Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Világsztárokat dirigál a sípmester

A szlovák Lubos Michel vezette szerdán a Konföderációs Kupa brazil–argentin döntőjét.

Lubos Michel
A Konföderációs Kupa döntőjének játékvezetője, a szlovákiai Lubos Michel szerint egy brazil–argentin meccsen sosincs könnyű dolga a sípmesternek. Úgy érzi, jó teljesítménnyel a jövő évi világbajnokságon is nívós mérkőzéseket kaphat.

Lubos Michel, a svidniki sípmester még csak 37 éves, ennek ellenére jelentős nemzetközi múlt áll mögötte. Már 1993-ban, 25 évesen FIFA-bíró lett. Abban az évben bemutatkozhatott az U21-es világbajnokságon, ahol a San Marino–Anglia mérkőzést dirigálta. Az elkövetkező években főleg utánpótlástornákon szerepelt, majd 2000-ben Sydneyben is vezetett két mérkőzést. 2002-ben a világbajnokságra is meghívást kapott, ott egy mérkőzése volt.

Fontos nemzetközi elismerés számára, hogy 2003 tavaszán ő vezette a Porto–Celtic UEFA-kupa-döntőt. Májusban a Bajnokok Ligája-elődöntőben emlékezetes mérkőzése volt a Liverpool–Chelsea visszavágó, amely után rengeteg kritikát kapott – főleg a vendégcsapat részéről: Luis Garcia továbbjutást érő gólja épphogy csak áthaladt a vonalon, bár ezt akkor nem mindenki így látta. Kisalföldnek adott nyilatkozatában Lubos Michel a rázós meccsekről és a szerdai döntőről is beszélt.

– Mennyire volt nehéz dolga a szerdai brazil–argentin mérkőzésen? – kérdeztük a szlovák sztárbírót.

– Minden döntő nehéz, főleg mert a vb-finálé után az egyik legnívósabb kupa zárómérkőzését vezethettem. Az argentinok három hete megverték a brazilokat, s Ronaldinhóék arcán lehetett látni az elszántságot. Egy
európai bírónak két temperamentumos dél-amerikai csapat találkozóját vezetni sosem könnyű.

– Milyen értékelést kapott a döntő után az ellenőrtől?

– Ezt nem tudom, hisz a mérkőzés másnapján reggel hazaindultunk. Mindenesetre a FIFA vezérkara pozitív véleménnyel volt a teljesítményemről.

– Hogyan látja, a jövő évi németországi világbajnokságon is vezetheti ön a finálét?

– Korai lenne erre választ adni. Akár még ez is benne lehet a pakliban, ám a játékvezetőknek már kijutni sem egyszerű a világeseményre.

– Tavaly ön vezette a bajnoki címet eldöntő Ferencváros–Debrecen mérkőzést a zárófordulóban. Hogyan emlékszik vissza erre?

– Nagyon jó hangulatú volt s hatalmas téttel bírt. Meglepődtem azon, amit tapasztaltam, ugyanis csak a nyugat-európai pályák hangulatához tudnám hasonlítani annak a mérkőzésnek a légkörét. Persze a színvonalat nem lehet például egy Real Madrid-meccsel összevetni, de jó kis találkozó volt. Úgy emlékszem, mindkét csapatnak remek támadói voltak, s a lefújás után helikopterrel hozták a pályára a bajnoki trófeát.

– Milyen kapcsolatban van Puhl Sándorral és Palotai Károllyal?

– Sándort régóta ismerem, gyakran találkozunk. Februárban a Real–Juventus mérkőzésen is összefutottunk, de kinn volt most a Konföderációs Kupán is. Szakmailag is nagyon elismerem mindkettőjüket. Palotai Károlyt így a Kisalföld hasábjain keresztül is üdvözlöm.

– Mennyi ideje jut pihenésre, tart-e nyári szünetet?

– Igen, a pihenésre mindig szükség van. Most sajnos csak három-négy nap jut, ugyanis szlovák kupamérkőzést vezetek a hétvégén.

– Alsóbb osztályokban is vezet mérkőzéseket?

– Nem, ugyanis évente hússzor-huszonkétszer vezetek a szlovák első osztályban, s körülbelül ugyanennyi nemzetközi mérkőzésen is helyt kell állnom. Lakóhelyem régiójának sípmesterei kapcsolatban állnak a lengyel játékvezető-szövetséggel, kollégáim gyakran vezetnek bajnokikat északi szomszédunknál. Úgy tudom, Pozsonyról és környékéről pedig jó néhányan járnak át Győr–Moson–Sopron megyébe mérkőzéseket vezetni. Szerintem jók ezek a kapcsolatok minden fél számára.

– A magyar válogatottnak vezetett már mérkőzést?

– Egy magyar–osztrák barátságos találkozó jutott eddig nekem. Emlékszem, nagyon tetszett Budapest, az Evita című film bemutatóját is ott láttam.

– Meg lehet élni a játékvezetésből?

– Attól függ, kinek milyenek az igényei. Szlovákiában nyolcezer koronát kap a játékvezető egy meccsért. Azonban elég sok pénzbe kerül az edzés és a regeneráció. Én szerencsésebb helyzetben vagyok, mert a nemzetközi mérkőzésekből is van bevételem. Ráadásul a bíráskodás mellett a testvéremmel vállalkozásunk van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dicséretes dobogó

A dobogó harmadik helyén zárta a 2004–2005. évi NB III-as bajnokságot a Csorna együttese. Tovább olvasom