Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Újabb tehetségek a láthatáron

Ha Magyarországon a labdarúgás megújulása, fejlesztése kerül szóba, rögtön középpontba kerül az utánpótlás is. Nem véletlenül, hiszen ezen a területen óriási a lemaradásunk az elittel szemben mind az igazolt játékosok, mind pedig a képzés tekintetében.

A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy az illetékesek rádöbbenjenek az utánpótlás fontosságára, annak üzleti alapon való működtetésére és megteremtsék az ehhez szükséges személyi, tárgyi és anyagi feltételeket. Hazánkban egyelőre kevés klub mondhatja el magáról: nemcsak beszél, de igazából tesz is azért, hogy a helyzet jelentősen megváltozzon. A Győri ETO FC hosszú ideje ezek közé tartozik...

A zöld-fehérek utánpótlásműhelyéből a közelmúltban olyan klasszisok kerültek ki, mint a külföldön is bizonyító Korsós György és Fehér Miklós, vagy a honi élvonalban meghatározó szerepet játszó válogatottban is helyet kapó Füzi Ákos, Ferenczi István és Korsós Attila, s természetesen a mai ETO erősségei: Sebők Zsolt, Böjte Attila, Stark Péter, Lakos Pál, Herczeg Miklós, Weitner Ádám, Regedei Csaba. Bár a klub energiájának nagy részét sokáig felőrölte az örökölt adósságok rendezése, mára a tulajdonosnak köszönhetően valamelyest rendeződött a helyzet. Az ideálistól ugyan még messze van az egyesület lehetősége, ám a mintegy négyszáz gyerek rendszeresen színvonalas foglalkozásokon fejlődhet. Nyáron egyébként jelentős változások történtek az ETO FC-nél, hiszen a megválasztott tulajdonos-elnök, Tarsoly Csaba a klub egykori edzőjét, Birta Gábort nevezte ki az utánpótlás szakmai vezetőjének.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra a felkérés, amelyet örömmel vállaltam – mondta Birta Gábor. – Azonnal felmértem a terepet, s kijelenthetem, szakmailag és morálisan is nagy hiányosságokat fedeztem fel. Ezután a személyi kérdéseket vizsgáltam meg, és bizony a fegyelem területén sem volt éppen rózsás a helyzet. A változtatások megkezdése mellett alakítottuk ki a régi-új edzői gárdát, amelyben Cs. Kovács László, Csertői Aurél, Fazakas József, Galambos Zoltán, Hajszán Gyula, Juhász Anita, Kulcsár Zsolt, Liszkai Dezső, Lencse Gyula, Papp Tibor, Siska Attila és Ulbert Tibor kapott helyet. Orvosként dr. Mayer János erőnléti, rehabilitációs edzőként pedig Nagy Sándor lett a stáb tagja.
– Milyen elképzelésekkel vágtak neki az érdemi munkának?
– Szakmailag az UEFA ajánlásait és a holland utánpótlásképzést követjük, természetesen figyelembe véve a magyaros sajátosságokat, a magyar labdarúgás közegét. Elindultunk egy úton, amelyben kiemelten fontos számunkra a gyerekközpontúság, a személyiség, a mentalitás, a kreatív gondolkodás kialakítása, fejlesztése a labdarúgás specifikuma mellett.
– Hogyan szerepeltek az ETO utánpótlás-együttesei az őszi szezonban?
– A különböző korosztályú országos bajnokságokban jól szerepeltek gárdáink. A tizenkilenc évesek az első, a tizenhét évesek az ötödik, a tizenhat évesek a második, a tizenöt évesek a harmadik, a tizennégy évesek a negyedik, míg a tizenhárom évesek a második helyen állnak az őszi idény után. A jó helyezések ellenére számunkra az igazán fontos az, hogy az alkalmazott játékrendszert csapatként, azon belül egyénenként milyen tartalommal tudják megtölteni a gyerekek, tehát elsősorban nem az eredményesség oldaláról közelítjük meg az utánpótlásképzést.
– Akkor tehát volt mit odarakni a klub karácsonyi ünnepségén a fa alá...
– Szerencsére igen, s annak is örülök, hogy az ünnepségre meghívott Bárczi Gusztáv-iskola beteg gyermekei is nagyon jól érezték magukat közöttünk. Itt kell még megemlítenem, hogy a tizenegy korcsoportunk ez évben minden szempontból kiemelkedőt nyújtó futballistáit Tarsoly Csaba elnök januárban megjutalmazza majd.
– Ezek szerint tehetségekben most sincs hiány.
– Vannak nagyon ügyes játékosaink, akik közül véleményem szerint három-négy másfél-két éven belül kopogtatni fog az első csapat ajtaján. Imrik László, Mol Dávid, Laki Balázs, vagy éppen Török Zoltán neve hamarosan ismerősen fog csengeni a győri futballbarátoknak, akiknek ezúton kívánok a klub nevében békés ünnepeket, boldog új évet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NBA: tovább menetel a Dallas

Dirk Nowitzki 30 ponttal és 17 lepattanóval járult hozzá az észak-amerikai profi… Tovább olvasom