Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vándorgyűlés az olimpiáról

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) égisze alatt működő Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) Sopronban tartotta 39. vándorgyűlését a hétvégén. A MOB athéni célkitűzésként 180 olimpiai pont, 10 arany-, 20 egyéb érem, és az országok rangsorában a 12. hely elérését jelölte meg.

Dr. Aján Tamás, a MOB főtitkára megnyitóbeszédét és dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntőjét követően a résztvevők előadásokat hallgattak az olimpiai mozgalom időszerű kérdéseiről.
A 2004-es athéni olimpia hazai előkészületeiről Medvegy Iván, a MOB főmunkatársa adott számot. Mint elhangzott: az olimpiát megelőző, jórészt bennünket is érintő kvalifikációs versenyeket a világ távolabbi kontinensein rendezik meg, emiatt a felkészülés idején az átlagosnál több pénzre lesz szükség. Medvegy Iván a Kisalföld kérdésére elmondta: ebben az évben 800 millió forintot fordíthatnak az athéni olimpiára való felkészülésre. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium támogatási ígéretében is bíznak.

A MOB athéni célkitűzésként 180 olimpiai pont, 10 arany-, 20 egyéb érem, és az országok rangsorában a 12. hely elérését jelölte meg.
Összehasonlításul: a sydneyi olimpián 135 pontot, 8 arany-, 17 egyéb érmet és 13. helyezést értünk el. Az athéni olimpiára valószínűleg kétszáztíz sportoló utazhat ki. (Az előző olimpián 190 fiatal alkotta a magyar csapatot.)

A Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlése résztvevői előtt Farkas Péter sportszervező a helyi utánpótlás reménységeiről szólt. Mint említette, jelenleg tizenegy olyan ifjú tehetséges versenyző edz a városban, akik a sikeres kvalifikációs versenyeket követően a magyar olimpiai csapat tagjaivá válhatnak. Ugyanakkor azt is megemlítette, csökkenőben van a minőségi sport iránti érdeklődés. Remény van arra, hogy ezen a téren a nemrég beindított Héraklész-program kedvező fordulatot hozzon.
Sopron sportéletét Rákóczi József városi sportfelügyelő elemezte. A diák-, a szabadidő- és a versenysportról szólva eredményként könyvelte el, hogy Sopronban 63 sportszervezet működik, a szakosztályok száma meghaladja a százat, az igazolt versenyzőké pedig a 3600-at. Tizenkét NB I-es vagy szuperligás csapat küzd országos bajnokságokon, míg szabadidősportban 176 alkalmi közösség szerepel rendszeresen.

A vándorgyűlésen dr. Bácskai Kornél helyi sportvezető a soproni származású, illetve soproni sportegyesületben tevékenykedett olimpikonokról tartott előadást. Az első soproni olimpikon ezek szerint Gráf Frigyes tornász volt, aki az 1908-as londoni olimpián vett részt. Négy évre rá Stockholmban Krizmanich János – ugyancsak tornában – csapatversenyben második helyezést ért el.

A berlini olimpián (1936) két soproni futballista, Scheidl József és Kőmíves Imre, valamint egy párbajtőröző, Bezzegh-Huszágh Imre küzdött a helyezésért. A soproniak által nyert első olimpiai aranyérem Temes Judit úszónő nevéhez kötődik (Helsinki, 1952), aki az 1948-as londoni, majd a melbourne-i olimpián is versenyzett. Mexikóban (1968) született a második soproni arany: az olimpiai győztes magyar labdarúgó-válogatott tagja, Keglovich László állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A montreali és a moszkvai olimpián Kontra Zsolt kézilabdázó képviselte Sopront, míg Barcelonában, Atlantában és Sydneyben Csollány Szilveszter tornász, aki olimpiai arany- és ezüstérmet is szerzett. Érdekesség, hogy 1994-ben a Lillehammerben rendezett téli olimpián Koch Éva soproni alpesi síző is indult. A sydneyi olimpián volt a legnépesebb a „soproni küldöttség": ekkor Csollány Szilveszter, Márkus Erzsébet (súlyemelés, ezüstérem), Petráhn Barbara és Németh Roland (atlétika) kapott helyet a magyar csapatban.

A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, dr. Aján Tamás és a szervezet főtitkára, dr. Jakabházyné Mező Mária a vándorgyűlésen dr. Temes Judit és Keglovich László olimpiai bajnokoknak, dr. Gimesi Szabolcs polgármesternek és Csőke József filmrendezőnek a MOA tiszteleti érmét nyújtotta át. Koch Éva és Németh Roland olimpikonok, továbbá Bácskai Kornél sportvezető, Rákóczi József sportfelügyelő MOA tiszteleti jelvényben, Weisz Ferenc újságíró, sportvezető és Farkas Péter sportszervező MOA-oklevélben részesült. A kitüntetettek közül dr. Temes Judit elevenítette fel soproni kötődéseit, emlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejtetőn a kosárlabdavilág

Ami az amerikai Indianapolisban, illetve annak káprázatos sportcsarnokában történt csütörtökről… Tovább olvasom