Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Meghalt Ocskay Gábor, az Alba Volán hokisa

Szívinfarktusban elhunyt az Alba Volán és az A csoportos jégkorong-válogatott legjobb játékosainak egyike. A hokisokat sokkolta a halálhír.

"Gábor éjfélkor rosszul lett, szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni" – mondta id. Ocskay Gábor a távirati irodának. A tragédia kapcsán a hozzátartozók Horog László újságírót, a család barátját kérték fel nyilatkozásra, aki elmondta, a fehérvári játékos Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta. A család nem kíván nyilatkozni, míg id. Ocskay Gábor a tervek szerint szerda délután, a Székesfehérvári Jégcsarnokban számol be a tragédia körülményeiről.

A 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizombetegsége miatt Ocskay Gábor négy hónapot kihagyott, azt követően viszont megkapta az engedélyt a sportolásra. "Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor" – mondta Horog László. A klub saját halottjának tekinti Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz. A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs az MTI-nek szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. "Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel. Küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott" – mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

Ocskay Gábor
Ocskay Gábor

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt. "Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz" – mondta.

Tokaji Viktor válogatott hátvéd, aki egy hónappal ezelőtt éppen Ocskaytól vette át a csapatkapitányi posztot, az MTI-nek azt mondta: "Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített."

A csatár szombaton lett kilencedszer magyar bajnok az Alba Volánnal. A válogatottban 187-szer szerepelt. Ocskayt háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb játékos, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt.

A Magyar Jégkorong Szövetség közleménye

"Fantasztikus ember és fantasztikus játékos volt Ocskay Gábor, az Alba Volán és a magyar válogatott tragikusan elhunyt jégkorongozója. Nagy álma, a svájci vb-szereplés már nem válhat valóra, pedig minden jót megérdemelt volna. Aki ismerte, tudta róla hogy fantasztikus ember, fantasztikus játékos volt. A jégkorong őszinteségre, alázatra, becsületre nevelte. Mindenkivel készséges volt, soha nem szállt el a sikertől, pedig megtehette volna. Szombaton már a 9. magyar bajnoki címét ünnepelte az Alba Volánnal. Háromszor választották meg az év játékosának, ötször lett a legtechnikásabb játékos és háromszor a legjobb csatár. Több nevesebb külföldi csapathoz csábították pályafutása során, de mindig hűséges maradt nevelőegyesületéhez, az Alba Volánhoz. 187-szer lépett jégre a magyar válogatott tagjaként és hatalmas szerepe volt abban, hogy a magyar jégkorong válogatott kijutott az A-csoportos világbajnokságra. Nagy álma, a svájci vb-szereplés már nem válhat valóra, pedig Ocskay Gábor minden jót megérdemelt volna. Tragédia és döbbenet, minden idők egyik legnagyobb magyar jégkorongozója távozott közülünk" - olvasható az MJSZ közleményében.

"Nem találok szavakat. Ocskay Gábor halála borzasztóan nagy fájdalom az egész hoki társadalomnak, óriási tragédia" - mondta Studniczky Ferenc, a szövetség elnöke.

Pat Cortina szövetségi kapitány szintén felfoghatatlannak tartja, ami történt. "Legmélyebb részvétemet szeretném kifejezni a családjának és a mennyasszonyának, akik egy gyermeket, egy fiú testvért, egy lelki társat veszítettek el. A legszorgalmasabb, legalázatosabb játékos volt, akivel valaha együtt dolgozhattam. Igazi példakép volt az Alba Volánban és a magyar válogatottban egyaránt. Csapattársai és ellenfelei tisztelték azért, mert mindent szeretett sportágának szentelt és igazi odaadással játszott minden alkalommal, akárhányszor is lépett jégre. Egy olyan játékos volt, amilyenről minden edző álmodik, egy igazi vezéregyéniség. Soha nem felejtem el őszinte mosolyát, érzékenységét, nagylelkűségét. A 19-es nélkül már nem lehet ugyanaz a magyar jégkorong, ami volt" - mondta a szakember.

A sportvezetők mellett az egykori játékostársak is megrendültek a tragédia hallatán, Vas János is részvétét fejezte ki a családnak - "Szörnyű dolog, ami történt az éjszaka. Ilyenkor nem a jégkorong, a sport jut először az eszembe, nem is tudok erre gondolni".

