Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Váltóversenyeket terveznek

A kajak-kenu a magyar sport egyik zászlóshajója. Eddig negyvenkét ország nevezett a szegedi Világkupára. Váltóversenyek bevezetését tervezik.
Minden vb-n, EB-n lesz győri induló? A kajak-kenu a magyar sport egyik sikerágazata, éppen ezért megkülönböztetett figyelem övezi minden „húzását". Egy év múlva olimpia, ám addig is az idei világ- és Európa-bajnokságokon és más nagy versenyeken dől el a címek és érmek sorsa.

Rekordnevezés Szegedre

– Örömteli számunkra, hogy a májusi szegedi Mol Világkupára negyvenkét ország nevezett, a versenyzők számát tekintve nagyobb lesz, mint egy világbajnokság és néhány további ország indulására még lehet számítani – mondja Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség általános alelnöke. – A szövetségünk egyébként úgy döntött, a magyar válogatott minden VK-futamon részt vesz és a nagy nevek mellett fiatalokat is a mély vízbe dobunk.
Az előolimpiát augusztus, a felnőtt sík vízi vb-t szeptember közepén rendezik, ezért központi meleg égövi edzőtábort nem szerveznek a válogatottaknak. Egyes klubok legjobbjai azonban már Ausztráliában és Horvátországban készülnek, mások a kedvező időjárást kihasználva itthon maradtak, így a győriek: Kammerer Zoltán, Kadler Viktor és Salga István is.

Újítás a Világkupán

– Magyar javaslatra újítással kísérletezik a nemzetközi szövetség – folytatja az alelnök. – A cél az, még látványosabbá, közvetíthetőbbé tegyük a sportágat. A Világkupa-futamokon kipróbáljuk a négyszer kétszáz méteres váltóversenyt, de az is elképzelhető, hogy vegyes váltóban – két férfikajak, egy kenu, egy női kajak – is megrendezik a viadalt. A nemzetközi szövetség a kajakszlalom-versenyzők létszámának növelésére törekszik, egyes híradásokkal ellentétben a szakág 2008-ig olimpiai résztvevő. Dunacsúnynál világszínvonalú szlalompálya van, ezért a szlovákokkal közös munkában arra törekszünk, nyolc éven belül a kajaknak ebben a változatában is pontszerzésre alkalmas versenyzőink legyenek.
Maratonban vb-t és EB-t is rendeznek az idén a felnőtteknek, az ifjúságiaknak egyaránt. A magyar szövetség igyekszik menedzselni a fiatalokat, ezért az EB-n második egységként 23 év alattiakból álló hajók állhatnak rajthoz.

Győri reménységek

– Győrött a szakosztály pénzügyi helyzete nehezebb, mint az elmúlt években volt, a programot ennek ellenére nem fogjuk szűkíteni – említi végül Kadler Gusztáv, aki egyben a GyVSE szakosztályvezetője is. – Pluszforrások kellenek a zavartalan működéshez, ezek „megszerzésén" dolgozunk. Bízom benne, az idén minden világversenyen ott lesznek a győriek. Sík vízen Kammerer Zoltán és a fiam, Kadler Viktor, maratonban Salga István és Csay Renáta esélyes a részvételre. Ábrahám Réka és Takács Viktor sík vízen és maratonban is szóhoz juthat, az ifjúságiaknál többen is reális eséllyel pályázhatnak a kiküldetésre. Végül a célunk az, hogy a KSI mögött visszaszerezzük az összesített pontversenyben tavaly csekély különbséggel elveszített második helyünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brnóban bravúr kell

Március 11-én. kedden délután Csehországban, Brnóban a helyi Gambrinus ellen megkezdi az… Tovább olvasom