Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Vb: Magyarország a negyedik kalapban

Labdarúgás - A negyedik kalapba került a magyar válogatott a 2010-es dél-afrikai világbajnokság selejtezőinek sorsolása kapcsán. A csoportokat vasárnap 18 órakor húzzák ki.
Európán kívül már minden kontinensen megkezdődtek a dél-afrikai világbajnokság selejtezőjének küzdelmei, melyek végén a 199 országból, miután a házigazda helye biztos, 31 vehet részt a tornán.

A legtöbben Európából vívhatják ki az indulási jogot, szám szerint 13-an. A kontinentális selejtezők vasárnap sorra kerülő sorsolásán az 53 válogatottat kilenc csoportba, nyolc hat- és egy ötcsapatosba osztják be, s ezekből a csoportelsők biztosan kijutnak a vb-re. A nyolc legjobb másodikból négy párt alakítanak ki, s a párharcok győztesei csatlakoznak a kilenc elsőhöz.

Afrikában négy szakaszból áll a selejtező, s az utolsóban az 50 országból csupán a 20 legjobb lesz érdekelt. Itt öt kvartettet alakítanak ki, s a győztesek utazhatnak a Dél-afrikai Köztársaságba.

Ázsiában 41 ország legjobbjai küzdenek meg négy és fél helyért. Itt szintén négy kör után dől el a vb-résztvevők kiléte. A negyedik szakaszban a tíz legjobb két kvintettbe kerül, s végül az elsők és másodikok kvalifikálják magukat. A csoportharmadikok ugyanakkor még megküzdenek egymással, s a győztes meccselhet Óceánia képviselőjével a vb-helyért.

Óceániában 10 válogatott kezdte meg a versengést, hogy három kör után a legjobb összecsaphasson Ázsia ötödikjével.

Az Észak- és Közép-Amerikát tömörítő CONCACAF-zónában három és fél hely kiadó. Itt 35 csapat vágott neki a sorozatnak, amely négy szakaszból áll. Az utolsóban már csak hat együttes lesz érintett, s ebből a hatból az első három jut ki a világbajnokságra, míg a negyedik a dél-amerikai zóna ötödikjével vívhat két meccset a vb-részvételért.

Dél-Amerikában tíz csapat 18 fordulós küzdelemben dönt. Az első négy automatikusan utazhat a tornára, az ötödik pedig a CONCACAF-negyedikkel játszik.

A kalapok:
1. kalap: Olaszország, Spanyolország, Németország, Csehország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Horvátország, Görögország
2. kalap: Anglia, Románia, Skócia, Törökország, Bulgária, Oroszország, Lengyelország, Svédország, Izrael
3. kalap: Norvégia, Ukrajna, Szerbia, Dánia, Észak-Írország, Írország, Finnország, Svájc, Belgium
4. kalap: Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia, Ciprus
5. kalap: Grúzia, Albánia, Szlovénia, Lettország, Izland, Örményország, Ausztria, Kazah- sztán, Azerbajdzsán
6. kalap: Észtország, Liechtenstein, Málta, Luxemburg, Montenegró, Andorra, Feröer szigetek, San Marino

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntés született a sopronkövesdi mérkőzésről

Labdarúgás - Szerdán beszámoltunk arról, hogy félbeszakadt a megyei harmadosztályú… Tovább olvasom