Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Vihart kavart a kokainvád a Forma-1-ben

Óriási vihart kavart az egykori Ferrari versenyorvos, Benigno Bartoletti azon kijelentése, hogy szerinte minden harmadik pilóta kapcsolatba került valamilyen droggal a versenyek alkalmával. Az itáliai sportorvos 1972 és 1992 között, mint versenyorvos szerepelt a Scuderia Ferrarinál.
Nehéz elhinni, hogy drogos állapotban viszik vásárra bőrüket
Niki Lauda, aki a Ferrari színeiben két alkalommal, 1975-ben és 1977-ben is elhódította a világbajnoki címet, ismernie kellene egykori orvosát, ennek ellenére a következőket mondta az osztrák: „Ezt a Bartolettit, vagy kicsodát egyáltalán nem is ismerem. És egyébként is, mi pilóták számára ez soha semmilyen formában nem került szóba. Egyszerűen nem foglalkoztunk ilyen dolgokkal. Ez az egész drogügy számomra teljesen érthetetlen."

Az egykori Formula 1-es pilóta, Jean Alesi - aki jelenleg a Német Túrakocsi Bajnokságban, a DTM-ben versenyez - elmesélte: „Bent igazán jól ismerem. Még első Ferraris éveimben dolgoztam vele együtt. Úgy vélem, hogyha az ember tisztában van azzal, hogy egy Formula 1-es pilótának mit kell kibírnia, minden idegszálával azon kell lennie, hogy kontroll alatt tartsa ezt a hihetetlenül gyors gépezetet. Emellett pedig a határon is kell autóznia, és tudja, hogy itt minden milliméter és minden századmásodperc számít, az csak nevet ezen az állításon. A versenypilóták vigyáznak egészségi állapotukra, és mindezt nem fogják kockára tenni egy veszélyes anyag miatt."

Bartoletti kemény kijelentésének Alesi szerint igen egyszerű oka van: „Vannak olyan emberek, akiknek szükségük van ilyen hírekre, és bizonyos médiákon keresztül megtalálják az utat, hogy egy új, úgymond „bombahírrel" rukkoljanak elő, persze anonimitásukat azért megtartva. Ezzel csupán azt akarják legtöbbször elérni, hogy felhívják magukra a figyelmet."

A túraautó pilóta, Klaus Ludwig a Kölner Express munkatársának a következőket nyilatkozta: „Egyszerűen nem tudom azt elképzelni, hogy egy versenyző droggal a vérében képes lenne nagy sebességgel száguldani és emellett kontroll alatt tudná tartani járművét. Teljesen kizártnak tartom. És ugyan ki élne drogokkal a Formula 1-ben? Michael Schumacher biztosan nem. Én legalábbis nem hiszem. Azt azért valljuk be, hogy 300km/h feletti száguldás mellett tiszta fejjel lehet csak autóba ülni."

Hans Joachim Stuck kissé agresszívan a következőket jegyezte meg az olasz versenyorvosról: „Talán neki kéne egy-két tablettát bevennie, és akkor nem beszélne össze-vissza ilyen sületlenségeket." Stuck szerint a drog a versenysportban teljesen kizárt.

A Porsche versenyorvosa, Jürgen Lindemann a Sid hírügynökségnek elmesélte: „Ezt az egész történetet teljesen kizártnak tartom. Természetesen mindig vannak kivételek, mint például az az eset, ami a második világháború előtt történt az Auto-Union pilótájával, Achille Varzival, akinél drogot találtak, majd kizárták a versenyből."

Az, pedig hogy jelen van-e a drog valamilyen formában a versenysportban és ezen belül a Formula 1-ben, igazából csak találgatni lehet. De mindenesetre higgyünk, vagy legalábbis próbáljunk meg hinni a pilótáknak, hiszen ők viszik minden egyes alkalommal vásárra a bőrüket a maguk és mi nézők szórakoztatására. Éppen ezért mindezt nehéz lenne elhinni, hogy drogos állapotban tennék. Mindenesetre a drog-ügy kitalálója elérte célját, állítása akár igaz, akár nem, sikerült egy kis időre a figyelem középpontjába kerülnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyértelmű fölény

Bő két percig tudta a Foton tartani a lépést a lényegesen jobb erőkből álló MKB-val.  Tovább olvasom