Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Vastapssal köszöntötték a doktort

24 évet töltött az ETO-nál dr. Szücs Jenő, ezalatt számtalan emlékezetes sérülésnél segített.

Győr egyik ismert alakja dr. Szücs Jenő orvos, akit generációk sora többnyire csak Bombaként emleget. Nevét az édesapjától örökölte, aki ugyancsak jellegzetes figurája volt a városnak.

dr. Szücs Jenő (a képen jobbról)
„Apám a DAC-ban előbb futballozott, majd szakosztályvezetőként és mecénásként segítette a klubot. Becenevét a harmincas években kapta hatalmas lövéseiért. A sportpályafutásom nekem is a kék-fehéreknél kezdődött, a serdülő-, majd az ificsapatban védtem. Amikor gimnáziumba kerültem, egy másik sportág, a kézilabda azonban elcsábított a labdarúgástól. A Textilben kezdtem, majd utána az ETO-ban Hegedüs Gyuszi akkoriban kapott szívizomgyulladást, így nagyon fiatalon ott ültem az NB I-es csapat kispadján a remekül védő Dubánn Dini mögött."
Az apja egy ideig tiltakozott, hogy „kék-fehér vére" ellenére a városi rivális, az ETO színeit képviselte, ám lokálpatrióta lévén azért gyorsan megbékélt a világgal.

„Az egyetemen az OSC-ben az NB II-ben kosaraztam és ezzel egyidejűleg az Újpest kézilabdacsapatában védtem, de egy év után egy rendelet ezt már nem tette lehetővé, így a Megyeri útról átigazoltam a Budapest-bajnokságban szereplő egyetemi kéziscsapatba. Szerencsére orvosként sem szakadtam el a sporttól, Szániel János 1979-ben hívott a Rába ETO labdarúgócsapatához. Az első mérkőzésemen a Győri Dózsa-pályán kettő-egyre legyőztük a Békéscsabát. Akkoriban az ETO országosan kiemelt egyesület volt, vezető főorvosként a sportkórházhoz tartoztam. Minden szakosztályunknál dolgozott orvos, az ő munkájukat is koordináltam. A nyolcvanas évek közepéig tartott ez az állapot, amikor az ETO megvált több sportágtól, megszűnt ez a státus is. Utána a labdarúgóknál és a kézilabdázóknál dolgoztam tovább."
Az évek során számtalan sérülésnél segített, három azonban különösen emlékezetes maradt számára.

„ Egy ETO–Újpest mérkőzésen Szlezák összefejelt valamelyik játékosunkkal, elájult és a nyelve elzárta a légutat, úgy kellett szétfeszíteni a száját. Hasonló eset történt Hajszánnal is, ott Szabó Béla játékvezető közreműködésével mentettük meg a játékos életét. A műfüves pályán Erős Gabi szenvedett súlyos lábtörést, többen már a labdarúgó lábának látványától rosszul lettek. Áldom az Istent, hogy nem történt a praxisomban tragikus haláleset, a magyar pályák felszereltségét ismerve vészhelyzetben nem sok segítségre lett volna lehetőségem."
Három évig dolgozott a labdarúgó utánpótlás-válogatott orvosaként is. A szép élmények között tartja számon a külföldi utazásokat. A huszonnégy év alatt Izlandtól Törökországig többszörösen bejárta Európát, de egyaránt megfordult például Amerikában és Katarban.
Számtalan edzővel, különféle emberekkel dolgozott az elmúlt évtizedekben. Általában a játékosok is kedvelték, igyekezett maradéktalanul betölteni a szakmai vezetés és a csapat közötti bizalmi ember szerepét.

„ Nemrégiben múltam hatvanéves, korábban gondoltam, előbb-utóbb át kell majd adnom a helyem a fiataloknak. Az ETO-nál azonban nem ilyen búcsúra számítottam. A szerződésem 2003 júniusában lejárt, és az újságból tudtam meg, hogy már nem számítanak a munkámra, Varga Zoltán szakmai igazgató telefonon üzente, nem tud velem dolgozni. Ezért a döntésért akár hálás is lehetnék, mert azóta minden hétvégémet a családommal töltöm, a balatoni nyaralónkban összesen nem voltam annyit, mint az utóbbi két évben. A sérelmekért aztán valamelyest kárpótolt az ETO centenáriumi ünnepsége, amelyen a várostól jubileumi ezüstérmet kaptam, és bizony könnybe lábadt a szemem a nekem zúgó vastaps hallatán..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világranglista-pontokat lehet szerezni a Tour de Hongrie-n

A Tour de Hongrie, a legnagyobb magyar kerékpárverseny idén ünnepli 80. születésnapját, de nemcsak… Tovább olvasom