Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Cozma gyilkosság:Dühös kommentárok - szerb, horvát lapszemle

Zarko Sesumnak, az MKB Veszprém szerb kézilabdázójának szülei azonnal Magyarországra utaztak, mikor értesültek fiuk sebesüléséről - jelentette hétfőn több szerb újság.


Szerbia

A Blic című lap egy palánkai (Backa Palanka) rokont is megszólaltatott, aki már beszélt telefonon Mila és Steva Sesummal, s tőlük hallotta, hogy Zarko a körülményekhez képest jól van, állapota nem olyan súlyos, mint az első hírek alapján tűnt. Arról, hogy Steva Sesum - amint az a román sajtóban megjelent - több száz fős bosszúállásra toborzott csapattal ment volna Magyarországra, a szerb lapok nem tudnak.

A belgrádi tudósítások bőségesek, de hangjuk visszafogott, tárgyszerű, s visszatérő elemük az, hogy a szerb sportoló nincs életveszélyben, és várhatóan pár hónap alatt felépül.

A Vecernje Novostinak és a Blicnek sikerült megszólaltatnia Marko Vujint, Sesum csapattársát, aki elmondta, hogy Nikola Eklemovic nevű társával a tragikusan végződött szombat esti ünneplésnek csak az első részén voltak jelen. Amikor az étteremből, ahol Ivancsik Gergely kisfiának születését ünnepelték, a többiek tovább mentek a Skorpió nevű bárba, ők haza indultak. Vujint, aki három éve szomszédja és legjobb barátja volt a vasárnap hajnalban megölt Marian Cozmának , Cozma barátnője értesítette a történtekről.

A szerb sajtó arról nem ír, hogy kik voltak a kézilabdázók támadói, a beszámolók név nélkül "magyar huligánokról" tesznek csak említést.
A Vajdaság Ma magyar nyelvű hírportál összefoglalója ebben is veszélyt vél felfedezni. Mint írja, "ezek után nem kell majd csodálkozni azon, ha a következő napokban a vajdasági magyarnak az arcába vágják, hogy lám, ilyenek vagytok, ti magyarok".

Horvátország

Vezető hír a horvát írott és elektronikus médiában az MKB Veszprém kézilabdacsapatának három külföldi játékosa ellen a hét végén elkövetett súlyos bűncselekmény.

A horvát sajtó vasárnap reggel óta nyomon követi a bűneset fejleményeit, a lapok internetes kiadásukban általában vezető hírben számolnak be a történtekről, hangsúlyosan foglalkoznak azzal, hogy megsebesült Ivan Pesic, a veszprémi csapat, illetve a horvát válogatott kapusa. Több sajtóorgánum közzétette a két körözött gyanúsított fényképét, a Vecernji List című lap pedig részletes személyleírást is adott róluk a magyar rendőrségre hivatkozva.

A tudósítások szerint a bűneset a horvát sportnak is "tragédia", hiszen Pesic válogatott kerettag volt a nemrég lezajlott horvátországi világbajnokságon. Megemlítik azt is, hogy Pesicet felkereste a veszprémi kórházban Ivan Bandic, Horvátország budapesti nagykövete, aki beszélt az orvosokkal a megműtött sportoló egészségi állapotáról.

A HRT horvát rádió- és tévéállomás megszólaltatta Line Cervart, a horvát nemzeti válogatott trénerét, aki "nem talált szavakat" a hír hallatán. A vezetőedző szerint a válogatott játékosai szomorúak. "Számunkra ez sokkoló" - mondta Cervar.

Drago Ziljak, a megsebesült sportoló korábbi klubjának, a fiumei (Rijeka) Zametnek az edzője elmondta, hogy Pesic a csapat kedvence volt. "Emberileg katasztrofálisan érintett engem a hír" - mondta Ziljak, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy manapság ilyesmi megtörténhet.
A HRT helyszíni tudósításban számol be arról, hogy a bűneset megdöbbentette egész Magyarországot, Veszprém lakói vasárnap gyertyákat és mécseseket gyújtotta a bűneset helyszínén, gyászolták a megölt sportolót, Marian Cosmát és fohászkodtak a két sebesült, Ivan Pesic és Zarko Sesum felépüléséért.

A Nacional című lap az incidensről azt írta, hogy a két gyanúsított, Raffael Sándor és Sztojka Iván a veszprémi bárban egy olyan személyt keresett, aki korábban megtámadta bűnbandájuk egyik tagját. Amikor a pincérnő felszólította őket, hogy fizessenek, megütötték, és eltörték álkapcsát. A kézilabdások a hölgy segítségére siettek, és összeverekedtek a támadókkal.

"Elképesztő hírek érkeznek Magyarországról" - írta a Vjesnik. A zágrábi lap a magyar sajtóra hivatkozva közölte, hogy romák támadtak rá a veszprémi sportolókra. Megemlíti, hogy mindhárom kézilabdás részt vett a januárban rendezett horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságon.

