – bizony nem szabad elfeledkezni a még el nem takarított őszi falevelek legereblyézéséről, összegyűjtéséről és eltávolításáról – figyelmeztet Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kertészeti vezetője –, hiszen a gyep bepállik, és tavasszal bizony ugyancsak foltos lesz.

Ne sajnáljuk a hólapátolást

A hó eltávolítása persze nemcsak az örökzöldeket érinti, hanem a kerti utakat, járdákat, előkertet, lépcsőket is. Nálunk sajnálatosan legelterjedtebb a csúszásmentesítésre a sima konyhasó. Igaz, egyszerű a használata, olcsó is. Kevés gond van vele. Annál több kárt okoz később. Mindent tönkretesz, és tulajdonképpen a jegesedési problémát is csak ideiglenesen oldja meg. A sok sózással a kert életét is veszélybe sodorhatjuk, hiszen a só a talajban fürgén mozog és egyfajta nagyon kellemetlen szikesedési folyamatot indít el. Jobb helyette faforgácsot, hamut, homokot vagy apró szemű murvát használni. Ezek az anyagok egyébként is elsősorban jó vízmegkötő képességük és érdes felületük miatt jobb és tartósabb csúszásgátlók a konyhasónál.
 Egyszóval télen is van mit tenni a kertben. Érdemes figyelni az állandó változásokra. Rázogassunk, kötözzünk, gereblyézzünk, lapátoljunk szorgalmasan, és a kert meghálálja a figyelmet, a gondozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük Ödön, a száguldó fotóriporter

Talán nincs is olyan család Győrben, amelynek valamelyik tagját ne fotózta volna le az elmúlt 35… Tovább olvasom