"Éjjel kaptam édesapjától egy üzenetet, amit hajnalban olvastam el, amikor meg akartam nézni hány óra. Azóta ébren vagyok. Felfoghatatlan ami történt" - mondta Kovács Csaba, a jégkorong-válogatott játékosa.

"Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített" - mondta Tokaji Viktor, az Alba Volán válogatott jégkorongozója.

Olvasóink írták

 • 12. Accra 2009. március 25. 21:33
  „Catherina, normális vagy?? Egy sportolónak ne legyen névnapja meg barátnője, mert meghalhat??”
 • 11. Petkefater 2009. március 25. 18:30
  „Egyszerűen felfoghatatlan....
  Annyira vártam már a svájci VB-t,hogy a helyszínen szurkolhassunk,ünnepelhessünk. Ezek után értelmét veszti minden...

  NYUGODJ BÉKÉBEN CSICSÓ!!!!!”
 • 10. -.- 2009. március 25. 14:38
  „Foglalkozhatnának az orvosok többet is a sportolókkal mert ez már sok!”
 • 9. Reális 2009. március 25. 12:34
  „Nem minden a rivaldafény és a csillogás!Már sokadszor bizonyosodott be!Nyugodjon békében!”
 • 8. kukori 2009. március 25. 11:17
  „ŐSZINTE RÉSZVÉTEM!!”
 • 7. Truder 2009. március 25. 10:05
  „Az orvosai,és ő is tudatában voltak annak,hogy rendszeres orvosi ellenőrzés mellett terhelhető e,és milyen mértékben a szervezete(szíve).Kötelező,(és ha cikknek hinni lehet),gyakori ellenőrzéseken vett részt,amik nyilván azt igazolták,hogy sportolhat.(nem biztos,hogy bárkit is felelőssé kell tennünk a tragédia miatt,bármelyikünkkel történhet hasonló)Sajnálatos,és nagyon szomorú,hogy ennek ellenére mégis nagyon fiatalon távozott közülünk...Részvétem a családnak,és barátoknak,sporttársaknak.”
 • 6. colomano 2009. március 25. 09:18
  „patriot, valószínű a doki azt mondta, hogy minden rendben, nyugodtan sportolhatsz tovább.
  Hiába vagyok tisztába a betegséggel, ha az orvos engedélyezi a sportolást.
  Elvileg ő ért hozzá, ő pecsételi le a sportorvosi igazolványt. Itt ezzel írta alá a halálbüntetést...”
 • 5. Tapmancs 2009. március 25. 09:10
  „Szörnyű tragédia, nyugodjon békében.

  Jó lenne tudni hogy a sportolóknál mi okozza ezeket a haláleseteket. Már csak azért is mert ez nagyon elveheti az emeberek kedvét a mozgástól, teljesen jogosan hiheti azt bárki hogy a laza délutáni kocogás közben egyszer csak feldobja a talpát.”
 • 4. Catherina 2009. március 25. 09:01
  „Tragédia, hoyg egyre több fiatal, pláne sportoló hal meg ebben a betegségben. Érzek mögötte vlami teljesítménynövelőt, de ebben az esetben nem a pályán történt a végzetes esemény!
  Ráadásul névnapja is volt, éjjel, menyasszonyával töltötte, elképzelhető, hogy ezek a körülmények okozták a fiatal sportoló halálát. Nem ez az első eset, ha valakinek a szívével van probléma, akárhány éves is legyen. Sajnálom, hogy ilyen megtörténhet.”
 • 3. patriot 2009. március 25. 08:56
  „colomano!

  Nem! A felelősség az övé,hiszen tisztában volt a betegségével.
  Amúgy sajnálom.”
 • 2. colomano 2009. március 25. 08:25
  „A felelősség azokat terheli, akik engedték tovább sportolni egy diagnosztizált szívizombetegség, majd szívkatéterezés után!”
 • 1. Lovasbandi 2009. március 25. 08:02
  „Nem Ocsky, hanem OCSKAY, hamár megemlékezünk róla, legalább a nevét kellene helyesen leírni a címben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízilabda:A Vasas Kásásék csapatával, a Pre Reccoval játszik

Az olasz Pro Recco együttesét kapta a férfi vízilabda Euroliga negyeddöntőjében a Vasas csapata -… Tovább olvasom