Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Verebes Győrött járt

Egyszer volt egy aranycsapat Győrött, amely húsz évvel ezelőtt meghódította a honi labdarúgóvilágot. Akkoriban Győr volt a magyar futball fővárosa, s a gárda csodájára jártak
külföldről is.
Balról: Magyar Lajos, Szabó Ottó, Póczik József, Balogh Balázs riporter, Hajszán Gyula, Verebes József és Burcsa Győző.
Kovács – Csonka, Hlagyvik, Mile, Magyar – Hannich, Póczik, Burcsa – Szabó, Szentes, Hajszán. Edző: Verebes József. Van-e olyan futballbarát Győrött, aki ezt a névsort nem ismeri? Nos, ez a társaság húsz éve, 1982-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy megnyerte a bajnokságot. Futball-láz volt Győrben, az ETO gólgyárosaira, totális támadófocijára rendszeresen tízezrek voltak kíváncsiak. A győriek sohasem felejtik el ezt a fantasztikus sikert, de úgy tűnik, mások sem... Tegnap az ETO-stadionban a Petőfi rádió munkatársai készítettek műsort az egykori sztárokkal.

Van-e olyan futballbarát Győrött, aki ezt a névsort ne ismerné? Nos, ez a társaság húsz éve sporttörténelmet ír azzal, hogy megnyerte a bajnokságot: aranyérem, 102 rúgott gól, rangos nemzetközi mérkőzések, szó szerint futball-láz volt Győrben. Az ETO-találkozókra, a gólgyárosokra, a totális támadó focira rendszeresen tízezrek voltak kíváncsiak, az ország minden tájáról, sőt, külföldről is hatalmas volt az érdeklődés a „csodacsapat" iránt. A győriek soha nem felejtik el ezt a fantasztikus sikert, de úgy tűnik, másokban is maradandó emlékeket hagytak a húsz évvel ezelőtt történtek.

Kedder az ETO-stadion VIP-termében a Petőfi rádió két szerkesztő-riportere, Balogh Balázs és Fejér Balázs mikrofonja előtt újra feléledtek a régi, fantasztikus élmények. A sztorik, a poénok, az őszinte vallomások nagy része fél órába sűrítve, december 28-án a Sportkoktél című adásban lesz hallható. A műsor felidézi majd az 1982-es bajnokcsapat aranypillanatait, Verebes mester és az egykori sztárok ezúttal a pályán kívül „villogtak", talán soha nem hallott történetek kerültek felszínre. Elhangzott többek között, hogy a szóbeszéddel ellentétben közel sem Győrött volt a legtöbb pénz focira, mi sem jellemzőbb, akkoriban az ETO-nál egy győztes mérkőzés hétezer forintot ért. A csapatkapitány, Magyar Lajos ezzel kapcsolatosan megemlítette, hogy amikor levezetésképpen kiment Burgenlandba játszani egy falusi gárdához, többet keresett, mint idehaza bajnokként. Tehát nem az anyagiak, hanem a szakmai munka, a képességek emelték az ország tetejére az együttest. Burcsa Győző kiemelte, Verebes József azzal emelkedett ki az általa ismert edzők közül, hogy ő engedte kibontakozni a futballistákat. Póczik József szerint a Verebes által akkoriban alkalmazott taktikát most oktatják a különböző szintű hazai tanfolyamokon.

Persze a sztorik szinte kifogyhatatlanul jöttek, így az adásból kiderül majd, hogy miért büntette meg a Mágus egykoron Hajszán Gyulát vagy éppen Szabó Ottót, s arra is választ kapnak a hallgatók, hogy miként került Győrbe Burcsa és Szentes, és miként nem Kardos és Magos. Akárcsak húsz évvel ezelőtt, most is felmerült, hogy az 1982-es spanyolországi világbajnokságra a válogatott helyett szerencsésebb lett volna a teljes ETO-t kiküldeni. (Két vb előtti eredmény: Magyarország–Kaiserslautern 1–1, ETO–Kaiserslautern 7–0...).
Nos, jó emlékezni a két évtizeddel ezelőtti fantasztikus eredményekre, s jó lesz majd visszapillantani jövőre a dupla jubileumra is: az 1963-as és az 1983-as bajnokcsapatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jön a java

A várakozásoknak megfelelően magabiztosan jutott a középdöntőbe a magyar női kézilabda-válogatott a… Tovább olvasom