Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Üresen maradtak a pezsgőspoharak

Bár előzetesen dicsérték, végül szavazatot sem kapott a magyar–horvát EB-pályázati anyag.

Lengyelország és Ukrajna közösen rendezheti meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot – döntött az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága. A magyar–horvát pályázat végül szavazatot sem kapott.

Bár sokan biztosra vették, hogy öt év múlva hazánk és Horvátország láthatja majd vendégül a kontinens futballelitjét, végül az előzetesen nagyon dicsért pályázati anyag szavazatot sem kapott.

Némileg váratlanul az EB-rendezés jogát Lengyelország és Ukrajna kapta meg, miután a tizenkét tagú testületből nyolcan rájuk adták voksukat, míg a harmadik pályázó, Olaszország négy szavazatot kapott.

Magyarország sorrendben harmadszor bukott el a siker kapujában, így ha ott akar lenni válogatottunk a 2012-es kontinenstornán, jól kell szerepelnie a selejtezősorozaton.

Az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy 2012-ben Lengyelország és Ukrajna adhat otthont az Európa-bajnokságnak. A lengyel–ukrán pályázat a végső szavazásnál az olasz és a horvát–magyar közös kandidálást előzte meg.

Az esemény rendezési jogára öt jelentkezés érkezett be, a 2005. november 8-i, máltai szelektálás alkalmával a törököké és a görögöké kiesett. A végrehajtó bizottság akkori állásfoglalásakor az olasz kandidálás tizenegy, a magyar–horvát kilenc, az ukrán–lengyel pedig hét voksot kapott. A törökök hat, a görögök két szavazattal búcsúztak.

Harmadszorra sem sikerült

Magyarország harmadszor jelentkezett EB-rendezésre, a korábbi két alkalommal is a végső körben maradt alul. A 2004-es EB-re az osztrákokkal közösen, a 2008-asra önállóan kandidált a magyar szövetség.

A 2012-es kontinensviadalt – először Kelet-Európában – június 9. és július 1. között rendezik meg. A viadalon négy négycsapatos csoportban zajlanak majd az első szakasz küzdelmei, ezt követően a negyeddöntőket, az elődöntőket és a döntőt játsszák, vagyis összesen 31 találkozót láthatnak a nézők.

Még szavazatot sem kaptunk

Bár a magyar pályázati anyagot előzetesen mindenki dicsérte, ennek ellenére a végső szavazásnál egyetlen voksot sem kapott. Az ukrán–lengyel pályázatra nyolcan, az olaszra pedig négyen szavaztak, vagyis az első körben eldőlt, ki lehet a kontinenstorna házigazdája öt év múlva. Ezt Imre Mátyás, a magyar–horvát kandidálás médiamenedzsere UEFA-forrásra hivatkozva közölte a Cardiffban jelen lévő magyar újságírókkal.

Gyárfás Tamás, a magyar–horvát kandidálást előkészítő magyar szervezőbizottság vezetője a bejelentést követő nyilatkozat közben elsírta magát és távozott. „A legjobb nyert, mert mindig a legjobb győz" – mondta. A magunk részéről úgy érzem, amit lehetett, azt megtettük a győzelemért, a prezentáción mindenki a tudása legjavát nyújtotta.

Gyárfás elsírta magát

Amikor megkérdezték tőle, nem fájóbb-e Lengyelországtól és Ukrajnától vereséget szenvedni, mint Olaszországtól, Gyárfás elsírta magát és kirohant a teremből.

„A sportban a vereség is benne van" – ezt már Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára mondta. – Carl Lewis mondta mindig, a győzelemnél sokkal fontosabb, hogy az ember biztos legyen benne, kihozta magából a legtöbbet, mindent megtett a sikerért. Ha ez megtörtént, akkor nem kell szégyenkezni."

Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke: „Ha nem nyerünk, az azt jelenti, nem voltunk elég jók, tehát lehetett volna jobb anyagot is készíteni. Borzasztóan csalódott vagyok."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro 2012: nem kaptunk esélyt

Elbukott a magyar-horvát közös pályázat a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért kiírt versenyen. Michel Platini szerdán 11 óra 40 perckor Cardiffban bejelentette: Ukrajna és Lengyelország rendezheti a rangos kontinentális sportviadalt. Tovább olvasom