Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Világbajnoki ezüst Bécsből

Az egykori megyei sportigazgatóság három irodája érdekes relikviákat rejt. Meséjük mindenki számára érdekes lehet. A következő hetekben ezek közül mutatunk be néhányat a gyűjtő, Kovács István segítségével. (4. rész)
Escher Alajos volt válogatott tekéző hagyatéka is a gyűjteményt gyarapítja. A számos értékes tárgy és dokumentum között található az 1957-es bécsi világbajnokságon csapatban szerzett ezüstérem is, ami napjainkból nézve már igencsak szegényesnek tűnik. Egy másik medál szintén az ötvenes évekből való, az inkább csak érdekes, mint értékes: „Sztálin elvtárs" 71. születésnapjára rendezett versenyről való. Mellé egy munkásruhás, bakancsos igazi szocreálos szobor járt, ami szintén a gyűjtemény része.

A Győri Vasas ETO, majd későbbi Rába ETO tekeszakosztálya fennállása jelentős részében az ország legjobbjai közé tartozott, férfi bajnokokkal, bajnokcsapattal, talán éppen ezért is volt fájó a búcsú annak idején, amikor a vagongyári és a sportköri vezetés elengedte a szakosztály kezét.

A legjobbak között 1950-től gurították a golyót, ekkoriban igazolták le Escher Alajost Székesfehérvárról.

Escher Alajos egykoron így emlékezett a régi időkre: „Székesfehérváron bábuállító fiúként ismerkedtem meg a sportággal, aztán az ottani MÁV Előre versenyzőjeként 1947-ben és 1948-ban is egyéni magyar bajnokságot nyertem. Utána kerültem Győrbe, ahol a Vasas színei-
ben 1949-ben megvédtem a bajnoki címemet."

Az ötvenes években az állami sportvezetés tekében megszüntette az NB I-et, így az ETO az észak-dunántúli területi bajnokságban folytatta a szereplést. Ez az időszak egészen 1957-ig tartott, az első osztály helyreállításakor az ETO ismét a legjobbak között kapott helyet és 1971 végéig megszakítás nélkül tagja is volt az élmezőnynek.
A rangos gárdához színvonalas létesítmény dukált, és az ETO tekepályájának 1962. februári avatásakor talán maga Lakatos Albert vezérigazgató sem gondolta, hogy beszédében szinte a jövőbe lát: „Amikor átadom a pályát, azt is szeretném, hogy a csapat nyerje meg rajta a bajnokságot."

A zöld-fehérek fiatal csapata remekül bírta a nagyobb fizikai megterheléssel járó, akkor bevezetett mérkőzésenkénti 200 dobás fáradalmait és abban az esztendőben valóban aranyérmes lett az NB I-ben. A csapat tagjai: Lencz István, Juhász Győző, Varga Miklós, Kiss Ferenc, Varga János, Escher Alajos, Szabó Géza, Germann Ferenc, játékos-edző: Simonchich László.

Escher Alajos később sportvezetőként is a legjobbak közé tartozott. Már egészen fiatal kora, 1948 óta szövetségi vezetőként dolgozott helyi és országos szinten egyaránt. Munkásságát több magas kitüntetéssel ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sasfészek:több száz gyerek sorsa bizonytalan

A Sasfészek utánpótláscsapatai – viták után – a DAC-pályáról Győrszentivánra költöznek. Tovább olvasom