Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Olimpia 2016: Obama miatt vesztett Chicago?

Chicagónak nem származik jövőbeli kára abból, hogy nem ő rendezheti meg a 2016-os nyári olimpiát, de valószínűtlen, hogy beadja jelentkezését a 2020-as ötkarikás csúcseseményre is.
Erről akkor beszélt az amerikai nagyváros polgármestere, amikor a Chicago bukását hozó koppenhágai NOB-szavazásról hazaérkezett. Richard Daley egyúttal azt ígérte honfitársainak, hogy kilábalnak a recesszióból, bár elismerte, hogy ehhez gyors ösztönzést adhatott volna, ha hét év múlva ők az olimpia házigazdái, s nem Rio de Janeiro.

"Nagyszerű városunk van, remek emberekkel, s ugyanolyan derűs a jövőnk, mint bárki másé - nyilatkozta az újságíróknak az O,Hare nemzetközi repülőtéren, s csatlakozott hozzá a csalódását hasonlóképpen optimista mondatokkal ellensúlyozni igyekvő Pat Quinn, Illinois állam kormányzója is.

"Koppenhágában az összes rendezésre pályázó város azt állította, hogy ő a legjobb. Chicago viszont a legjobb városok legjobbika" - fogalmazott.

Az amerikai sajtó mindazonáltal a vereség tényét helyezi az első helyre, kiemelve a tagadhatatlan tényt, hogy tudniillik Chicago annak dacára is már az első szavazási fordulóban kiesett - a 95 voksból csupán 18-at kapva -, hogy személyesen volt jelen a NOB-ülésen és lobbizott a dán fővárosban Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle asszony. A kritikus médiahangokra válaszul Daley azt mondta: igazságtalan dolog a NOB-szavazás eredményét Obama kudarcaként értelmezni.

"Nem Obama veszített, ahogy Madridot illetően sem beszélhetünk arról, hogy a király és a felesége, vagy Tokió esetében Japán új kormányfője szenvedett vereséget" - jelentette ki a polgármester.

Sportszakmai szempontból magyarázta Chicago nyitókörös búcsúját Alex Gilady, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság izraeli tagja.

"Rio de Janeiro prezentációja pazarnak bizonyult, miközben az amerikaiak pályázata egyszerűen vértelen volt, részben ez a korai kiesés oka, s Obamáék jelenléte inkább javított Chicago megítélésén, nemhogy rontott azon - jelentette ki az izraeli rádiónak Koppenhágából nyilatkozva vasárnap Gilady, aki maga is résztvett a NOB voksolásán. - Chicago kiszavazása semmiképpen sem szólt Obamának, és felesége, aki három napot töltött el itt, kitűnő munkát végzett."

Hogy mért hullott ki a rostán mégis már az első körben Chicago? Gilady szerint ebben szerepet játszhatott a taktikázás, jelesül az, hogy kezdetben az ázsiai NOB-tagok Tokió mellé álltak, míg az európaiak Madrid mögött sorakoztak fel, de a Chicago javára érkezett csekélyszámú igent magyarázhatja az is, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága hosszú ideje vitában áll a NOB-bal.

"A két fél nagyon ingatag viszonya is bizonyára latba eshetett" - mondta.

Japánban is hallatszanak haragos hangok Tokió másodikkörös kiesése miatt. Isihara Sintaro kormányzó ingerülten bírálta a NOB-ot, s vasárnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a japán főváros prezentációja "messze a legjobb volt a vetélytársakéhoz viszonyítva". Isihara "Afrika népének tett vakmerő ígéreteket" rótt fel a brazil államfőnek, Luiz Inácio Lula da Silvának, s bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt is, aki szerinte annak fejében ígért támogatást Riónak, hogy Brazília francia gyártmányú harci repülőgépeket vásárol Párizstól.

A pénteki NOB-szavazáson Chicago és Tokió kiesését követően Madrid és Rio között dőlt el a verseny, utóbbi javára, így 2016-ban a brazil város rendezhet olimpiát - első dél-amerikai helyszínként.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham szerint közel a megegyezés az AC Milannal

David Beckham azt mondta: közel a megegyezés arról, hogy egy újabb kölcsönszerződés erejéig… Tovább olvasom