Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os olimpiát

Pénteken Koppenhágában döntöttek: Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os nyári olimpiát.
Magyar idő szerint 19 óra előtt nem sokkal jelentették be: a 2016-os nyári olimpiai játékokat Rio de Janeiroban rendezik.

Jacques ROGGE, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnöke Rio de Janiro nevét tartalmazó papírt fog, miután a brazil nagyváros nyerte el a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát a NOB 121. ülésén a
Jacques ROGGE, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnöke Rio de Janiro nevét tartalmazó papírt fog, miután a brazil nagyváros nyerte el a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát a NOB 121. ülésén a koppenhágai Bella Központban 2009. október 2-án. A NOB Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió közül választotta ki az ötkarikás játékok helyszínét.  (MTI/AP/Fabian Bimmer)


Rio de Janeiro pályázatának pénteki sikerével 2016-ban először kerül sor  nyári olimpiára a dél-amerikai földrészen.  

A festői Cukorsüveg és a világ talán leghíresebb strandjaként ismert Copacabana csakugyan remekül mutat a képeken, ám  a tengerparti metropolisz korántsem maradéktalanul - ahogy a helyiek  becézik - Cidade Maravilhosa, azaz csodálatos város. A rendőrök  által is nagy ívben elkerült nyomornegyedekben mindennaposak a  lövöldözések a drogbandák között, és újabban már néhány szomszédos  előkelő környéken is elharapózott a bűnözés. Tarso Genro igazságügyi  miniszter szerint ugyanakkor más városokban is tapasztalható ugyanez  a probléma.   

Akárhogy is van, a NOB tagjait nem riasztották el a negatív  hírek attól, hogy Rio mellé tegyék le voksukat a döntő szavazási  fordulóban Madriddal szemben. Miként az a hiányosság sem, hogy a NOB  által elvárt 48 ezernél jóval kevesebb a szállodai férőhely,  ráadásul a helybéliek nem is kívánnak új hoteleket építeni, mert  attól tartanak, hogy a játékok után csak üresen állnának.  

"Három falut tervezünk: egyet a sportolóknak, egyet a médiának,  egyet pedig a sportfunkcionáriusoknak - jelentette ki még Rio  pénteki, végső prezentációja előtt Carlos Roberto Osorio, a  szervezőbizottság főtitkára. - Így máris 25 ezer fő számára lenne  férőhely, emellett 13 ezren szállodákban, 8500-an óceánjárókon,  1700-an pedig apartmanokban lakhatnának."  

Az emberek ujjonganak Rio de Janeiróban 2009. október 2-án, miután Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB koppenhágai ülésén. A NOB Chi

Az emberek ujjonganak Rio de Janeiróban 2009. október 2-án, miután Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB koppenhágai ülésén. A NOB Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió közül választotta ki az ötkarikás játékok helyszínét. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)A tervek között szerepel még a nemzetközi repülőtér kibővítése  is, amely már a 2014-es labdarúgó-világbajnokság szempontjából is  kapóra jönne. A rióiak biztosak abban, hogy a vb-döntőnek a híres  Maracana Stadion ad majd otthont, és az ott esedékes beruházásokat  később az ötkarikás játékokon is hasznosíthatnák.  

A koppenhágai delegációt vezető államfő, Luiz Inácio Lula da  Silva a közelmúltban két hangzatos szlogent is beleszőtt  korteshadjáratába. Az egyik szerint Isten a világ teremtésekor az  olimpia rendezésére készítette elő Riót. A másikat már részben a (volt) vetélytársaknak, azaz Tokiónak, Madridnak és Chicagónak  címezte:  "Egyetlen más városnak sincs szüksége az olimpiára. Brazíliának  és Riónak viszont igen."   

Az érv - a végeredményt tekintve - hatásosnak bizonyult.

Számítógéppel készített kép a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia színhelyeiül tervezett Maracana stadionról (j) és Maracanazinho röplabdacsarnokról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB Rio de J

Számítógéppel készített kép a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia színhelyeiül tervezett Maracana stadionról (j) és Maracanazinho röplabdacsarnokról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB Rio de Janeirónak ítélte oda az ötkarikás játékok rendezési jogát koppenhágai ülésén 2009. október 2-án. (MTI/AP/Comite Rio 2016)Előzmények

A szavazás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koppenhágai rendezvénysorozatának programja, benne a 2016-os nyári játékok helyszínkijelölésével és a szavazás menetével:

október 2.: 8:45-9:55 - Chicago prezentációja 10:25-11:35 - Tokió prezentációja 12:05-13:15 - Rio de Janeiro prezentációja 14:45-15:55 - Madrid prezentációja 16:00-17:40 - szavazás a 2016-os házigazdáról 18:30-19:00 - eredményhirdetés 19:30-20:15 - a győztes város sajtótájékoztatója

