Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Pars mégsem olimpiai ezüstérmes

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott csütörtökön a fehéroroszok fellebbezésének a 2008-as pekingi olimpia férfi kalapácsvető döntőjével kapcsolatban, így Pars Krisztián mégsem lép elő ezüstérmessé. A magyar atléta marad a finálé negyedik helyezettje.
A CAS honlapján közölt döntés értelmében a Pekingben második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon - akiket doppingvétségen értek - egyaránt visszakapja érmét, amelytől még 2008 decemberében fosztotta meg őket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A mostani indoklás szerint a tesztek laboratóriumi elemzése során szabálytalanság történt - akkor az A és a B próba is a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet mutatott ki náluk.

A NOB másfél évvel ezelőtti határozata nyomán a második helyre az eredetileg negyedik Pars, a harmadikra pedig a döntőben ötödik japán Murofusi Kodzsi lépett előre.

A magukat ártatlannak valló fehérorosz dobók 2009 januárjában nyújtották be fellebbezésüket a CAS-hoz.

Pars Krisztián az MTI-től tudta meg a döntés részleteit. "Ezek után mi szükség van a doppingellenőrzésre? - tette fel a kérdést az atléta, aki undorítónak nevezte a határozatot. - Nem tudok mit mondani, meg voltam győződve róla, hogy én kapom az ezüstérmet, hiszen egyértelműen pozitív lett a két fehérorosz versenyző doppingtesztje. Nem tudom, hogyan utazzak el ezek után egy külföldi versenyre, s szerintem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is hatalmas presztízsveszteség érte ezzel a döntéssel."

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára felháborítónak és arcpirítónak tartja a döntést, és a sport legnagyobb csalásának nevezte az esetet.

"Nem tudom, hogy a MASZ-nak, Pars Krisztiánnak, vagy az olimpiai bizottságnak van-e lehetősége fellépni a felháborító határozat ellen. - mondta a sportvezető az MTI-nek. - A CAS feketén-fehéren megállapította, hogy a két fehérorosz dobó szabálytalanul versenyzett, a pekingi laboratórium műhibája miatt azonban mégis visszakaphatják érmeiket. Egyelőre nem találok szavakat, s Pars Krisztiánnak a jövő hétvégén azzal a tudattal kell dobókörbe lépnie a csapat Európa-bajnokságon, hogy nem biztos, hogy elég a pályán, szabályos körülmények között elért teljesítmény."

Fazekas Róbert diszkoszvető - akit a 2004-es athéni olimpián megszerzett aranyérmétől fosztották meg doppingvétség miatt - megdöbbentőnek nevezte az esetet.

"Nekem legalább úgy fáj ez a döntés, mint Krisztiánnak, mert nagyon jóban vagyunk - mondta Fazekas. - Megdöbbentő, hogy egy magyar versenyzővel ilyesmi történhet. Úgy látszik, ennyivel erősebb a fehérorosz sportdiplomácia. Gyevjatovszkijt és Tyihont egyértelműen pozitív doppingmintával mentették fel, míg annak idején tőlem azért vették el az aranyérmet, mert nem szolgáltattam elég mintát."

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI-nek elmondta: sajnálatos az eset, a pekingi labor hibázott, és reméli, hogy a labor ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a NOB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

"Olvastam a jelentést. A CAS indoklása szerint egyértelműen eljárási hiba történt. A labor nem az előírt nemzetközi szabványok szerint járt el, nem tudta szabályosan végigvinni az úgynevezett izotóparány-mérést, különböző fázisokban beleavatkozott az eljárásba, és ha úgy tetszik: nem tudta bebizonyítani, hogy a fehérorosz sportolók szervezetében a tesztoszteronszint emelkedése egy tiltott anyag szedésének következménye. Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, ez nem a magyarok, és nem Pars Krisztián ellen irányult, hogy nem lett a magyar atlétáé az olimpiai ezüstérem."

Olvasóink írták

 • 10. poto 2010. június 12. 13:42
  „Ilyen nincs.
  Vicc ez az egész.
  Sajnálom Krisztián ami veled történt.”
 • 9. Jandex 2010. június 11. 10:17
  „6. hozzászólás Poncius_01
  Kösz ezt benéztem! Bocsi PARS!!!”
 • 8. IV.Béla 2010. június 11. 06:37
  „Schmidt Pali ismét bizonyított, köszönjük hát meg neki. Gyulai halála óta még jobban magunkra maradtunk atlétikában, sajnos Palika még ahhoz is kevés, hogy egyedül lemenjen a boltba zsemlyéért.

  Jandex, te meg jó lenne, ha végre valami értelmeset is tudnál mondani, nem ilyen kiszabott nagy baromságot megint. Kelted csak a feszültséget.”
 • 7. PaPa 2010. június 11. 06:28
  „Azért csinálnak meg velünk minden szemétséget mert ilyen patkányok mernek képviselni bennünket mint tiszeker Ágnes aki ahelyett, hogy az igazságot mondaná azt képviseli amit a nyugat diktál. Smidt Pálról meg ne is beszéljünk, nem véletlenül tud a gyerekek között is ellébecolni.”
 • 6. Poncius_01 2010. június 10. 22:13
  „#2

  Az Gécsek Tibor volt !”
 • 5. arrabonem 2010. június 10. 22:03
  „Szarnak ránk. Nemzetközileg. Nagyon. Ezerszer kiderült már.
  SchmidtPaliBá meg majd jól a sarkára áll és csodálkozik, meg nahát, meg mik vannak...

  Sajnálom a sportolóinkat.”
 • 4. ZéZé 2010. június 10. 21:31
  „Ennyit a magyar sportdiplomáciáról ! nem ér semmit.
  bár : kicsi ország - kicsi erő.....

  azért sportolóként ezt elég rossz lehet megélni.”
 • 3. véleményalkotó 2010. június 10. 21:27
  „Jellemző! A magyarokkal mindent meg lehet csinálni. Azért, mert így képviselik az érdekeiket azok aiknek ez lenne e dolguk. A Schmidt Pál frankónk megélt évtizedekig abból, hogy semmit nem csinált. Amikor a Fazekastól elvették az aranyat, akkor is csak pislogott, meg félrebeszélt, hogy ő mindent megpróbált. Na persze.”
 • 2. Jandex 2010. június 10. 20:17
  „Pedig a pars mindent megtett,még a sporttársait is beköpte hogy doppingolnak!/érdekes tőlük elvették az aranyaikat/”
 • 1. Petkefater 2010. június 10. 19:34
  „Eljárási hiba,mi? Na persze... Mocskos csalók!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Massa 2012-ig marad a Ferrarinál

A brazil Felipe Massa a 2012-es Forma-1-es szezon végéig meghosszabbította szerződését a Ferrarinál. Tovább olvasom