Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

100 éve született Tóvári Tóth István

A Győri Városi Művészeti Múzeum kiállítással tiszteleg Tóvári Tóth István festőművész előtt, aki az idei évben töltené be 100. életévét. Emlékezésre hívtuk olvasóinkat, hiszen nagyon sok győri kapcsolatba került a művésszel, aki jellegzetes figurája volt a belvárosnak.
A kiállítás március 8-ig látogatható az Esterházy-palotában, hétfő kivételével naponta 10–18-ig.
Felidézte édesapja alakját a festőművész lánya, Raj Tamásné Tóvári Adrienn: – Édesapám az első Munkácsy-díjasunk egyike volt és nagyon vágyott a Kossuth-díjra, amit még posztumusz sem kapott meg.


Táncosnők csettintésre

Adrienn férje, Tamás arra emlékezett vissza, hogy apósa Párizs világhíres mulatójában, a Moulin Rouge-ban mindig rántott csirkét rendelt: – A francia pincérek szívélyesen fogadták, köszöntését azzal kezdték, hogy milyen régen járt a művész úr nálunk. Alig hittem a fülemnek, amikor egy alkalommal a pincérnő közölte, hogy mindjárt érkezik Michell Gyarmati, a világhírű mulató tulajdonosa, a közismert gourmand. Olyannyira kitüntetett vendég volt a Moulin Rouge-ban, hogy Gyarmati saját kezűleg készítette és szolgálta fel a csirkecombokat. Párizsban kitaláltak közösen egy páratlan magyar–francia ételt. Apósom mindent a magyar gyomrára állított be, így sikerült feltalálniuk a francia csirkepaprikást. A feltálalt étel mellé, ha a papa csettintett, a táncosnők máris ott voltak az asztala körül.

Párizs köztudottan „mániája" volt Tóvári Tóth Istvánnak:

– Öten vagyunk testvérek, mindenkit elvitt néhány hétre, én három hetet tölthettem ott vele. Gyarmati volt az idegenvezető, mindent megmutatott, ami érdekes lehet a városból.

Persze nem mindig éltek fényűzően. Adrienn elmondta, volt, hogy éppen csak a napi megélhetésre volt pénzük. – Ha iskolából jövet megkérdeztem aput, volna-e pénze 20 deka specire, ő mindig adott.

Szentágotai Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A királynők köztünk élnek

Kedves hagyományt honosítottak meg Győrben a lokálpatrióták, hogy báljukon megválasztják a… Tovább olvasom