Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Világvándor center Sopronban

Kosárlabda - Egy igazi világvándor középjátékosa van a Soproni sÖrdögök együttesének Emmanuel (Manny) Wilbert Dies, az amerikai center pályafutása korábbi szakaszában három kontinensen közel tucatnyi országban kosarazott már. Sopronban játszani pedig több szempontból is különleges élmény a számára.
Lehet, hogy hihetetlen, de a 31 esztendős kosaras közel egy évtizede a Kansas-egyetem elvégzése után Körmenden kezdte profi kosaras pályafutását. Három meccset játszott a vasi gárdában, de honvágya volt, s hazatért az NBA előszobájának számító CBA-ligába. Azóta viszont rengeteg helyen megfordult már, és a honvágy érzését régen elfelejtette.
Argentínától Sopronig

„Középiskolás koromban még nagy dilemma előtt álltam: kosárlabda vagy amerikai foci. A tojáslabdás játékban egészen ügyes elkapóként tartottak számon, mégis maradt a kosarazás. Nehéz felsorolni, hol, mely országokban kosaraztam. A CBA után jött Argentína, aztán rövid ideig Portugáliában, majd még ugyanabban a szezonban Spanyolországban játszottam. Előbb egy másod-, majd egy élvonalbeli csapatnál. Jött egy rövid luxemburgi kitérő, ahonnan Kínába hívtak. A következő állomás Svédország volt, ahol a stockholmi együttesben lehúztam két szezont. A tavalyi szezont ugyan Lengyelországban kezdtem, ahonnan hamar Finnországba igazoltam, de ott megsérültem februárban. Azzal, hogy felépülésem után Magyarországra szerződtem, ha úgy vesszük, körbe ért a pályafutásom, ugyanis eddig még sosem fordult elő velem, hogy visszatértem volna egy olyan országba, ahol korábban már játszottam."
Hogy hol játszott a legjobban a center? Erre két verziója is akadt Dies-nek. „Ha csak a saját játékomat nézem, akkor Kínában ment a legjobban, ha viszont a csapat szereplését, amelyben kosaraztam, akkor a tavalyelőtti szezon, amikor a svéd csapatommal döntőt játszhattam, igaz, azt elveszítettük."


Nos, utánanéztünk, Dies Kínában a hangzatos nevű Liaoning Papan Hunters nevű csapatban valóban szenzációs szezont produkált a 23,6 pontos és 11,9 lepattanós átlagával.

Élvezi a kisvárosi csendet

A centernek Sopronnal és a Soproni sÖrdögök csapatával kapcsolatban is egészen különleges érzései vannak. Amit ezzel kapcsolatban mond, abból az is kiderül: nyitott szemmel jár a nagyvilágban: „Pályafutásom eddigi szakaszában a különböző országokban szinte mindig fővárosokban, vagy azok közvetlen közelében lévő csapatokban játszottam, így például Buenos Airesben, Stockholmban vagy Peking és Helsinki közelében, és mindenhol imádtam a nyüzsgést, az életet. Sopron ebből a szempontból egészen más, egy különleges légkörű kisváros. Híres a boráról, a szép régi házai, kis utcácskái egészen különlegesek, nagyon tetszik. Ami pedig a csapatot illeti, korábbi állomáshelyeimen úgy éreztem, szinte mindent, a pontokat, a lepattanókat tőlem vártak. Most szerencsére kicsit más a helyzet.Ennyire erős, jó külső mezőnysorral, mint ami most van a soproni csapatnál, eddig még soha, sehol nem játszottam együtt.
Cruz, Brooks és Couisnard is képes bármikor tizenöt-húsz pont körül dobni, így pedig az én helyzetem is könnyebb. A magyar játékosok közül Körtélyesi hatalmas tehetség, Boldizsár remek csapatember, a fiatalabbak pedig ügyesek, folyamatosan fejlődnek, jól dolgoznak. Ami a csapatot illeti, ahogy kezdünk összeszokni, és egyre többet játszunk együtt, úgy lesz jobb a társaság. Nagyon szép tavasz várhat ránk."

Két útlevél teli pecséttel

Érdekesség, a téli szünetben Dies nem haza készül Amerikába, hanem Európában marad. „Nem szívesen repülnék hat-nyolc órát, hogy aztán mire megszokom az időeltolódást, már jöhessek is vissza. Európában sok helyen vannak barátaim. Még pontosan nem tudom, merre veszem utam, lehet, hogy Horvátországba, lehet, hogy Svédországba megyek kicsit pihenni. Hogy mennyit csavarogtam már a világban, azt jól jelzi, már a harmadik útlevelemet használom, az első kettő tele lett pecsétekkel."
Manny Dies más sporteseményekre is nagy szeretettel jár.

„A legnagyobb élményem egy a helyszínen megtekintett Barcelona–Real Madrid futballmeccs volt, magával ragadott a nyolcvanezer ember keltette hangulat, de nem bántam meg azt sem, hogy élőben láthattam egy svéd–brazil mérkőzést. Bár odahaza nem szoktam, Sopronban lenyűgöznek a női csapat Euroliga-mérkőzései, az a magas szőke lány (Milovanovics – a szerző) mind mentalitásban, mind tudásban egészen kivételes. A soproni mérkőzések, így a mi találkozóink légköre azért különleges, mert a csarnokban kint van ezer-ezerötszáz néző, de a szurkolók képesek olyan hangulatot teremteni, mintha tízszer annyian lennének."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonta beadványát az MKB-Euroleasing

Kosárlabda - A határidő utolsó pillanatában visszavonta a Nemzetközi Sportbíróságnak küldött… Tovább olvasom