Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Váratlan kudarcok és bravúrok

Érdekes fél szezont zárt az MKB-Euroleasing Sopron női csapata. Kudarcokon és bravúrokon vannak túl.

Cserny Réka
Érdekes fél szezont zárt az MKB-Euroleasing Sopron női csapata. A bajnokságban könnyű, nagy különbségű győzelmekkel „hangoltak" Natalia Hejková tanítványai, az Euroligában viszont három vereséggel nyitottak. Aztán a nemzetközi porondon is magukra találtak.

A  felkészülés buktatói

Amikor arra kértük Natalia Hejkovát, a csapat szakvezetőjét, értékelje a csapat teljesítményét, kronológiai sorrendben elemezve a történteket, a felkészüléssel kezdte: „Voltak gondjaink a felkészülés alatt. Több játékosnak akadt kisebb-nagyobb sérülése, Honti Kata sokat kihagyott, Ká- rolyi Andreának is volt sérülése, a spanyolországi edzőtábor végén edig Eördögh Edó lett beteg, ami miatt hosszabb időt ki kellett hagynia, ráadásul a bajnoki rajtra új irányító érkezett a csapathoz, akivel össze kellett szokni a többieknek."

Csalóka diadalok

A bajnokságot több fölényes győzelemmel kezdte a soproni csapat. Általában száz fölötti „pontmennyiséggel" szórták meg ellenfeleiket – a bajnoki tabella alsó harmadába tartozó együtteseket – Cserny Rékáék. Ezt az időszakot így látta az MKB Euroleasing edzője: „Az első igazán erős ellenféllel szembeni mérkőzésünkön, Brnóban derült ki, igazából mennyit is értek a korábbi nagy különbségű bajnoki sikerek. Nos, azokat a győzelmeket elsősorban a támadójátékunknak köszönhettük. Támadni, kosarat dobni sokan szeretnek a csapatból, a védekezésben szenvedni, kínlódni azonban kevésbé. Ez aztán Brnóban, s az azt követő két Euroliga-mérkőzésen vissza is ütött."

Kényszermegoldások

Közben újabb balszerencsés sérüléssorozat érte el a csapatot, elsősorban centerposzton fogyatkozott meg a társaság. Lucie Blahusková hosszabb, Ivana Matovic és Cserny Réka rövidebb időre dőlt ki a sorból: „Ez egy elég nehéz és szerencsétlen időszak volt. Nem volt mese, ebben a helyzetben kényszermegoldásokat kellett alkalmazni. Előfordult, hogy Károlyi Andrea szerepelt a négyes poszton."

Fordulópont: a Bourges legyőzése

A szezon közben, már ami az Euroligát illeti, szinte varázsütésre javult fel s változott meg a soproni csapat játéka – előnyére. Ezt így látta a szakvezető: „A fordulópontot a Bourges legyőzése jelentette. Ahogy azt a mérkőzést az addig veretlen francia együttessel szemben sikerült megnyerni, a lányok megértették: csak akkor lehetnek sikeresek, ha védekezésben csúsznak-másznak, egymásért küzdenek, hajtanak. Ez a mentalitás, a szabad labdákért méterekről való vetődés vezetett oda, hogy a Brnót majd a Pécset is sikerült legyőzni – szurkolóink segítségével. Összességében elég nehezen indult a csapat, de az év vége felé már egyszer-kétszer megmutatta igazi erejét."
Nikki és Szása

Két játékossal kapcsolatban külön is kíváncsiak voltunk a szakvezető véleményére. Amikor az amerikai Nikki Teasley 30 pont körül „szórt" s 5–6 triplát is beemelt, a csapat általában kikapott, Olekszandra Gorbunova – vagy ahogy mindenki becézni: Szása – pedig a közönség kedvencévé nőtte ki magát. „Amikor Teasley a csúcson volt, azaz szinte mindent ő csinált, sok pontot dobott, lepattanót szedett, akkor a csapat általában kikapott – fejtegette Hejková. – Sokat beszélgettünk vele s úgy tűnik, sikerült rávezetni arra az útra, amelyen haladva kivételes képességeit a legjobban a csapat sikerességének szolgálatába állíthatja. Elindultunk ezen az úton, de még korántsem értünk a végére. Gorbunovával az a helyzet, hogy egy nagyon fiatal, de remek képességű játékos.

Támadásban időnként egészen extra dolgokra képes, de védekezésben, elsősorban csapatvédekezésben, még nagyon sokat kell tanulnia és ugyanez vonatkozik rá a kollektív támadójátékkal, a csapatjátékkal kapcsolatban is. Tud és akar is tanulni, s bízom benne, hogy hamarosan nagyobb kedvence lesz a soproni közönségnek, mint amilyen napjainkban."

Csak a Jekatyerinburg ne...
Végezetül arra kérdeztük az edzőt, mi várható, kivel kerül szembe a csapata az Euroliga egyenes kieséses szakaszában. Erre a következőket mondta: „Rengeteg lehetőség van, de nem szeretek ezzel foglalkozni, inkább a saját csapatomra figyelnék. Egy dolog azonban biztos: nem szeretnék még egyszer Jekatyerinburgba utazni..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nap alatt futott 380 kilométert

A győri Kiss Zoltán ultramaratoni futó és egyben a szövetség elnöke. Szerinte a futás lényege az önmegismerés. A harminchat esztendős győri Kiss Zoltán életében meghatározó szerepet játszik a sport. Kezdetben futballozott – barátaival képesek voltak egész nap rúgni a bőrt –, belekóstolt a kézilabdázásba, de kipróbálta magát a futópályákon is. Tovább olvasom