Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Változik a londoni program?

Kajak-kenu - Változhat a 2012-es londoni olimpián a kajak-kenu programja. A módosítások érintik a magyar esélyeket is, a kenus szakág csorbulása mindenképpen hátrányos, a 200 méteres táv felvétele viszont előnyös lehet.
Augusztus 13-án dönt a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség arról, hogy – amennyiben erre később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is áldását adja – miként szeretné módosítani a sportág programját a 2012-es londoni olimpiára.

Az már biztos, hogy néhány versenyszám kikerül, helyébe pedig új lép. Mint azt a győri Weisz Róbert, a szövetség szakmai igazgatója elmondta: a cél, hogy az ötkarikás trendeknek megfelelően a nők és a férfiak aránya összhangba kerüljön.

„A nemzetközi szövetség pár éve belekezdett egy kenuszakág-fejlesztési programba, ám most mégis előfordulhat, hogy éppen a kenusok kerülnek hátrányba az új elképzelésekkel, s az elmúlt időszakban végzett munka értelmét kérdőjelezi ez meg. A jelenlegi állás szerint a hónap végén arról születhet végleges döntés, hogy a férfi kajakban és kenuban kikerülnek az ötszáz méteres távok, ugyanakkor bekerülhet a férfi és kajak egyes, férfi kajak páros és a kenu egyes kétszáz méteres száma. Igazodva ezzel ahhoz a modellhez is, hogy a sportág minél látványosabb, eladhatóbb legyen. A sprintszámok pedig tökéletesen megfelelnek ennek a kritériumnak" – mondta Weisz Róbert, aki egyébként attól nem tart, hogy a kajak-kenu végleg lekerül majd az olimpia palettájáról.

„Úgy gondolom, a sportág mindig is alkalmazkodott a körülményekhez, s például a tévéközvetítések látványossá tételével sok nézőt tudott megfogni magának. Hozzáteszem azonban azt is, hogy mindezek mellett a tradíciók is megmaradtak, a kajak-kenu mindig, minden körülmény között megállta a helyét" – tette hozzá a sportvezető.

Való igaz, a kajak-kenu olimpiai programjában legutóbb 1976-ban volt nagyobb változás, ekkor kerültek be ugyanis az ötszázas számok, majd 1984-ben a női kajak négyes megjelenésével lett teljes a legutóbbi pekingi játékokig ismert paletta. Az utolsó szám, mely kikerült a programból, a 4x500 méteres kajakváltó volt, mely először és utoljára az 1960-as római játékokon szerepelt.

Az esetleges változások mindenképpen érintik a magyarokat, mert kenuban is nagyon erősnek számítunk, elég csak Vajda Attilára gondolni, de korábban a tavaly elhunyt Kolonics György nevével fémjelzett kenuscsapat is rengeteg győzelmet, érmes helyezést ért el. Itt mindenképpen csorbulnak az érdekeink, ugyanakkor a nők várhatóan 200-on is komoly győzelmi eséllyel szállnak vízre.

Győri szempontból sem mindegy, milyen döntés születik, ugyanis a legrövidebb táv egyik erőssége a Graboplast VSE versenyzője, Kadler Viktor, aki ezen a távon már egyaránt kétszer nyert világ- és Európa-bajnokságot.

A tervekről így nyilatkozott a kajakos: „Korai addig bármit mondani, amíg nincs meg a hivatalos döntés. Az biztos, örülnék, ha az elképzelések megvalósulnának, komoly motivációt jelentene számomra, ráadásul lépéselőnyben is lennénk az esetleges válogatókon, hiszen ki lehet jelenteni, ezen a távon most mi vagyunk a jobbak."

Kadler Viktor egyébként éppen a jövő heti világbajnokságra készül, melyen az olimpiaiszám-várományos kajak páros 200 méter mellett négyesben és a 4x200-as váltó tagjaként is hajóba ül Dartmouth-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenisz: Babos Amerikát is meghódítaná

Tenisz - Babos Tímea a villachi korosztályos Európa-bajnokságon is érmet szerzett egyéniben és ezzel… Tovább olvasom