Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Uniqa-Euroleasing Sopron – Az Európa-kupa a felemelkedés záloga?

Összességében sikertelen évadot hagyott maga mögött az Uniqa Euroleasing Sopron női csapata.
Az együttes másfél évtized Euroliga-szereplés után a következő szezonban a második számú sorozatban, az Európa-kupában szerepel.

Török Zoltán ügyvezetőt kértük, értékelje a mögöttünk hagyott szezont, s vázolja fel, mi várható a következő idényben.

„A csapat a nemzetközi színtéren helytállt, hiszen túlélte az Euroliga csoportkörét, a Közép-Európa Ligában pedig második lett. Ugyanakkor már ebben az időszakban is sok nehézségünk volt, de ezeken ekkor még többé-kevésbé úrrá tudtunk lenni. A két amerikai játékos napokkal a szezon előtt »esett be« hozzánk. Egyikük ráadásul sérült volt, aztán felépült, de újra megsérült. Ennek ellenére összeállt a játék, voltak bravúrjaink Madridban, Montpellierben, ám akadtak időszakok, amikor voltak homokszemek a gépezetben, gondolok itt elsősorban a somorjai, a Diósgyőr elleni hazai és a pécsi Közép-Európa Liga-, valamint a brnói Euroliga-meccsünkre" – kezdte Török Zoltán.

„A bajnoki és a kupaszereplésünk két külön történet. A Magyar Kupában azt gondolom, taktikai vereséget szenvedtünk, nem találtuk meg a PEAC zónavédekezésének ellenszerét. A bajnokságban azt gondolom, egy erős csapatnak nem szabad, hogy egy lélektani és számára kedvezőtlen fordulópont olyan sokáig eltartson, mint ahogy nálunk tartott a pécsi meccs második és a hazai találkozó első félidejében. Azt is hozzá kell tennem, hogy a kupadöntőben és a bajnokság hajrájában játszó
PEAC már messze nem ugyanazt a játékerőt képviselte, mint a szezon korábbi részében" – folytatta a sportvezető.

Láthatatlan légió

Az utolsó elődöntőn a csapatot látva Rejtő Jenő híres regényének címe juthatott a szurkolók eszébe: A láthatatlan légió. A csapat négy idegenlégiósa közül három nem is szerzett pontot. A tinédzserkorú Dragana Stankovicnál ez talán még „belefér", de Kelly Faristól és Katarina Tetemondovától bizonyára mindenki többet várt...

„Igen, és ez az én felelősségem, én hibáztam. Nem vettem figyelembe, hogy riválisaink alaposan megerősítették csapatukat a szezon végére, a mi meghatározó légiósaink viszont továbbra sem voltak húzóemberek. Voltak ezzel kapcsolatos beszélgetéseink a szakvezetéssel, megfogalmazódtak kérések, amelyeket a korlátozott anyagi lehetőségekre hivatkozva hárítottam el. Tagadhatatlan, azért akadtak jó mérkőzéseik a külföldieknek, Faris nagyot játszott Madridban és a Montpellier ellen, Tetemondová pedig a Kassa elleni hazai meccsen nyújtott emlékezeteset. Ezek azonban csak felvillanások, az idegenlégiósoknak folyamatosan húzni kell a csapat szekerét" – fogalmazott Török Zoltán.

Euroliga Sopron nélkül

Ami a jövőt illeti, eldőlt, hogy másfél évtized után a csapat nem indul az Euroligában.

„Amikor elvesztettük a bajnoki elődöntőt, az azt jelentette, hogy nem is indulhatunk, hiszen a bajnokság első két helyezettje állhat rajthoz az elitben. Ráadásul a kiírást is megváltoztatta a FIBA, tizenhat csapatra csökkent a létszám, két nyolcas csoportban versenyeznek majd a csapatok. Három-három orosz és török csapat vesz részt a sorozatban, s az orosz együttesek között nincs moszkvai, a Jekatyerinburg, a Kurszk és Orenburg játszik, a legközelebbi is több mint négyezer kilométer. Rossz esetben két ilyen csapattal egy csoportba kerülni horribilis utazási költségeket jelentene. Meg aztán tovább fiatalodó csapatunk reálisan nézve, mit szépítsük, lehet, pofozógép lenne. Szűk anyagi lehetőségeink miatt nincs mód olyan játékosok szerződtetésére, akikkel reális célként lehetne meghatározni a csoportkör túlélését, ráadásul jövőre csak nyolc csapat jut a rájátszásba. Mindezek után hoztuk meg a presztízs ellenében azt a racionális döntést, hogy nem indulunk az Euroligában. Hozzá kell tegyem, ekkor még nem tudtuk, hogy a két pécsi csapat egyike sem vállalja, és a klubon belül sem mindenki értett egyet a döntéssel, de az idő előrehaladtával végül mindenki elfogadta ezt" – mondta a sportvezető.

Az EK is nagyon erős

„Talán azért is békélt meg mindenki ezzel a lépéssel, mert ez a sorozat is roppant erős. A következő sorozatban nem kevesebb, mint öt olyan csapat is indul, mely tavaly még az Euroligában szerepelt. Abban bízom, hogy sikerül olyan teljesítményt nyújtani s olyan eredményeket elérni, hogy a csapat számos, passzivitásba vonult szurkolója közül jó néhányan újra aktivizálják magukat és segítik a csapatot" – vélekedett Török Zoltán.

Ami a hazai versenysorozatot illeti, az is bizonyossá vált, hogy jövőre nem lesz Közép-Európa Liga.

„A következő szezon versenykiírása a magyar bajnokságra szól. Meg kell mondjam, a magam részéről sajnálom a Közép-Európa Ligát, mert bár nagyon nehéz és megerőltető volt itt is játszani, sokkal nagyobb iramú, a szurkolók számára élvezetesebb meccseket játszottunk" – vélekedett a klub első embere, aki a jövő évi kerettel kapcsolatban így nyilatkozott: „McBride és Crvandakic személyében két fiatal új külföldije van a csapatnak. Három idegenlégiósunk átlagéletkora nem éri el a húsz évet, és ezt elvárásaink kialakításánál természetesen figyelembe kell venni. Hazai fronton azért szeretnénk nagyot alakítani, de hogy mire lesz ez elég, hosszú évek után először nem lehet hitelesen megválaszolni, hiszen nem ismerjük az ellenfelek játékerejét sem. Elvárásainkat majd ennek tudatában alakítjuk ki, bár a soproni közönség ezt tőlünk függetlenül úgyis megteszi..."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó NB I: hetedszer bajnok a Debrecen

A DVSC-TEVA végzett az élen a labdarúgó OTP Bank Liga 2013/14-es szezonjában, ezzel története során… Tovább olvasom