Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Világnagyságok világraszóló eredményei budapesten

Három világrekord, egy világcsúcs beállítás, három fedett pályás világbajnoki csúcs, egy duplázás, számos kiváló teljesítmény, a magyar rendezőknek pedig általános nemzetközi elismerés.

A férfi 800 méteres síkfutás döntőjében a győztes dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi (328)
A hazai és a külföldi szakemberek véleménye szerint is egy kiválóan megrendezett, rendkívül magas színvonalú atlétikai világtalálkozó volt, amelyen a nézők igazi nagy párharcokat, ritka teljesítményeket láthattak. Elég ehhez példának a női 800 méteres döntőben kialakult Mutola Ceplak, vagy az ugyancsak női 3000 méteren az etiópiai párharcot említeni, amely az atlétika, a nemes versengés, a küzdeni tudás minden szépségét felmutatta.

Csúcsok és duplázások

Az atlétikában főleg az ilyen nagy világversenyen, a győzelmen is túl az igazi nagy rangot a csúcseredmény adja meg. Ezúttal ezt a rangot főleg az ugrók biztosították, de az utolsó döntők egyikén az orosz női 4x400-as váltó, az általa elért világcsúccsal a futók becsületét is megmentette. Nagy várakozás előzte meg a női rúdugrást, s a nagy trió az orosz Meofanova és Izinbajeva, valamint az amerikai Dragila nem okozott csalódást. Színvonalas vetélkedésükből új női fedettpályás világrekord született 486 cm-es eredménnyel, amelyet a fiatal Izinbajeva abszorvált. Amerikai ellenfele 481 cm-t, honfitársnője pedig az eddigi világcsúcstartó ezúttal 470 cm-t teljesített.

A másik nagy teljesítményt is orosz atléta, a hármas ugró Tatjana Lebedeva nyújtotta, aki a döntő során egyszer beállította és kétszer megdöntötte a világcsúcsot. Végül 15,36 méterrel győzött. S amíg a világbajnoki duplázást mindenki az amerikai sprintertől és gátf utótól Gail Deverstől várta, ezt a bravúrt is Lebedeva szolgáltatta: a szombati hármas ugrás után vasárnap a távolugrást is megnyerte. Ezzel a sportágban történelmet írt, hiszen eddig még senkinek nem sikerült ugyanazon a vb-n hármasugrásban és távolugrásban is aranyérmet szereznie.

Esések, kiesések

A vb egyik legcsalódottabb atlétája az amerikai gátfutó, Duane Ross, aki az előfutam során az első gátban megakadva olyan szerencsétlenül zuhant a második gát alá, hogy csuklóját törte. A jamaikai magasugró, Germain Mason egyik ugrása közben a bal térdkalácsát tartó szalagja szakadt el.

Neki annyiban vígasztalóbb a helyzete, hogy az addig elért 225-ös teljesítményéhez megkapta a bronzérmet. Ugyancsak éremesélyesként indult a női 1500 m-en a brit Kelly Holmes, de balszerencséjére a táv elején megbotlott az előtte futó versenytárs lábában és nagyot esett. Felállt ugyan, s folytatta a küzdelmet, de már nem szólhatott bele az elsőséget eldöntő finisben. Ha nem is bukott, de kiesett a versenyből a hatodik aranyérméért Budapestre érkezett kubai távolugró Ivan Pedroso is, aki a döntőben sorozatos belépéseivel egyetlen érvényes ugrást sem mutatott be.

Ugyancsak nagy csalódás volt a 43 éves, most már szlovén Marlene Ottey számára, hogy a 60 m-en ugyanolyan mért idővel, mint a nyolcadik helyezett, a századmásodopercek döntése alapján nem jutott döntőbe. Pedig az előző budapesti fedettpályás vb-n, 1989-ben harmadik volt ezen a távon és világbajnok 200 m-en.

Gyorsaság

Ezúttal nem csupán a versenypályán láthattuk az atlétikára jellemző imponálóan gyors mozgást, hanem a szervezők, a rendezők részéről is. Hogy csak egyetlen példát említsünk, a súlylökő pálya kialakítása a versenytér közepén szinte önmagában látványosságnak számított.
Nagyon gyorsan, pontosan kellett dolgozniuk a feladat végrehajtóinak, akik naponta többször is mértani pontossággal végezték ezt. Csodálnivaló volt ez a tökéletes összhang, ez a gyorsaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három világcsúcs az atlétikai vb második napján

Az első világcsúcs-beállítás a budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságon Tatjana Lebegyeva… Tovább olvasom