Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Újjáéledő remények

A megyei síszövetség tekintélyes múltra tekint vissza. 1980-ban Kósa István került az elnöki pozícióba.

Új sorozatot indított a Kisalföld, amelyben a megyei szakszövetségek elnökei értékelik saját testületük tevékenységét, szólnak örömeikről és gondjaikról, valamint jövőbeli terveiket is bemutatják.

15. A megyei síszövetség tekintélyes múltra tekint vissza. A neves elődök – mint Sándor Károly vagy Domonkos László – után 1980-ban Kósa István került az elnöki pozícióba és jelenleg is ő látja el az ezzel kapcsolatos teendőket.

„ A kinevezésem mellett ahhoz is hozzájárult a megyei TSH akkori elnöke, hogy a továbbiakban – a kedvező földrajzi adottságoknak köszönhetően – Sopronban legyen a szövetség székhelye. Azokban az években ez nagy megtiszteltetésnek számított. Az újjáalakult elnökséggel együtt a tömegsport fejlesztését, a létesítmények karbantartását és korszerűsítését, valamint új pályák kialakítását tűztük ki célul" – mondta Kósa István.

Az elnök hozzátette: az 1980-as években a pázmándfalui és a nyúli mellett a soproni Dalos-hegyen két sípálya is működött. Előbbi kettő azóta megszűnt, utóbbin azonban manapság már egy korszerű csúszófelvonó is a síelők rendelkezésére áll. A későbbiekben épült fel a Brennberg-völgyi sípálya, mégpedig modern felvonóval és síházzal, amely azóta is szolgálja a sportág szerelmeseit. Időközben remek kapcsolat alakult ki más nemzetek síszövetségeivel.

„ Ennek köszönhetően sportolóink rendszeresen részt vettek osztrák, szlovák, lengyel alpesi versenyeken. Elmondhatom azt is, hogy szövetségünk tevékeny részt vállalt a gyepsí magyarországi meghonosításában."

A következetes munka meghozta az eredményeket is.
„ A Koch családban például többen is nemzetközi porondon értek el komoly sikereket. Koch Ágnes a japán gyepsí-világbajnokságon második lett. Húga, Koch Éva részt vett a lillehammeri téli olimpián, Koch Péter pedig többszörös magyar bajnoknak vallhatja magát."
A sikerek mellett sajnos negatív dolgok is történtek a sportágban. „Az 1990-es évek elején több létesítményünk is megszűnt, ráadásul a későbbiekben – anyagi gondok miatt – egyesületek sora szüneteltette tevékenységét. Mindössze a Győri Vitech, a Soproni Építők és a SMAFC síszakosztályai foglalkoztattak körülbelül 100–150 versenyzőt."
Az elnök szerint örömteli dolog, hogy a szponzorok segítségével minden esztendőben meg tudják rendezni Ausztriában a megyei alpesisí-versenyt.

„Ezenkívül bizakodásra adhat okot az is, hogy az elmúlt évben új klub alakult Sopronban. A Kárpát Sí Egyesület jelenleg az utánpótlás legfőbb bázisának tekinthető. Egyébként a munkám nagy részét a pályázatok írása és a szponzorok felkutatása teszi ki. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a megyei sportszövetségek egyesülésének munkatársai" – mondta befejezésül Kósa István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geráék nyerték a birminghami derbit

A West Bromwich Albion nyerte a birmingami rangadót az angol labdarúgó bajnokság 29. fordulójában. Tovább olvasom