Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Vitáznak a törvényről

A parlament megkezdte a sporttörvény vitáját. A Bakonyi Tibor vezette ifjúsági és sportbizottság az elfogadásra ajánlott sporttörvényről nyílt vitanapot rendezett. Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter részletesen elemezte a sporttörvény tervezetét.
 Hangsúlyozta, hogy a sportnak is alkalmazkodnia kell az élet változásaihoz, ami új sportágak befogadását és a hagyományos olimpiai sportágak támogatását jelenti. Bejelentette, hogy elfogadja az olimpiai felkészülés zavartalanságát elősegítő közös ajánlást, és ennek megfelelően a sporttörvény módosításától függetlenül az állami támogatásrendje és a finanszírozás technikája 2004-ben változatlan marad.

A vitaindító előadók és a hozzászólók közül többen kifogásolták, hogy előbb a magyar sport koncepcióját kellett volna kidolgozni és a feladatokhoz igazítani a sporttörvényt. A TF képviselői a testnevelés szót és az ehhez kapcsolódó feladatokat hiányolták a törvényből.
A Fidesz vezérszónoka a párt győri képviselője, Szijjártó Péter volt. Szijjártó a törvény elfogadása ellen érvelt, vitatva annak még létjogosultságát is:

– A 2000-ben elfogadott, jelenleg is hatályos törvény a közjogi szabályozás mellett a sport civil jogi vonatkozásait is komplex módon kezeli. A jogszabály nemzetközi szinten is úttörő munkát végzett és ezt a kormányzók is elismerik, hiszen az általuk beterjesztett javaslat indokolásában szerepel ez a megállapítás. Mindemellett a sportjogi szabályozást 2000 óta csak részlegesen sikerült felülvizsgálni, a sportfinanszírozás átfogó reformjára nincsenek meg a költségvetési többletforrások, és nem tudjuk, vajon milyen hatással lesz hazánk jövőre esedékes EU-csatlakozása a sport világára. Mindezek alapján mondom azt, hogy most nem indokolt egy új törvény elfogadása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjban a Pro Urbe-díjas

Két megszakítással közel harminc évet töltött az ETO labdarúgócsapatánál Horváth Béla. Még 1968-ban… Tovább olvasom