A 2016-os házigazdával kapcsolatos szavazás menete:

A 106 NOB-tag közül nem szavaznak az érintett városok képviselői, valamint a NOB-elnök. Ha az egyik pályázó megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, a procedúra véget ér. Ellenkező esetben a legkevesebb szavazatot kapott város kiesik, a többiek pedig addig folytatják, amíg létre nem jön a legalább 50 százalékos többség. A NOB-elnök csak akkor voksol, ha az utolsó körben szavazategyenlőség alakul ki.

Út Koppenhágáig

A tavaly január 14-i határidőig hét jelentkező adta le pályázatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2016-os nyári játékok rendezésére.

Miután a NOB áttanulmányozta Tokió, Chicago, Rio de Janeiro, Madrid, Prága, Doha és Baku anyagát, 2008. június 4-én négy szereplőre szűkítette a mezőnyt. Az első rostán Doha, Baku és Prága hullott ki. A NOB technikai értékelésén Tokió végzett az első helyen, a második Madrid lett, Doha és Chicago holtversenyben harmadik, Rio de Janeiro pedig a negyedik volt a sorban. Végül azért esett ki a katari pályázat, mert a NOB szerint egy félmilliós város nem elég nagy az olimpiai játékok otthonának.

Az ötkarikás szemlebizottság idén májusban és júniusban tekintette meg a rostán fennmaradt négy helyszínt. Az utolsó prezentációkra pénteken kerül sor Koppenhágában, a végső döntést aznap 18:30 órakor teszik közzé.

A 2016-os rendezésre Budapest is fontolgatta pályázat benyújtását, de a 2002-ben elkészült olimpiai megvalósíthatósági tanulmány 2007-es aktualizálása során kiderült: 2016-ra vonatkozóan nincs reális esélye a tervezett budapesti játékok lebonyolításának, 2020-ra vonatkozóan viszont megteremthetők a szükséges feltételek.

Chicago

Két fontos tényezőre építenek pénteken a 2016-os nyári olimpiát megpályázó chicagóiak: az egyszerű kivitelezésre és Barack Obamára.
Az Egyesült Államok 44. elnöke 25 évig élt a szelek városában, és az utóbbi hónapokban olyan dörgedelmes jelszavakkal bizonyította elszántságát, mint "Chicago készen áll, Amerika készen áll" vagy "Akarjuk az olimpiát". Washingtonba költözése után az államfő rögtön létrehozott egy olimpiai és sporthivatalt, ráadásul a napokban derült ki, hogy a korábbi hírek ellenére személyesen kampányol majd a koppenhágai prezentáción.

A leendő szervezők - akik a riválisok közül leginkább Rio de Janeirótól tartanak - szeptemberben az utolsó akadályokat is elhárították a siker elől. Egyrészt a városháza busás támogatásáról biztosította a tervezetet, másrészt elvetették egy privát tévéadó ötletét, mivel az ellenkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akaratával, amely 1,2 milliárd dollárt kap az NBC társaságtól a 2012-es londoni közvetítésért.
Az önkormányzat 4,8 milliárd dollárral a konkurenseknél szerényebb költségvetést irányzott elő, ebből 3,8 milliárd jutna a szervezőknek, egymilliárd pedig az infrastrukturális fejlesztésekre. Bevételi források közül a NOB egymilliárdot, a szponzorok 1,8-at folyósítanának, 900 millió pedig a jegyeladásokból származna. A lakosság lelkesedése ugyanakkor megcsappant: a 67 százalékos támogatottság valamelyest visszaesett, mivel a helybéliek attól tartanak, hogy adók formájában ők "isszák meg" a kötelezettségvállalás levét.

A tervezett 31 létesítményből 15 már rendelkezésre áll, a fennmaradó 16-ból kilencet elbontanának a záróünnepség után, hetet pedig átalakításokat követően a város rendelkezésére bocsátanának. A versenyhelyszínek egy 10 km sugarú körön belül állnának, a sportolók 90 százaléka negyedóra alatt eljuthatna "rendeltetési helyére" a 16.800 férőhelyes olimpiai faluból. Utóbbit a Michigan-tó partjára álmodták meg 1,1 milliárd dollárból, és a játékokat követően magánlakásokká alakulnának át.

Egyébként a leendő Olimpiai Stadion közelében található Barack Obama rezidenciája is, amely a Fehér Ház mellett a második otthonának számít.

