Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A fiatalok már nem írnak húsvéti lapot

„Zöld erdőben jártam, Unicumot láttam! Ha nem kapok belőle, nem locsolok jövőre!" Ugye kaptak már a hölgyek ehhez hasonló, „elmés" SMS-t? Ami viszont a technika miatt leáldozóban van, az a húsvéti képeslapok népszerűsége. A fiatalok már egyáltalán nem írnak.
A húsvét nem karácsony és soha nem is volt az ünnepre készülődő lakosság szemében. Így aztán, míg karácsony előtt arról számoltunk be, hogy reneszánszát éli a képeslapküldés, most, húsvétkor nincsenek jó híreink a hagyomány tisztelőinek. Ahogy növekszik az SMS- és e-mail forgalom, úgy csökken a postáé, s ezalól sem a hétköznap, sem a húsvét nem kivétel.

Gulyás Ernő, a Magyar Posta Zrt. nyugat-magyarországi igazgatója szerint a nagy visszaesés sok év távlatából figyelhető meg, az elektronikai „robbanás" előtti időhöz képest 20–30 százalékkal egészen biztosan csökkent a húsvéti lapok száma. Ugyanakkor egyik évről a másikra nem látható ez a tendencia, talán azért, mert aki eddig nem pártolt át a technika kényelmesebb eszközeihez, az már ezentúl is kitart a színes lapok mellett. De a húsvét soha nem volt „karácsony", a posta szempontjából nézve már csak azért sem, mert Magyarországon nincs hagyománya a céges és intézményi húsvéti lapoknak.

Ugyanígy látja Kincses Zoltánné, az egyik győri képeslapbolt vezetője is, vagyis a karácsonnyal ellentétben húsvétkor csak a magánemberektől számíthatunk üdvözlésre. És azon belül is – teszi hozzá a cégvezető – az idős és középkorosztálytól, akik tartják a szokást.

Kincses Zoltánné szerint 30–40 százalékkal is visszaesett a húsvéti forgalom öt év alatt. Fotó: Krizsán Csaba
Kincses Zoltánné szerint 30–40 százalékkal is visszaesett a húsvéti forgalom öt év alatt. Fotó: Krizsán Csaba

Az asszony húsz éve vezeti a boltot, szerinte 30–40 százalékkal is csökkent a húsvét előtti forgalom mondjuk úgy öt év alatt. A hagyományokhoz való hűtlenségünket az üzletvezető nem tudja mással, mint az árak megfogásával kijátszani: az egyszerűbb lapok 10 forintba kerülnek. De így sem veszik sokan, nem úgy, mint karácsonykor, amikor pedig 20 vagy 50 forintba kerül egy lap. Igaz – tesszük hozzá –, hogy a bélyeg viszont 70 forint, s így az a tízes árkülönbség a végére szinte elsikkad.

És el kell mondani, hogy sajnos nemcsak a kör-SMS és a kör e-mail megy a személyesség rovására, de még a hagyományos lapok közül is egyre inkább azok jönnek divatba, amelyeket előre megírt a gyártó. Egy szép idézettel kelendőbb a lap, s ha még azt is rányomtatták, hogy „20 éves születésnapodra", biztos lesz, aki elviszi. Az más kérdés, hogy ő már valószínűleg egy betűt sem ír bele a címzésen kívül saját kezével. S végül a húsvéti lapokra visszatérve, még egy dologban változott a szokás: a rendszerváltás óta a vallási tárgyú képekből is sokat eladhatnak a boltosok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ott a bizonyosság: testvérek vagyunk

A húsvét van, akiknek tanmese, másoknak irodalmi alkotás, de sokaknak megadatik, hogy ami a… Tovább olvasom