Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Friends Big Band örömzenéje

Csütörtökönként megélénkül a győri Bástya utca egyik volt iskolai épülete: a tíz éve alakult és jubileumi koncertjére készülő Friends Big Band tagjai lelkesen próbálnak. Az egykori iskolai épületet betölti a rezesek, ütősök, a basszusgitár hangja, profi és amatőr zenészek is egy húron pendülnek itt.
Kerek, s egyben jeles évfordulóra készül a Friends Big Band, az együttest kedden este 7 órától a győri Richter Teremben láthatja a nagyérdemű. Meghívásukat elfogadva érkezik Malek Andrea is a születésnapi bulira, aki megsúgta: minden szempontból profi csapattal próbált a győriekkel.

– A dzsessz örömzene, egy rezes életében minden túlzás nélkül mérföldkövet jelent – vélekedett Csorba János, az együttes vezetője. – Nálunk egyébként leginkább az jellemző, hogy ki-ki bejárta már a maga útját, legyen az profi vagy amatőr zenész, s azután a „barátok", azaz a muzsikustársak csütörtökönként itt találkoznak.

Panker Gergő basszusgitárjával együtt ragadt itt úgy egy próbán, hogy tanára kérte meg a beugrásra. Az első alkalmat azután több követte. Az érettségi évét gyúró fiatalember kifejezetten jól érzi magát a fellépéseken, neki kikapcsolódást, feltöltődést jelent a zene.


Kocsis János tenorszaxofonjával együtt az idősebb korosztályt képviseli. Ahogyan mesélte, mindenki szívből muzsikál, ő már kilenc éve ezt teszi a Friends Big Bandben és több évtizede a Vasas-fúvószenekarban. A jubileumi koncerten a családtagjai és az ismerősei is ott lesznek.

– A korábbinál is stílusosabb, tartalmasabb koncertet szeretnénk – szögezte le Csorba János zenekarvezető – , no és nem utolsósorban a legfőbb kívánságunk, hogy kedden este tele legyen a Richter Terem. Sok énekes, ismert szám csendül majd fel a musicalek, a dzsessz világából, mindenből, ami az örömzenélésbe belefér.

Gondolhatnánk, hogy a könnyűzene szó szerint is könnyebb, pedig ez technikailag nem igaz. Hiszen mind a komoly-, mind pedig a könnyű műfajhoz kellő alázat, kitartás és szorgalom kell.

Győr zenei életét mindenképpen színesíti a Friends Big Band játéka, a legnagyobb siker, ha valahova visszahívják őket. Ugyanakkor nehéz érvényesülni, menedzselni a csapatot, s ezt leginkább Csorba János tudja. Mindenesetre a Friends Big Band-esek szeretnének igazi meglepetéssel előrukkolni közönségüknek kedden este, s a próbán elhangzott taktusok alapján ebben egészen biztosak lehetünk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelem egy matuzsálem iránt

Száz éve, 1908 októberében debütált Amerikában a Ford világhírű T-Modellje. Megyénkben Ivánkovics… Tovább olvasom