Tokio

Élő és mechanikus hősöket is bevetnek a tokiói pályázók annak érdekében, hogy pénteken elnyerjék a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát.

A hús-vér példaképek közül az ötkarikás bajnok úszó Kitadzsima Koszuke és a kalapácsvető Murofusi Kodzsi kampányol azért, hogy a japán főváros 1964 után ismét otthont adjon a seregszemlének. Japán azonban nem lenne Japán, ha nem működne közre egy robot is: az 1979-ben indult rajzfilmsorozatból ismerős "ember-gép", Gundam 18 méteres alakja július óta népszerűsíti a pályázatot.

A szervezőknek szükségük is van a hírességekre, ugyanis egy felmérés szerint februárban csupán a lakosság 55,5 százaléka támogatta a rendezést. A NOB szemlebizottságának májusi látogatását követően viszont - amint azt a pályázati bizottságot vezető Kono Icsiro hangsúlyozta - 70-80 százalékra szökött a népszerűségi mutató.
A japánok amiatt sem aggódnak, hogy nem épülnének fel időben a versenyhelyszínek: a kormány máris négymilliárd dollárt különített el az esetleges infrastrukturális fejlesztésekre. A csaknem 13 milliós metropolisz - amely az elővárosokkal együtt 35 millió lelket számlál, ezzel pedig a világ legnagyobb agglomerációja - 73 milliárd dolláros idei költségvetésével vezeti a leggazdagabb városok listáját.

Az ázsiai pályázók a történelem "legtömörebb" olimpiáját ígérik: az ötkarikás létesítmények 97 százaléka az Olimpiai Stadiontól legfeljebb nyolc km-re állna, 70 százaléka pedig maximum tíz percre az olimpiai falutól. A 34 helyszínből 23 van készen, amelyekből 17-en kell apró változtatásokat végrehajtani. A helybéliek szívesen dicsekszenek a tiszta levegőjükkel, bár augusztusban ismeretesen fülledt idő járja arrafelé. Mivel a NOB július és szeptember közé írja elő a nyári játékokat, Tokiónak nem maradt más választása, ugyanis a lakosság nagy része augusztusban megy szabadságra...

Madrid

A spanyolok több okból - és az ellenérvek dacára - is biztosra veszik, hogy pénteken Madridot hirdetik ki a 2016-os nyári olimpia házigazdájaként.

A Koppenhágába utazó küldöttségben ugyanis José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök mellett ott lesz János Károly király is, aki egy volt táncteremben gyakorolta be két nap múlva esedékes előadását. A másik "ász" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli örökös elnöke, Juan Antonio Samaranch: a 89 esztendős sportdiplomata 21 éven át vezette a NOB-ot, és saját bevallása szerint "kevés szóval, de nyomatékosan" fogja latba vetni befolyását.

A NOB szemlebizottságának szeptemberi összegzése ugyanakkor nem festett túl kedvező képet a fővárosról, ami a spanyol sajtó szerint annak tudható be, hogy a döntnökök Rio de Janeirót akarták hozzásegíteni a győzelemhez. "Vajon hogy nem lehet jelentőséget tulajdonítani az ottani bűnözésnek, infrastrukturális, közlekedési és szálláshelybéli hiányosságoknak?" - vetette fel az El País napilap.

Egyértelműen a madridi pályázat mellett szól, hogy a lehetséges versenyhelyszínek 77 százaléka készen áll, vagy épülőben van. A létesítmények nagy része ráadásul gyalog is gyorsan elérhető az olimpiai faluból, a lakosság pedig 85 százalékban áll a kandidálás mögött.
Gyenge pontnak számít ugyanakkor a 2006-os kerekes doppingbotrány, amelynek felderítése még mindig nem fejeződött be, és olyan hírét keltette a spanyoloknak, hogy nem veszik komolyan a küzdelmet a tiltott teljesítményfokozók ellen. A legnagyobb hátrány azonban az a ki nem mondott rotációs elv, mely szerint egymást követően kétszer nem rendeznek nyári játékokat ugyanazon a földrészen - márpedig 2012-ben London lesz a házigazda.

A spanyol metropoliszt újabban építési területté változtató Alberto Ruiz-Gallardón polgármester azonban magabiztos az esélyeket illetően. Arra a kérdésre, hogy Madrid 2020-ban is megpályázza-e a lebonyolítást, csak annyit válaszolt: "nem, mert még sosem rendeztek olimpiát kétszer egymás után ugyanabban a városban"...

