Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Vizek szabadja maradt

Kajak-kenu - A győri sportigazgatóság által rendezett Sportlegendák mesélnek sorozat legutóbbi vendége Vén Lajos edző-testnevelő volt, akinek nevéhez fűződik többek között az idén 45 éves győri kajak-kenu megalapítása.
Vén Lajos mesteredző, a Bercsényi-gimnázium egykori igazgatóhelyettese mesélte el pályafutása főbb állomásait a győri sportigazgatóság Sportlegendák mesélnek című beszélgetősorozata legutóbbi összejövetelén.

Vén Lajos a Testnevelési Főiskola elvégzése után 1962-ben került Győrbe.

„Pálfi Antal megyei szakfelügyelő a kajak-kenu sport létrehozásáért, megalapozásáért hozott a városba. Versenyzőként nem voltak érdemleges eredményeim, viszont fiatalon segíthettem Granek István szövetségi kapitánynak a válogatottak fizikai felkészítésében, így volt némi sportágbeli tapasztalatom."

Vén Lajos megvalósította, amiért Győrbe szerződtették, a nevéhez fűződik a kajak-kenu sport meghonosítása. Ennek immár negyvenöt éve.

„Az év márciusában ötven-hatvan gyermekkel a nulláról indultunk 1964-ben, de négy év múlva már ifjúsági válogatott sportolóink voltak. Kezdetben az öntödei sportkör, majd pár évvel később az ETO volt a gazdája a szakosztálynak és a vízi telepnek, mely ma is otthont ad a kajakosoknak és kenusoknak" – mesélte Vén Lajos, aki a győri Bercsényi-gimnázium sport tagozatának megszületése mellett is bábáskodott.

„Váradi Géza akkori OTSH-főosztályvezető volt a szülőatyja a testnevelési tantervű gimnáziumi osztály megalakításának. Az 1973-ban indult első ilyen osztálynak én voltam az osztályfőnöke, de természetesen nemcsak kajakkal és kenuval foglalkoztunk, hanem atlétákkal, öttusázókkal is. Később önálló labdarúgóosztály is alakult Keglovich László olimpiai bajnok futballista vezetésével" – folytatta Vén Lajos, aki 1980-tól egészen nyugdíjazásáig igazgatóhelyettese volt a Bercsényinek.

Sokat tett a szükséges létesítmények létrejöttéért. Nagyrészt társadalmi munkával megépítették az ország második kajak-kenu tanmedencéjét, s jelentős szerepe volt abban, hogy elkészült az iskolai tornacsarnok és a 60 méteres futófolyosó. A Bercsényiből több mint száz olyan tanuló került ki, aki egyrészt a testnevelő tanári pályát választotta, másrészt sportvezetőként dolgozik.

Vén Lajos a sok kitüntetése közül a Bay Béla-díjra a legbüszkébb, hiszen az szakmai elismerés, s egy évben csak egy ember kaphatja meg.

A jó erőben lévő sportember nyugdíjaséveiben sem pihen, nyáron vízi túrákat szervez a Mosoni-Dunán és a Rábán, télen pedig sítáborba viszi az érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: eddig négy új ember érkezett

Labdarúgás - Fehér Zoltán szerződtetésével négyre nőtt az új labdarúgók száma a Győri ETO FC-nél. A… Tovább olvasom