Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A bodonhelyi Fábián-tó

Az őshonos halak mellett aranykárászt is foghatnak a horgászok Bodonhelyen, a Fábián-tóban, amely Győrtől mintegy 35 kilométerre található, a Kepeslesvári-csatorna kiszélesedett, tószerű része. A tökleveles, nádassal benőtt víz kellemes kiránduló- és horgászhely.
A Fábián-tó horgászható vízszakaszának felső és alsó végénél halrács van. A felső mellett két pallóból egy fahíd is található, amely a két part közötti gyalogos közlekedést segíti.

A víz a bodonhelyi önkormányzaté. A Szigetköz Horgász Egyesület a térség horgászainak több mint 50 éve szervezett keretek között biztosítja a horgászás lehetőségét, ezért jelenleg is az önkormányzattól bérli a vizet.

A Fábián-tó őshonos halai között megtalálható a csuka, a sügér, a harcsa, a compó, a ponty, valamint a keszegfélék. S ami különleges, aranykárászt is foghatnak a horgászok. Az egyesület minden év tavaszán rendszeresen telepít halat a tóba, főként háromnyaras pontyot. Ez év tavaszán 675 kilogramm pontyot és 50 kiló amurt helyeztek a mintegy másfél hektár felületű vízbe.

A telepített halak fajtája meghatározza az alkalmazott horgászmódszereket, ám a horgászok inkább úszós, mint fenekezős módszert használnak az egy és három méter mélységű vízben. Közepes erősségű, 3–3,5 méter hosszú, teleszkópos horgászbot, rajta peremfutós orsó, 0,25–0,30-as damil, 3–5 grammos úszó az elterjedt szerelék. Fenekezésnél az önetető és a közepes nagyságú pontyozóhorog a leggyakrabban használt felszerelés pontyra és amurra. A csali kukorica, csonti, giliszta. Csukára a legjobb módszer az úszós víz közti élőhalas szerelék.

Az egyesület az önkormányzattal közösen helyi horgászok részvételével horgászversenyt rendez évente, a fiatalok részére pedig a Bágyogszováti Általános Iskolában horgász szakkört működtet.

A vízterületre az éves felnőtt területi jegy az egyesület saját tagjai számára 7200 forint, más egyesületi tagok számára 13 ezer forint. Ezek a jegyek ugyancsak érvényesek az egyesület másik 10 vizére is. A napijegy ára ezer forint. Jegyek kaphatók az egyesület irodájában hétfőn és csütörtökön 15–17 óra között. Napijegy a Fábián-tóra Szabó Mihály körzeti csoportvezető-helyettesnél kapható Bodonhelyen, a Dózsa György utca 94. szám alatt.

Küldje be horgászélményét!

A Kisalföld horgászvizeken címmel pályázatot hirdetünk. Várjuk olvasóink kisalföldi horgászélményeit, horgászhelyeket bemutató leírásait. Mindezeket képekkel illusztrálva. Akár egy-egy halreceptet is elküldhetnek nekünk. A legjobb útmutatásokat közöljük. Írja meg, hol érdemes és mennyiért horgászni. Mit lehet ott fogni? Hogyan lehet oda eljutni?
Beküldőink között Kisalföld-szakácskönyveket sorsolunk ki. Beküldési cím: 9021 Győr, Pf. 28 vagy szieszta@kisalfold.hu.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus álom a víz alatt

1912. április 14-én éjszaka korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója, amelyet három éven át építettek,… Tovább olvasom