Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Visszalépés után előre?

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium megszűnik, a jövőben címzetes államtitkár irányítja a sportot. Erről mondanak véleményt megyebeli rangos vezetők.

Az Ifjúsági és Sportminisztériumot az Orbán-kormány hozta létre 1998-ban, majd a Medgyessy-kabinet alatt Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumként működött. Gyurcsány Ferenc újonnan megválasztott miniszterelnök megszüntette a nemrégiben még általa vezetett tárcát. A jövőben Ábrahám Attila a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkáraként lesz a magyar sport első embere.
Győr-Moson-Sopron megye néhány reprezentáns sportvezetőjét kérdeztük a miniszterelnök döntéséről, illetve arról: mit vár az újonnan kinevezett szakembertől.

KADLER Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke:
„ Pozitívan ítélem meg a változást, mert azzal, hogy nem miniszteri, hanem államtitkári szintű a sportvezetés, a politika úgy gondolom, kivonul közvetlenül a sport irányításából. A Miniszterelnöki Hivatalon belül szerintem a sport lobbiérdekei jobban tudnak érvényesülni, mint korábban. Az külön öröm, hogy egy volt győri kajakos tölti be a tisztet. Ismerem az elképzeléseit, remélem, a szakmai munkája majd túlmutat ezen a kormánycikluson."

KOVÁCS István megyei sportigazgató:
„ Húsz éve vagyok a jelenlegi beosztásomban és ebben Ábrahám Attila lesz a tizennyolcadik főnököm. Ha a sport tekintélyét nézem, akkor a miniszteri szint után az államtitkári rang kis visszalépés, a kormány tagjaként talán könnyebb volt érvényesíteni a sport érdekeit. Kíváncsi vagyok, az esetleges változások a megyei irányításban hogyan csapódnak le. Szeretném, ha folytatódnának az elkezdett programok: NAP, Sport 21, Héraklész, Bozsik. Öröm, hogy megyei kötődésű volt élsportoló lett az első számú vezető."

RÁKÓCZI József, a soproni sportfelügyeleti csoport vezetője:
„ Úgy gondolom, a magyar sport és annak presztízse csökkent azzal, hogy elvesztette a minisztériumot és bekerült a Miniszterelnöki Hivatalba. Azt viszont kifejezetten jó dolognak tartom, hogy az új testület a jövőben csakis és kizárólag a sporttal foglalkozik, különvált például a kábítószer-megelőzéstől. A magyar sport jövője szerintem igen nagy mértékben függ attól, hogy azt a sportminiszterből lett miniszterelnök mennyire tekinti szívügyének a jövőben."

VANYUS Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke:
„ Nem örülök a minisztérium megszűnésének, kétkedéssel fogadom a döntés helyességét, mégis azt mondom, nem ezen, hanem a költségvetésen múlik a siker. A magyar sport jól szervezett, ezt mutatják az aranyérmek, a győzelmek, így nincs annyira nagy jelentősége a felső vezetésnek. Annak azonban igen, hogy az utánpótlásra, a sportiskolai képzésre, a diáksportra jut-e elegendő állami pénz a jövőben."

BÁCSKAI Kornél, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségének soproni tagja:
„ Azt gondolom, a minisztérium megszüntetésével kicsit lefokozták a magyar sportot. Ami viszont egyértelműen örömmel tölt el, az, hogy az új struktúra élére Ábrahám Attila személyében végre egy jelentős sportmúlttal rendelkező, sportból érkezett vezető került. Gallov Rezső óta nem volt ilyesmiben része a magyar sportnak, pedig fontos, hogy azt olyan irányítsa, aki nehézségeit, gondjait belülről ismeri."

MOLNÁR Péter győri sportigazgató:
„ Első hallásra nem örültem a hírnek, miszerint a GYISM megszűnik. Az viszont megnyugtató, amit a miniszterelnök nyilatkozott: a továbbiakban is felügyeli a sportmunkát. Bízom benne, hogy a folytonos átszervezések helyett nyugalom lesz ezen a területen és az elkezdett projekteket be is lehet fejezni. Annak pedig külön örülök, hogy egy győri kötődésű vezető áll a sport élére."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a Manchester United

Malcolm Glazer amerikai befektető 650 millió fontos ajánlatot készül tenni a Manchester United brit… Tovább olvasom