Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Világcsúcs Csornán

Ha az eredetileg kitűzött 240 váltott ellenféllel nem is, azért 223-mal sikerrel megküzdött Kajtár Dániel a Csornán rendezett kyokushin karate világcsúcskísérlet során.

Ha az eredetileg kitűzött 240 váltott ellenféllel nem is, azért 223-mal sikerrel megküzdött Kajtár Dániel a Csornán rendezett kyokushin karate világcsúcskísérlet során.

A további küzdelemnek az orvos vetett véget. Az elért eredmény így is a világ legjobbjának számít. Nagy célt tűzött maga elé Kajtár Dániel a hétvégére. Az ajkai fiatalember, aki a fővárosban tanul, nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy 24 óra leforgása alatt megküzd 240 ellenféllel kyokushin karatéban. A rekordkísérletnek a csornai Széchenyi-iskola adott otthont, s a viadal egyik főszervezője Horváth Tibor, a Csornán és Kapuváron is működő klub szakosztályvezetője volt. Tőle tudtuk meg, hogy a szakág alapítója egyszer három nap alatt háromszáz ellenfelét legyőzte, de egy nap alatt az eddigi rekord – mely 1960 óta áll fenn – száz ellenfél és ezt a világon eddig nyolc ember csinálta végig. – Kicsit ugyan sajnáltuk, hogy nem sikerült mind a kétszáznegyven ellenféllel kiállnia Daninak, de úgy gondoljuk, nem lett volna értelme tovább folytatni – mondta Horváth Tibor.

– Dr. Benedek Zoltán orvos, aki az esemény során folyamatosan ellenőrizte Kajtár Dániel állapotát, úgy érezte, hogy az egészsége érdekében jobban teszi, ha leáll. Úgy véljük, ez a kétszázhuszonhárom ellenfél is nagyszerű tett, amit a világon még senki sem teljesített. A terv egyébként óránként tíz ellenfél volt másfél perces küzdelemmel. A lelkesedés azonban volt, hogy elvitte egy kicsit Kajtárt, s előfordult, hogy tizenöt, sőt, húsz ellenfelet is legyőzött hatvan perc alatt. Ez, mint később kiderült, nem biztos, hogy előnyére vált a fiatalembernek.

Kajtár Dánielnek egyébként nem volt könnyű dolga, mert a 85 kg-os karatés volt, hogy 120 kilós ellenféllel találta szembe magát. Nem csoda, hogy hiába állt jól időben és a „legyőzöttek" számában is, alaposan kimerült, ezért éjfél után három órát aludt. A folytatásban már elsősorban a szíve és a lelkesedése vitte előre, de az egészségét már ő sem akarta kockára tenni.


– A szeme már szinte teljesen sárga volt, minden ellenőrzés és óvatosság ellenére a májfunkció-ja valószínűleg nem volt a legmegfelelőbb – folytatta Horváth Tibor. – Ez volt a döntő tényező az orvos számára. Hozzáteszem, hogy Kajtár Dani emellett még négy kilót is leadott, vagyis alaposan megszenvedte ezt a sikert. A nap főszereplője, azaz Kajtár Dániel, túl sokat nem tudott mondani a rekorddöntés után, csupán megköszönte a lehetőséget, s hozzátette: nagyon elégedett, hogy így helyt tudott állni. Miután azonban mindene fájt, inkább gyorsan kocsiba ült, s hazautazott.

Persze nem ő volt a sofőr. . . – Szerencsére annyira azért nem készült ki a szervezete, hogy kórházba kelljen szállítani. Az állandó orvosi ellenőrzés is azért volt, hogy mikor a teljesítőképesség határát eléri a versenyző, legyen, aki objektíven megálljt parancsolhat a további küzdésnek – tette hozzá Horváth, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy az esemény a helyiek számára sem volt közömbös. – Szinte az egész ország odafigyelt ránk – mondta Horváth. – Rengeteg helyről jöttek hozzánk ellenfelek, hiszen keszthelyi, komáromi, tatai, soproni, sőt, szlovák karatés, köztük vagy tíz mester is farkasszemet nézett Danival. Ezenfelül a média is kiemelt figyelmet fordított ránk, s nem kizárt, hogy máshol is megpróbálkoznak hasonló rendezvénnyel.

A fővárosiak legalábbis úgy vélik, ősszel érdemes lenne náluk is egy világcsúcskísérletet összehozni. A csornai és kapuvári sportegyesület szakosztályvezetője elmondta: azért nekik is vannak még terveik. – Harmadik éve csináljuk ezeket a rendezvényeket, várhatóan jövőre is lesz hasonlóban részük a sportágat szeretőknek. Ezenfelül a már hagyományos beledi karatetábort is szeretnénk megszervezni. Az ilyen jellegű események véleményünk szerint csak növelik azok számát, akik megszerethetik a karatét, mely nemcsak egy sport, hanem annál jóval több: egy érzés, egy életforma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NHL-sztárjaival ismét győzött a Fradi jégkorong-csapata

Másodszor is legyőzte a bajnoki címvédő Alba Volán FeVitát a Ferencváros. A Fradi - ezúttal is -… Tovább olvasom