Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Új korszak Sopronban

Pintér Attila edző elköszönt a soproni futballcsapattól. Az új szakvezető Csank János lett.

Kedden délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Csank János vette át az FC Sopron labdarúgócsapatának szakmai irányítását. Az új befektető az Európai Cselgáncs Szövetség romániai születésű osztrák állampolgárságú elnöke, Marius Vizer.

A tájékoztatón a klub vezetői kifejtették: köszönik az eddigi munkát a távozó edző Pintér Attilának, akitől békességben, barátsággal váltak el.
Mostantól új korszak kezdődik a soproni futballban. Ezt az időszakot pedig a korábban a magyar labdarúgásba Székesfehérvárott is befektetni próbáló Marius Vizer, valamint az utóbbi évtized egyik, ha nem a legsikeresebb magyar labdarúgó-szakembere, Csank János neve fémjelzi.

A soproni futball számára nagy szerencse, hogy Székesfehérvárott nem Vizer lett a befutó. Ő ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: szereti szabályok szerint élni az életét, de a székesfehérvári futballba való befektetésért folytatott harcban nem nagyon voltak ilyenek, így nem is bánja, hogy nem jött össze...

Változik a költségvetés

Marius Vizer belépésével a soproni klub költségvetése a következő évadra nagyjából 280 millió forint körüli összeg lehet. A tulajdonosi szerkezet a következőképpen áll: Marius Vizer 51, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 20, Antók Zoltán korábbi támogató 16, az SC Sopron utánpótlás-egyesület 9, Gőbl Gábor ügyvezető pedig 4 százalékos tulajdonrésszel bír.

 Antók Zoltánnal kapcsolatban az derült ki, hogy első lépésben nem szeretne támogatóként részt venni az új struktúrában. A vezetőség időt ad neki, döntse el, mihez kezd a tulajdonrészével, s ha úgy határoz, hogy visszatér, szeretettel fogadják. Azt a vezetők kiemelték: köszönettel tartoznak neki az előző két szezon sikerei kapcsán.

Magasan a mérce

Soproni székfoglalójában az új befektető, Marius Vizer elmondta: a cél az, hogy a soproni csapat a következő évadban is kiharcolja a nemzetközi porondra való kijutást.

Ennek megvalósítása pedig a korábbi szövetségi kapitány, a  korábban a Vácot és a Ferencvárost bajnoki címre, még régebben a Békéscsabát pedig Magyar Népköztársasági Kupa-győzelemre vezető, 59 esztendős Csank János feladata lesz. A szakember kedden reggel, még a sajtótájékoztató előtt edzést tartott – két korábbi labdarúgójával, Csordás Csabával, valamint az előző évadban Ausztriában, a Mattersburg csapatában futballozó Fülöp Zoltánnal is találkozott a tréningen – majd szólt a befektetővel való kapcsolatáról, első benyomásairól, s arról is, hogyan, milyen módon kell a napokban megerősíteni az együttest:

„Vizer úr futballiskolájában, Nagyszalontán dolgoztam, s ott kiderült, hasonlóan gondolkodunk a labdarúgásról. Örülök, hogy most együtt dolgozhatunk. Hozzátenném, ha Pintér Attilának nem járt volna le a szerződése, nem ülnék le a soproni kispadra. Most abban a furcsa helyzetben vagyok, amilyenbe eddigi pályafutásom során egy-egy csapatnál az engem követő kollégák kerültek. Nagyon magasan van a mérce, remekül, eredményesen szerepelt, sikeres csapathoz kerültem, amelynek azonban meghatározó játékosai közül jó páran távoztak. Ahhoz, hogy ütőképes csapatot tudjunk kialakítani, amelynek esélye lehet a kitűzött cél elérésére, öt-nyolc játékosra még szükség van.

Véleményem szerint az első és legfontosabb a kapuskérdés megnyugtató megoldása, de minden posztra kell még futballista. Az első benyomásom az, hogy a csapat védelme nagyon alacsony. Jó labdarúgók az illetők, de nemzetközi szinten már jóval magasabb, erősebb futballistákra van szükség a védelemben. Ami az igazolásokat illeti, némi késésben vagyunk. Nyakunkon a Szuperkupa két döntője, a bajnokság három hét, az

UEFA-kupa pedig egy hónap múlva kezdődik. Bízom benne, addigra sikerül azért egy jó keretet kialakítani, s azt valamennyire csapattá formálni."

Két újabb távozó

Ami az esetlegesen érkező új futballistákat illeti, a szakember még korainak tartotta, hogy neveket említsen, de az szinte biztosra vehető, hogy Romániából is érkeznek a napokban futballisták az FC Sopron együtteséhez.

Csank János munkáját pályaedzőként – egyelőre ideiglenes jelleggel – Szántó Csaba segíti, a kapusedző  Markó Zsolt marad.  Két labdarúgóval, a védő Földvári Csabával valamint a középpályás Somorjai Tamással közös megegyezéssel szerződést bontott a soproni klub.
Csank János hamar, azaz már ma lemérheti, milyen állapotban van az általa átvett társaság, ugyanis 18 órától az NB III-as városi együttes, az SVSE-GySEV ellen játszik felkészülési mérkőzést csapata. A Soproni Városi Stadion felázott centerpályájának talaját nem szeretnék tönkretenni pár nappal a szombati Szuperkupa előtt, tehát ha marad az esős idő, akkor az Anger-réti pályán lesz a találkozó.
A névváltozás miatt júliustól új címert kapott a soproni élvonalbeli együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi gazdák tüntetése miatt megváltoztatták a Tour rajtját

A helyi gazdák tervezett zavaró akciója miatt nem Grenoble-ból, hanem a várostól 11,5 km-re fekvő… Tovább olvasom