Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Vágner szerint biztató a jelen és a jövő

Labdarúgás - Vágner László, a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezető-bizottságának elnöke úgy látja, előbbre léptünk a játékvezetés terén. Támogatná, de szerinte nincs realitása, hogy főállású bírók vezessék az NB I-es meccseket.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) még márciusi, budapesti kongresszusán fogadta el új játékvezetői konvencióprogramját, amely komoly támogatást nyújt a tagországok játékvezetői testületei számára. Magyarország elsőként – és sikerrel – jelentkezett, az UEFA így négy éven át ötszázezer svájci frankkal támogatja majd a magyar játékvezető-képzést.

Vágner László 2006 márciusa óta irányítja a magyar játékvezetőket, nemrégiben Győrben járt a megyei szövetség rendezvényén.

– Több mint ötven jelentkezője van a jelenlegi megyei tanfolyamnak. Ez jónak számít országos szinten?

– Igen. Budapesten eddig nyolcvan jelentkezőnél tartanak, ami komoly eredménynek számít, de Békés, Vas és Győr-Moson-Sopron is jó eredményekkel büszkélkedhet ezen a téren – kezdte Vágner László. – Több régióban azonban majd csak januárban kezdődnek el az oktatások, így később derül ki, mennyire volt sikeres a toborzás.

– Nemzetközi szinten is így működik a játékvezetők képzése?

– Teljes mértékben. Ez nyilván azért is van így, mert át kell venni, követni kell az európai szövetség elveit, instrukciót.

– Nemrég valahol úgy nyilatkozott, a magyar játékvezetés európai megítélésének tükrében jelenleg sajnos csak a harmadik vonalba sorolnak minket. Változott ez a helyzet azóta?

– Azóta előbbre léptünk. A legjobb játékvezetőink, Kassai Viktor és Szabó Zsolt ezelőtt egy évvel még tényleg a harmadik vonalban voltak. Most már közvetlen az elit mögött, az egyes kategóriában tartják számon Kassai Viktort. Utóbbi egyébként bekerült az úgynevezett Talent-programba is, ami nagyban elősegítheti az elit kategóriába lépését. Még sehol nem mondtam el: ebben az évben Ferihegyet hatvanegyszer hagyhatták el magyar játékvezetők. Ez a szám mindenképp kuriózum, ilyen évtizedek óta nem volt az országban.

– Ha már Kassait említi, épp ő volt az a magyar játékvezetők közül, aki hosszú idő után Bajnokok Ligája-mérkőzést vezethetett. Előtte kilencvennyolcban Vágner Lászlót érte ekkora elismerés...

– Ez nem csak a mostani vezetésnek köszönhető, ezt el kell ismerni. Úgy gondolom, a sportdiplomáciánk, a nemzetközi játékvezető-bizottsággal kialakult kapcsolatunk az elmúlt két évben nagy lendületet vett. Nyilván ez, no meg Kassai tehetsége is hozzájárult ehhez az eredményhez.

– Picit beszéljünk a saját bajnokságunkról. Korábban bírálták, hogy megfiatalította az élvonalbeli játékvezetői keretet. Ezzel kapcsolatban milyen tapasztalatokat szerzett?

– Tavaly márciusban tizenegy új játékvezető mutatkozott be az NB I-ben. Másfél éven keresztül nagyszerűen szerepeltek, s ez nem csak az én véleményem. Az ősz második felére kicsit elfáradtak, amin persze nem csodálkozom, hiszen olyan sok mérkőzésen bíráskodtak, amennyit Európa egyetlen országában sem vezetnek a játékvezetők. Jellemző adat, hogy nemrég a Bajnokok Ligájában vezető német Starkkal beszélgettem, aki elárulta, egy évben húsz Bundesliga- és három egyéb mérkőzést vezet. Ezzel szemben nálunk Bede Ferenc huszonegy mérkőzést vezetett csak ősszel! De ott van Szabó Sándor, akinek nem sikerült túl jól a Ligakupa elődöntő mérkőzése, a tizennyolcadik meccse volt a szezonban. Azt is tudni kell, hogy a magyar élvonalbeli játékvezetők nem főállásban bíráskodnak, munka mellett fújnak, s kevesen vannak. Ennek megváltoztatásán dolgozunk. Felkészületlen bírót viszont nem akarok felvinni a másodosztályból.

– Ezek szerint támogatná, hogy főállású játékvezetők működjenek a Soproni Ligában?

– Támogatnám, de ennek egyelőre nincs realitása. Egyébként kicsit visszatérve a hibákra, nem csak a fiatalok tévedtek, volt rá példa, hogy tapasztalt bírók néztek el dolgokat, némely esetben sajnos még az eredményt is befolyásolva.

– Tavaly márciusban vette át az országos bizottság irányítását. Ha összegezni kellene az eddig elvégzett munkát, hogyan tenné?

– Minden nagyképűség nélkül pozitívan értékelném az elmúlt időszakot, hiszen nagy változást hajtottunk végre, amely a jövőt tekintve – s talán ezt a magyar válogatott szerepléséhez lehetne hasonlítani – igencsak biztató. Nem azt mondom, hogy mindenkiből FIFA-játékvezető lesz, aki az élvonalbeli keretünk tagja, de a mostani játékvezetők nagy része sokáig meg fogja állni a helyét az NB I-ben. Arról nem is beszélve, hogy Európa legfiatalabb játékvezetői kerete nálunk található. A mi dolgunk, felelősségünk, hogy neveljük őket. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok magyar játékvezető előbb-utóbb egyéniséggé válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futball-láz a rendezőknél

Labdarúgás - Bár az osztrák csapat utóbbi időben nyújtott gyatra teljesítménye nem sok örömöt… Tovább olvasom