Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

250 lóerőt cserélt egyetlenegyre

Tíz éve még a gyorsulási versenyek, ma már a lovak közelsége a Kisalföld Vágta écsi indulója, Halasi Orsolya világa.

Aladdin nyergében a felfedező túrákon érzi magát a legjobban – na meg amikor úgy igazából megengedheti lovát, afféle ˝ereszd el a hajamat˝ módra.

Orsi és a magyar sportló Aladdin már javában készül a május 21–23-i Kisalföld Vágtára: erőnléti edzések az ˝écsi havasokban˝, gyors vágták a terepen, hétvégén pedig kipróbálják a gyirmóti versenypályát is, ahol nemsokára élesben megy majd a küzdelem a lovak között. A gyorsaság világa nem áll távol az écsi versenyzőtől, hiszen tíz éve még egy megyénkbeli gyorsasági autóversenyző, Kincses István mellett dolgozott, s maga is gyakran beült a 250–300 lóerős járgányokba. A benzingőzös világot cserélte fel a lovakéra, a több száz lóerőt pedig egyetlenegyre: Aladdinra, akivel egy karácsonyra lepte meg magát. A pej herélt, a díjlovaglás és a díjugratás alapjaitól a túrázásig mindenben remek partner, gazdájánál is jobban szeret száguldani, s kezd visszajönni régi formája, amit remélhetőleg a Kisalföld Vágtán is bizonyít.

Halasi Orsolya
Halasi Orsolya

Az utóbbi időben ugyanis egy kicsit többet lustálkodhatott, mint korábban, az ok pedig a 19 hónapos Sára, aki napközben alaposan lefoglalja édesanyját. Az azonban nem kétséges, hogy jön az utánpótlás: a kislány nemcsak imádja a lovakat, de most, hogy már feléri Ali hasát, letakarítani is segít a család kedvencét, sőt, ha lovat lát, azonnal kéredzkedik fel a hátára.

Ali tehát lovasával már javában készül a nagy versenyre, s kezd ráérezni a gyakori munka örömére. A megfelelő izomzatról a ˝lovat próbáló˝ terep is gondoskodik, Tényő, Sokorópátka, Ravazd környékén, és a gyakran meglátogatott bakonyi hegyekben ugyanis sokszor nem kis szintkülönbséget kell leküzdenie.

– A legszebb számomra a lovaglásban a természetjárás, gyakran indulunk felfedezőutakra a környéken. Ilyenkor olyan helyekre is eljutok, ahova máshogy nem tudnék, s még az őzek, vaddisznók is közelebb engednek magukhoz lóháton... Persze szükség van a pályán történő gyakorlásra is, s Ali, ˝akivel˝ többször indultunk kisebb, helyi ügyességi és gyorsasági versenyeken, nagyon szereti azokat a feladatokat, ahol a fejét is használhatja – mondja Halasi Orsolya. Alinak mindenesetre jó dolga van az écsi birtokon: a hathektáros karámban kilencedmagával aranyélete van, s mozgáshiányra sem panaszkodhat...


Győri lovassal indul a kapuvári arab

Hakim, a 7 éves arab telivér is indul a Kisalföld Vágtán, nyergében szintén egy hölggyel, a győri Nagy Dórával. A ló tulajdonosa, a kapuvári Lukácsi János Nagy Istvánt (képünkön) bízta meg, hogy felkészítse a versenyre a mént. Hakim télen már bizonyított, akkor ő volt a leggyorsabb a kapuvári helyi gyorsasági futamon.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem: A magánjog vizein

Szerelemből hozott rossz döntés példáján keresztül érzékeltette dr. Szegedi András a… Tovább olvasom