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro pályázatának pénteki sikerével 2016-ban először kerülhetne sor nyári olimpiára a dél-amerikai földrészen.
A festői Cukorsüveg és a világ talán leghíresebb strandjaként ismert Copacabana csakugyan remekül mutat a képeken, ám a tengerparti metropolisz korántsem maradéktalanul - ahogy a helyiek becézik - Cidade Maravilhosa, azaz csodálatos város. A rendőrök által is nagy ívben elkerült nyomornegyedekben mindennaposak a lövöldözések a drogbandák között, és újabban már néhány szomszédos előkelő környéken is elharapózott a bűnözés. Tarso Genro igazságügyi miniszter szerint ugyanakkor más városokban is tapasztalható ugyanez a probléma.

Szintén hiányosság a NOB által elvárt 48 ezernél jóval kevesebb szállodai fekhely, ráadásul a helybéliek nem is kívánnak új hoteleket építeni, mert attól tartanak, hogy a játékok után csak üresen állnának.

"Három falut tervezünk: egyet a sportolóknak, egyet a médiának, egyet pedig a sportfunkcionáriusoknak - jelentette ki Carlos Roberto Osorio, a szervezőbizottság főtitkára. - Így máris 25 ezer fő számára lenne férőhely, emellett 13 ezren szállodákban, 8500-an óceánjárókon, 1700-an pedig apartmanokban lakhatnának."

A tervek között szerepel még a nemzetközi repülőtér kibővítése is, amely már a 2014-es labdarúgó-világbajnokság szempontjából is kapóra jönne. A rióiak biztosak abban, hogy a vb-döntőnek a híres Maracana Stadion ad majd otthont, és az ott esedékes beruházásokat később az ötkarikás játékokon is hasznosíthatnák.

A koppenhágai delegációt vezető államfő, Luiz Inácio Lula da Silva a közelmúltban két hangzatos szlogent is beleszőtt korteshadjáratába. Az egyik szerint Isten a világ teremtésekor az olimpia rendezésére készítette elő Riót. A másikat már részben a vetélytársaknak, azaz Tokiónak, Madridnak és Chicagónak címezte:

"Egyetlen más városnak sincs szüksége az olimpiára. Brazíliának és Riónak viszont igen."

Olvasóink írták

 • 7. Capr 2009. október 02. 22:21
  „Csetneky!

  Vicces akartál lenni azzal, hogy a braziloknál nem szocialista kormány van, DE nem jött be :)) Az van.
  Dél-Amerika államaiban gyakori a szocialista kormány.
  "President: Luiz Inácio Lula da Silva (PT - The Workers´ Party (Portuguese: Partido dos Trabalhadores, PT) is a socialist political party in Brazil.)" Forrás: en.wikipedia.org
  Brazíliában hasonló elnöki rendszer van mint USA-ban. Az elnök: Luiz Inácio Lula da Silva (PT - Munkáspárt, egy szocialista párt Brazíliában)
  Tényleg ügyesek...Már csak azért is, mert az alelnököt a republikánus párt adja, a képviselőház elnöke pedig a liberális párt tagja. Ők pártfüggetlenül tudtak egy célért együtt dolgozni....”
 • 6. Csetneky 2009. október 02. 21:09
  „Zsolt!

  Sebaj! Majd legközelebb. Ettől függetlenül folyamatosan figyelemmel fogom kísérni, már amennyire belefér az időmbe.

  Egyébként ügyes gyerekek ezek a brazilok, foci vb után olimpia. Gondolom, ott nem "szocialista" kormány van. Úgy persze könnyebb.”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. október 02. 19:33
  „Csetneky: hát ez sajnos nem jött be. :)”
 • 4. omarhulm 2009. október 02. 19:22
  „Hát Rioban lesz. Én voltam ott, gyönyörű a város. Amúgy ott akkor éppen tél lesz (22-27 ˙C)...”
 • 3. éaa 2009. október 02. 16:54
  „Rio de Janeiroban legyen! Én nekik szurkolok! Szamba...Janeiro!”
 • 2. Csetneky 2009. október 02. 14:36
  „Szilágyi Zsolt!

  Hasonló okból én is Madridra szavaznék, de úgy hiszem, ezt nem mi döntjük majd el. Pedig nem lenne rossz!”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. október 02. 14:16
  „Legyen Madrid. Nincs kedvem hajnali kettőkor olimpiai közvetítéseket nézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meccs előtti utcai tömegbunyó Temesváron

Utcai tömegverekedés tört ki csütörtökön Temesváron az FC Timisoara-Dinamo Zagreb labdarúgó Európa… Tovább olvasom