Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

45-ös fordulaton

A gazdasági válság ellenére közel ugyanannyian neveztek idén is a május 30. és június 1. közötti Nemzeti Vágtára, mint tavaly, bár novemberben még maguk a főszervezők is kételkedtek ebben – árulta el Geszti Péter. A vágta szellemi atyja beszélt a politika és a megarendezvény kapcsolatáról, a kreativitásról és beszámolt friss apai élményeiről is.

– Hányan neveztek eddig a második Nemzeti Vágtára, és hogyan érintette a gazdasági válság a rendezvényt?

– Több mint nyolcvanan, azaz a tavalyihoz hasonló számban jelentkeztek. Ez nagy szó, mert a gazdasági krízis súlyosan érint mindenkit. A települések ilyenkor visszafogják az ilyen jellegű kiadásaikat, pedig a jelenlét nagyon fontos az önkormányzatoknak is. Sokan mondták, hogy szeretik a vágtát, de nem tudnak eljönni, mert a költségvetésük túl szűkös lett. Nem tudnák megvédeni helyben azt a döntést, hogy miért neveztek.


Nem tudok lovagolni

– Nem volt önökben kétség a válság miatt az idei vágta megrendezésével kapcsolatban?

– Novemberben mi is elgondolkodtunk rajta: szabad-e nekimennünk idén. Végül úgy döntöttünk, hogy leszegett fejjel, összeszorított fogakkal, de menni kell előre. Bevállaltuk a kockázatot, hogy a rendezvény veszteséges lesz. Ugyanakkor viszont úgy látjuk, hogy a szellemiségét, a szépségét, a fontosságát, az újszerűségét rengetegen felismerték, és ha túl leszünk ezen a gazdasági depresszión, még több település számára lesz jó lehetőség a bemutatkozásra.


– Mikor látjuk önt nyeregben, egyáltalán tud-e lovagolni?

– Nem tudok lovagolni, én másféle halálnemben reménykedem, nem abban, hogy egy ló ledob magáról. Az én feladatom olyan, mint egy rendezőé: megtalálni a legjobb embereket az egyes feladatokra, és megfelelően összeszervezni, kézben tartani. 100 emberrel dolgozom együtt a vágta szervezésében, mindenkitől azt kérem, amiben a legjobb.

Geszti Péter ezekben a hetekben vágtázik a család és a nemzet között.
Geszti Péter ezekben a hetekben vágtázik a család és a nemzet között.

– Tavaly és idén is hangsúlyozták, hogy megpróbálják távol tartani a politikát a vágtától. Hogyan lehet ezt megvalósítani?

– Ha a politika ma valaminek a közelébe kerül, az többnyire egyfajta ellenerőt szokott képviselni. Ezt főként tavaly lehetett érzékelni. Gyanakodtak a településvezetők, a nagyobb támogatók, hogy mit akarunk, van-e mögötte valamilyen politikai szándék, miért akarok én a nemzeti hagyományokkal foglalkozni. Szerencsére ez elmúlt, bebizonyítottuk, hogy itt nem szónokol senki, nem került elő az utolsó pillanatban valamilyen nyuszi a kalapból, mondjuk, egy párt logója vagy ilyesmi. A politika még most is valamilyen furcsa állatként néz a vágtára, de a profik felismerték, hogy ebben komoly településmarketing-érték van.


– 25 éve dolgozik a reklámszakmában. Hogyan lehet nap mint nap kreatívnak lenni?

– Nem állítom, hogy mindennap a kreativitás csúcsát futja meg az ember. A legfontosabb, hogy sok energia kell hozzá, nagyon nyitottnak kell lenni, és jóval több munkát kell rá fordítani, mint egy normál munkakörre. Színházba, moziba, baráti társaságba kell járni, zenét hallgatni, olvasni, és figyelni kell az embereket, az emberi kapcsolatokat. Engem emellett az utazás tölt fel, és persze újabban a kislányommal, meg a feleségemmel töltött idő. Nagyon nehéz megújulni, én ezért is szoktam időnként kilépni ebből a műfajból és valami mást csinálni. Így sokkal több élménnyel, inspirációval tudok visszaülni egy-egy kommunikációs feladat elvégzéséhez.


Nem tudok elszakadni a gyerektől

– Három hónapos a kislánya. Mennyire változtatta meg az életét Sára érkezése?

– Új érzelmi dimenziót nyitott számomra, amire nagyon vágytam. Új, cérnavékony szólam indult a feleségemmel közösen énekelt melódiára. Nagyon nagy boldogságot jelent. A vágta miatt most még 3 hétig visszafogottan vagyok a családdal, de minden reggel elkések, mert nem tudok elszakadni a gyerektől, annyira édes. A fürdetésből, pelenkázásból is kikérem a részem, imádok a gyerekkel lenni. Nagyon élénk baba, értelmes, jó a reakciókészsége, minden érdekli.


– A napokban volt a 45. szülinapja. Hogyan ünnepeltek?

– Most a vágta miatt csak egy kisebb baráti összejövetel volt, aztán június második felében egy nagyobb családi összejövetelt szervezünk a feleségemmel. Tervezem egy kislemez kiadását is, ami régen ugye 45-ös fordulatszámon pörgött. Van is pár szövegem hozzá, csak kellene néhány zenész, akivel megírjuk a dalokat. Olyan popzenére gondoltam, amiben rapelemek és latin ritmusok keverednének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rippelék újabb rekordja

A Rippel testvérek napi két-három órát edzenek: futnak, kondiznak, gumiasztalon ugrálnak és… Tovább olvasom