Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Bunda: letartóztatások Olaszországban

A múlt héten kirobbant bundabotrány nyomán kilenc személyt vettek őrizetbe hétfőn Olaszországban.
A rendőrség a harmadosztályú Potenza klubelnökét, továbbá nyolc tisztségviselőjét állította elő azzal a gyanúval, hogy manipulálták a mérkőzések eredményét, és illegális fogadóhálózatot működtettek.

A hónapok óta tartó olaszországi vizsgálatok 2007/2008-ból egy második ligás meccsre és az előző szezonból hét harmadosztálybeli találkozóra vonatkoznak.

A bochumi ügyészség pénteki bejelentése szerint kilenc ország - köztük Magyarország 13 élvonalbeli meccsel - érintett az európai futballbotrányban.

Ez csak a jéghegy csúcsa

A találgatások, illetve gyanúsítgatások hétvégéje után Németországban mindenki azt várja, hogy beinduljon a bundabotrány felgöngyölítése, és valóban hivatalosnak számító információk lássanak napvilágot mind az állítólag érintett egyesületek, mind a gyanú szerint megvesztegetett személyeket illetően.

Az elmúlt két nap ugyanis a találgatások jegyében zajlott, amelyek Magyarországot, illetve az Újpestet sem kímélték. A hétfői német újságok is tulajdonképpen ezeket a hivatalosan meg nem erősített információkat ismételték meg, sorra említve azokat a mindenekelőtt német, belga, svájci, török, szlovén és horvát klubokat, amelyek állítólag érintettek az ügyben.

A Süddeutsche Zeitung szerint külföldön elsősorban első- és második ligás klubokról van szó, így a sajtó szerint a gyanúsítottak között van többek között a horvát NK Zadar és Hajduk Split, a török Anakaraspor és Fenerbahce, a svájci Locarno és Gossau, a belga Charleroi és Namur, a szlovén Lendava és a magyar Újpest együttese. A legtöbb külföldi csapattal kapcsolatban a sajtó azt is megemlítette, hogy a megvesztegetők milyen irányban próbálták befolyásolni az eredményeket, sőt még azt is, hogy egy adott csapatból kit és milyen összeggel vesztegettek meg. Az Újpesttel kapcsolatban azonban csak a klub neve hangzott el, de az állítólagos megvesztegetéssel kapcsolatban egyetlen újság sem rendelkezett információval.

Közben növekszik a nyomás a bochumi ügyészségre és a rendőrségre is a vizsgálat felgyorsítása érdekében. Általános vélemény ugyanis, hogy a gyanúsítgatásoknak csakis így lehet véget vetni. Mint ahogy annak a feltételezésnek is, hogy az eddig feltártak csak a jéghegy csúcsát jelentik, és a hatóságoknak lesz még teendője bőven. Különösen akkor, ha nem állnak meg 2009 januárjánál, hanem az előző éveket is górcső alá veszik. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) a vizsgálathoz teljes támogatását ígérte, és ebből a célból egyfajta válságstábot állított fel.

Ugyancsak a sajtó számolt be arról, hogy a gyanú szerint összesen kilenc országot érintő megvesztegetési, fogadási botrányt egy nemzetközi bűnbanda szervezte, és azt egy ötfős mag - a hírek szerint - Berlinből irányította. Köztük az a horvát testvérpár, akik szerepet játszottak egy 2005-ös németországi - méreteit tekintve jóval kisebb - megvesztegetési botrányban, amelynek középpontjában Robert Hoyzer korábbi játékvezető állt.

A hogyan továbbal kapcsolatban a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek. A bochumi ügyészség hétfőn a rendőrséggel és az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) együttműködve folytatja a nyomozást.

A botrányt leleplező, múlt pénteki bochumi sajtóértekezleten a rendőrség jelen lévő vezetői arra tettek ígéretet, hogy kapcsolatba lépnek az érintett országok rendőrségeivel. Az UEFA képviselője pedig azt közölte, hogy a szervezet a nemzeti labdarúgó-szövetségeket keresi meg. A bochumi ügyészég pedig arra utalt, hogy a vizsgálat eddigi állásába beavatja a többi nyolc országot is. Várható, hogy minderre most kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

F1: Schumacher nem tér vissza

Ross Brawn csapatfőnök cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint Michael Schumacher a nemrég… Tovább olvasom