Olvasóink írták

 • 8. luna9 2009. február 17. 12:40
  „Méghogy nincs CIGÁNYBŰNÖZÉS magyarországon???A börtönök 80 százaléka velük van tele akkor miről beszélünk??Remélem már megszületett a második HITLER...!!!!Hozzák vissza a halálbüntetést!!!”
 • 7. SisaPista 2009. február 13. 15:31
  „Na ezért kell kimondani, hogy CIGÁNY . Mert a külföldi sajtó Magyar huligánokat ír. Ez felháborító a cigányok miatt ítélnek meg külföldön. A cigány miatt teszik ki Ausztriában, hogy ne lopj Magyar. Nem ! Ki KELL mondani, hogy nem a Magyar az aki ezeket műveli, hanem az állampolgársággal rendelkező, ezért Magyarnak mondott cigány.”
 • 6. law 2009. február 13. 12:01
  „Ezeknek a sportoló fiataloknak a szülei úgy engedték el gyermekeiket hozzánk, hogy itt sportoljanak, itt éljenek közöttünk, értünk. És nem tudtuk Őket megvédeni azoktól a biológiai trutymóktól, akik lassan egész Magyarországot félelemben tartják. Mert most már nem tudjuk, hogy mikor, melyikünk gyerekével történik ugyanilyen tragédia. A rendőrség tehetetlen, mert előbb viszik el a becsülettel intézkedő rendőrt a nyomozóügyészségre, mint a gyilkosokat. Akiknek az lenne a tisztje, hogy megvédjenek, azokat félemlítik meg.
  Hol van ennek vége? Hány halálnak kell még történnie ahhoz, hogy végre érdemben intézkedjenek ennek a megakadályozására? Agyonvertek egy tanárt a gyermekei szeme láttára, megölik, megerőszakolják a fiatal lányokat, vannak olyan települések, amelyeknek utcáin nem mernék végigmenni. Ki ne látott volna drága, elsötétített üvegű nagy terepjárókból méteres aranylánccal a nyakában kivicsorgó barmot az autópályán, ahogy mindenkit letúr, Pesten pisztolylal fenyegetik meg, aki rá mer szólni a randalírozókra, a késelés pedig szinte már sport. Az APEH pedig csak azokat szekálja, akit el tudnak érni. Pedig ennek a társadalmi csoportnak jószerével még bejelentett jövedelmeszerző tevékenysége sincs. A deviancia, az antiszociális, aggresszív, mindent és mindenkit elsörprő magatartás pedig nem kerül megállításra, és szankcionálásra. És a jóérzésű emberek pedig szólni sem mernek. Most már elég! Senki ne csodálkozzon azon, ha a szemet szemért fogat fogért elve fog eluralkodni az országban!
  Mélységes és őszinte sajnálatom mindegyik fiatal családjának, szüleinek. Sajnálom, hogy az én országomban kellet velük ennek megtörténni. A minden tiszteletet megérdemlő rendőreinknek pedig sok erőt, kitartást és bátorságot kívánok ahhoz, hogy megfékezzék ezeket az embernek sem nevezhető biológiai trutymókat.
  Ezt az országot így egyre kevésbé érzem a sajátomnak.”
 • 5. 5454 2009. február 10. 09:24
  „nem véletlen volt Ausztriában is kiírva: NE LOPJ MAGYAR..................................”
 • 4. Judytka 2009. február 09. 21:02
  „Sajnos ezekkel mossák össze a magyart..”
 • 3. Goldmund 2009. február 09. 13:43
  „A cím dühös kommentárokról ír, a szövegben ilyenről szó sincs.
  Továbbá Skorpió bárt írnak, másutt (pl. a Kisalfoldben is korábban) Patrióta Lokálról volt szó.
  Ez így nem tájékoztatás, hanem pletykálgatás.”
 • 2. larong 2009. február 09. 13:04
  „No lám, hová is vezethet a mi szélső-vallib patkányaink ténykedése:

  "A szerb sajtó arról nem ír, hogy kik voltak a kézilabdázók támadói, a beszámolók név nélkül "magyar huligánokról" tesznek csak említést.
  A Vajdaság Ma magyar nyelvű hírportál összefoglalója ebben is veszélyt vél felfedezni. Mint írja, "ezek után nem kell majd csodálkozni azon, ha a következő napokban a vajdasági magyarnak az arcába vágják, hogy lám, ilyenek vagytok, ti magyarok".
  "

  Persze, ez annak a ripacsnak még jól is jön, a fogszabályzóssal együtt akár statáriumot is hirdethet - magyarok ellen!

  Hát, ilyen kormányt pőártol az a négymillió hülye...”
 • 1. dr73 2009. február 09. 13:01
  „Az a baj,majd megint a magyarokat éri incidens mikor ellátogatnak a horvát tengerre...velünk azonosítják ezeket az állatokat sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mocsai: munkába menekülnek a veszprémi kézisek

Mocsai Lajos az MKB vezetőedzője egyelőre felméri a csapat állapotát. Úgy véli, hogy nincs értelme… Tovább olvasom