Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Gól? Les? Magyar találmány segítheti a bírókat

A későbbiekben egy magyar találmány segítheti a futballbírók munkáját: Maruzsi László feltaláló és Dunai Antal, a magyar szövetség szakmai alelnöke csütörtökön Zürichben bemutatta a nemzetközi szövetség (FIFA) illetékeseinek azt a szerkezetet, amely segítene eldönteni a lesek megítélését, valamint azt, hogy a labda áthaladt-e a gól-, alap-, vagy oldalvonalon.

"Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, valamint a szervezet két tisztségviselője fogadott minket, megnézték prezentációnkat, és egy filmet a rendszer működéséről - mondta az MLSZ honlapjának Maruzsi. - Jó néhány kérdést tettek fel, amelyekre választ is adtunk, végül gratuláltak és elmondták, hogy továbbítják az anyagot a sportág szabályalkotó testületének, az IFAB-nak. A folyamat tehát elindult, a következő lépés az IFAB válasza lesz, amit minden bizonnyal újabb bemutató követ majd, immár a szabályalkotók előtt".

Az 1886 óta működő IFAB tanácsára a FIFA március elején úgy döntött, hogy továbbra sem kér a bírókat segítő technikai újításokból. Az IFAB két megoldást vizsgált több mint két éven át: az egyikben egy labdába épített chip jelezte volna a gólt, míg a másik a teniszből és krikettből ismert kamerás megoldás, a Sólyomszem volt.

"Tizenkét kamera pásztázza a játékteret, egy program azonnali elemzést végez a felvételekről, és szükség esetén már küldi is a megfelelő jeleket az asszisztensnek" - mondta találmányáról korábban az MTI-nek Maruzsi, aki egykoron maga is bíráskodott.

A rendszer előnye az, hogy nem kellene megállítani a játékot, ugyanis az asszisztensek zászlajába épített jelzőszerkezet - a kamerák képei által feldogozott adatok alapján - nyomban megmutatná, mi a helyes döntés. A program egy kínai nemzetközi találmányi kiállításon aranyérmet nyert, majd 2008. november 11-én megkezdődött az addig a makettasztalon tökéletesen működő videorendszer tesztelése az egyik fővárosi élvonalbeli klub pályáján.

Olvasóink írták

 • 12. CsabaKiraly 2010. március 19. 11:05
  „Butasagot beszelnek akik nem voltak felhaborodva es a mai napig is sirnak mert Puskas egyenlito goljat les miatt (utolag kiderult, hogy nem volt les) lefujta az angol (vagy skot) partjelzo. Ha akkor lett volna ilyen jelzo ma mi lennenk az 54-es vilagbajnok.
  Persze aki tul fiatal annak nem szamit mert nem volt ott 54-ben.”
 • 11. Jandex 2010. március 19. 07:37
  „8. hozzászólás sivatag66
  Ha a fociba beveztnek egy új szabályt, (FIFA szabály) akkor az mindenhol érvényes,igaz????

  Nem! /lásd: pályák közti különbségek,alkalmas kupameccsre,vagy sem?!/”
 • 10. okostojas007 2010. március 19. 07:36
  „és akkor ezután hogyan kiabáljuk- hülye bíró !!!”
 • 9. FB 2010. március 19. 01:24
  „kivagyokén:
  Tévedésben vagy: a hosszabbításról a bíró dönt továbbra is. Az más kérdés, hogy a negyedik játékvezető jelzi a nézőknek.”
 • 8. sivatag66 2010. március 18. 23:20
  „Ha a fociba beveztnek egy új szabályt, (FIFA szabály) akkor az mindenhol érvényes,igaz????
  Megye III-ban ezt hogyan vezetik be??????”
 • 7. kivagyokén 2010. március 18. 23:15
  „Hát, nem tudom. Bár már 20 éve nem járok meccsre (mert itthon nincs), és nem is szeretem a magyar bohóckodást, annyira nem örülnék. Hülyén hangzik, de én már a "harmadik játékvezetőnek" se örülök, hogy ő dönt a hosszabbításról. Az uróbbit azért nem, mert így a JÁTÉKVEZETŐ, nem is annyira "egyszemélyi döntnök" Természetessen a partjelzők segítségével. A számítógépes ellenőrzés, véleményem szerint "el gépesíti" a játékot. A játékban mindíg benne volt az emberi tévedés lehetősége, amikor bosszankodott a néző, szidta a bírót (meg az anyukáját) de számomra akkor is az volt az igazi.”
 • 6. valami89 2010. március 18. 23:08
  „lehet h igazságosabb lenne, de sztem unalmasabb is lenne, számomra így szép a foci h az emberi hibákon is múlhat egy csapat teljesítménye, a foci ettől foci h ezekkel is számolni kell, és lehet h az adott szurkolóknak fáj maikor egy hiba miatt kapnak ki, de egy időután sztem ezeknek a szurkolóknak is hiányozna belülről ez az érzés, így természetes és jó, úgy már mű lenne, de ez az én véleményem”
 • 5. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 18. 22:11
  „#4Csetneky:Jó ötlet,csak nem fogják bevezetni, mert az elitklubok ezt ki fogják lobbizni...”
 • 4. Csetneky 2010. március 18. 22:02
  „Mindenképpen jó ötlet. Nemcsak azért, mert magyarok találták ki - az csak a hab a tortán - hanem azért is, meg jóval igazságosabbá és objektívebbé tenné a bíráskodást.”
 • 3. ggg 2010. március 18. 21:48
  „vagy a bayernt...
  a lényeg, h drukkolok a találmány sikerének.
  HAJRÁ MAGYAROK!!!”
 • 2. astra1 2010. március 18. 21:46
  „Már magyarok. Azért csak tudunk valamit.... Nem véletlen vagyunk itt ezer éve....”
 • 1. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 18. 21:16
  „Á nem fogják beveyetni eyt sem....miért is vezetnék be.....hisz akkor kétes esetekben nem kedvezhetnének a nagy csapatoknak, mint pl: Barcelona....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsaságimotoros-vb - Törölték a sávolyi futamot

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törölte a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei… Tovább olvasom