Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Újonc kapitány

Az Európa-bajnoki pótselejtezőkön Cserny Réka a magyar női válogatott egyik vezéregyénisége volt.

A kosaras az előző éveket az Egyesült Államok egyik leghíresebb egyetemén, a Harvardon töltötte. Tanulmányai befejezése után Magyarországon Sopronba az MKB-Euroleasing csapatába tért vissza, ahol a napokban csapatkapitánynak választották meg.

– Lassan két hete készül Sopronban. Milyenek az edzések és a társak? – kérdeztük Cserny Rékát, a válogatott erősségét.

– Az edzéseken még inkább alapozó jellegű, erőnléti munkát végzünk – válaszolt Cserny Réka. – Ami a csapattársakat illeti, most, hogy Károlyi Andrea is Sopronba került, már hárman vagyunk, akik együtt játszottunk a pótselejtezőkön a válogatottban. A többiek sem ismeretlenek, a korosztályos mérkőzéseken találkoztam velük. Cseh csapattársam, Lucie Blahusková ellen pedig pár éve Szlovákiában junior Európa-bajnokságon játszottam.

– Esett már szó arról, hogy milyen szerepet kapott új csapatában?

– Egyelőre még nem túl sok. Annyi biztos, hogy számomra leginkább a hármas poszt áll a legközelebb, de ahhoz, hogy itt jól is teljesítsek, rengeteget kell dolgoznom, fejlődnöm. Ennek elsősorban az az oka, hogy pályafutásom eddigi szakaszában szinte kizárólag négyes pozícióban játszottam. Persze gyakran indultam ott is kintről, a mezőnyből, de az mégsem ugyanaz.

– Mégis miben kellene fejlődnie ahhoz, hogy bedobóként, a mezőnyben játszva is kiemelkedő teljesítményre legyen képes?

– Elsősorban a lábmunkámon kell még javítani, sokkal gyorsabbnak kell lennem. Erre mind védekezésben, mind támadásban nagy szükség lenne. Ha négyes poszton jutok szóhoz, ez akkor sem árt. Erre egyébként meg is van minden lehetőségem, hiszen egyéni „gyorsító" programom is van, amelyet Laczó Jenő erőnléti edző útmutatásai alapján végzek.

– A világ egyik leghíresebb egyeteméről, a Harvardról tért haza. Mit tanult, mit végzett odakint?

– Végzettségem szerint közgazdász vagyok. A szaktárgyak mellett azonban rengeteg, az alapműveltséghez tartozó dolgot is tanultunk, mint a görög történelem, az irodalom, filozófia vagy pszichológia.

– A Harvard nem elsősorban a sportjáról híres. Milyen a sportélet egy ilyen iskolában?

– Ami a kosárlabdát illeti, a csapat ugyan az egyetemi liga első osztályában, ám ott nem a legerősebb konferenciában szerepelt. A kosárlabdázás azonban nem olyan volt, hogy fogtuk magunkat és lementünk dobálni, hanem akik ott játszottuk a csapatban, bizony nagyon komolyan is vettük a sportolást. Az a különbség a többihez viszonyítva, hogy a Harvardon nem nagyon látogatták a mérkőzéseinket. Inkább egyfajta sportolói összefogás volt jellemző, azaz a mérkőzéseket az egyetem más sportágakat űző hallgatói nézték meg.
Bár Cserny nem régóta van Sopronban, máris komoly megtiszteltetés érte. A csapatnál Seres Éva visszavonulásával ugyanis megüresedett a csapatkapitányi poszt, s az új szezonban a feladatot Cserny Réka látja el. Érdekesség, hogy feladatát egy idegenlégiós, Lucie Blahusková segíti majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A doppingvádak miatt a visszatérésen gondolkodik Armstrong

Az idei, hetedik Tour de France-sikere után visszavonult amerikai Lance Armstrong szerint jó válasz… Tovább olvasom