Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Vándordíj a barát emlékére

Kormos András tisztelői örökös vándordíjat alapítottak az egykori kiváló evezős emlékére.

A szobrot az összegyűjtött pénzből készíttették el. Minden évben a magyar bajnokság férfi felnőtt kormányos kétevezős futamának győzteseit adó egyesület kapja a díjat. Először pénteken a szegedi futamon adják át.

Kormos András sikerekben gazdag aktív pályafutása 1967- ben kezdődött és 1985-ben ért véget. A többszörös ifjúsági, junior- és felnőttválogatott sportoló végig hűséges volt a Rába ETO-hoz. A koppenhágai és a moszkvai Európa-bajnokságon két negyedik, a luzerni vb-n nyolcadik, a bledi vb-n tizedik helyezést ért el. Részt vett a müncheni és a moszkvai olimpián. Négy alkalommal országos bajnoki címet szerzett, 1989 és 1997 között nyolcszor lett veterán világbajnok. A kiváló sportember 2005 januárjában, 52 éves korában súlyos betegségben hunyt el.

A klubtársai, csapattársai, ellenfelei, edzői és tisztelői a jelek szerint nem felejtik el: örökös vándordíjat alapítottak az emlékére. Az alapítók egyik célja az, hogy Kormos András pályafutása példaképül álljon a jövő evezősnemzedéke előtt. A díjat létrehozók között szerepelnek evezős olimpikonok (Balogh László, Kiss László, Lucsánszki László, Melis Antal, Melis Zoltán, Tóvári Péter, Mitring Gábor, Remsei Mónika), Dávid Imre, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, valamint Kormos András tisztelői.
Az alapító sportemberek közül hárman így vélekedtek:

Sillai László, a Győri Dózsa elnöke, világbajnok birkózó: „Azért fogadtam el a felkérést az alapítók sorába, mert győri vagyok, szeretem a sportot és nagyon megbecsülöm az elvégzett munkát."

Kovács István megyei sportigazgató: „Régen én is az egyesület tagja voltam, így klubtársak voltunk Kormos Andrással. Az alapító tagok olyan emberek, akik a legtöbbet tették a győri evezésért. Jómagam csodálom az egész generáció teljesítményét. Tiszteletre méltó, hogy a százéves ETO legrégebbi és legeredményesebb tagjai fogtak össze az elhunyt társuk emlékének megőrzése érdekében. Az alapító sportolók Kormos Andrással együtt beírták a nevüket a győri evezés történetébe. Külön öröm számomra, hogy a legnemesebb ellenfelek is a nevüket és a pénzüket adták a díj alapításához."

Pák Béla, Kormos András egykori edzője: „Fiatalkorától kezdve egészen a válogatottszintig foglalkoztam vele. Igazi sportember, remek versenyző volt, aki később rendkívül jó szakember lett. Hihetetlenül jó fizikummal rendelkezett, a csapattársai csak Mamutnak nevezték az ereje miatt. Rajta kívül senki sem tudott olyan erős finiseket produkálni. Az evezésen kívül a civil életben is lehetett rá számítani. Nagyon segítőkész embernek ismertem meg."

A díjat első alkalommal pénteken, az országos bajnokság szegedi fordulójában Kovács István megyei sportigazgató adja át a legjobb férfi felnőtt kormányos csapatot képviselő egyesület vezetőjének. Az alapítók felkérték a Magyar Evezős Szövetséget a díj megőrzésére, valamint arra, hogy a talapzaton tüntessék fel a győztes nevét, illetve hogy a díj szerepeljen az országos bajnokság versenykiírásában.
Az alapítók egy csoportja: balról Kovács István, Pák Béla, Tóvári Péter, Mitring Gábor, Balogh László, szabadkai attila, szániel jános, nimsz béla, sillai lászló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi gazdák tüntetése miatt megváltoztatták a Tour rajtját

A helyi gazdák tervezett zavaró akciója miatt nem Grenoble-ból, hanem a várostól 11,5 km-re fekvő… Tovább olvasom