Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Vári Edit: Munka mellett az olimpiára

Oszakában a vb-n járt, s a jövő évi olimpiára készül: Vári Editnek a pekingi kvalifikációval élete álma teljesült. Mindezt önerőből, munka mellett. A gátfutónő már most példakép, s később edzősködni szeretne.
Vári Edit 2001 óta minden szabadtéri magyar országos bajnokságot megnyert 100 méteres gátfutásban. A Mosonmagyaróváron született atléta munka mellett teljesítette az olimpiai szintet is, így jövőre Pekingben élete első ötkarikás versenyén vehet részt. Júniusban Milánóban Európa-kupát nyert egyéni csúccsal, ezzel az időeredménnyel jutott ki az olimpiára s a nemrégiben Oszakában befejeződött világbajnokságra. Edit a vb-ről s jövő évi terveiről is beszélt a Kisalföldnek.

„Az időeltolódás Magyarország és Japán között hét óra – kezdte Vári Edit. – A verseny előtt hat napunk volt az átállásra, ami alvászavarokkal és rossz közérzettel járt, s nekem nem is igazán sikerült. Már a verseny előtti edzéseken is tapasztalhattuk, szervezetünk teljesen másképp reagál az ottani klímára. Reggel nyolc órakor 31 fok és hatvan-hetven százalékos páratartalom volt. Előfordult, hogy napközben 94 százalékot mértek. Ez fokozott vízveszteséggel jár, amit még a japánok sem bírtak. A versenyen épp a világbajnok Michelle Perry mellett futottam. A rajtom nem volt olyan jó, mint az Európa-kupán, de így is sikerült az idei második legjobb eredményemet futni (13.28 másodperc – a szerk.). Utána mérges voltam, mert éreztem, hogy még sok maradt bennem. Ennek jövőre az olimpián mindenképpen ki kell jönnie, tizenhárom másodpercen belül szeretnék futni."

Vári Edit szintteljesítése óta olimpiai A kerettag, de ez pár hét tatai edzőtáboron kívül még nem járt semmilyen támogatással.

„Tíz éve mindent én teremtek elő azáltal, hogy az edzések mellett mindennap dolgozom, még szombaton és vasárnap is. Az atlétika helyzete Magyarországon nem túl rózsás, csak úgy tudnak a versenyzők felkészülni, ha találnak maguknak szponzort, mert munka mellett nehéz kiemelkedő teljesítményeket felmutatni. Nekem viszont még sosem volt szponzorom. Számomra az is nagy teljesítmény, hogy ilyen körülmények között sikerült olimpiai szintet futnom. Rendszeresen megkérdezik tőlem: 'Hogyan tudsz így eredményeket elérni?' A válasz minden esetben az: hittel, nagyon kemény akarattal és egy jó edzővel, aki számomra Nagy Zsigmond mesteredző. Sosem azért atletizáltam, hogy abból megéljek, hanem azért, mert szeretem ezt a sportágat. Minden vágyam az volt, hogy egyszer részt vegyek az olimpián. Voltak olyan éveim is, amikor ez csak álomnak tűnt: idén nagyon keményen edzettem érte, s végül sikerült. Bevallom, nagyon örülök neki. Azóta sok gyerek ír nekem leveleket, példakép vagyok számukra, és tanácsokat kérnek, nemcsak a sporttal kapcsolatban, hanem például a továbbtanulásról is. Azt hiszem, ez jobb érzés bármilyen győzelemnél, s óriási felelősséggel is jár. Amint befejezem a versenyzést, mindenképpen edző leszek, mert nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni. Idén megszereztem nyolcadik országos bajnoki címemet, szeretnék 2008-ban megnyerni még kettőt, az olimpián pedig életem legjobbját futni. Mindent felteszek egy lapra, sokkal kevesebbet dolgozom majd, hogy több időm legyen a regenerálódásra és az edzéseket jobb minőségben tudjam elvégezni" – mondta befejezésül Vári Edit.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszerezte első pontjait az MTE 1904

A fiatal mosonmagyaróvári csapatnak 466 percet kellett várnia az első gólra, de ezután még gyorsan… Tovább olvasom